Votati raul cel mai mic!

Anul 2012 a fost unul rascruce nu doar pentru ca USL a incercat sa dea o lovitura mortala democratiei si statului de drept, ci si pentru ca a fost anul in care s-a proclamat in strada ca toate partidele sunt ”aceeasi mizerie”. Momentul: protestele legate de Rosia Montana.

Andreea Pora 03.06.2016

De același autor

 

Cariera acestui veritabil manifest, lansat de o parte a societatii civile, venit din disperare si lehamite, a avut o istorie stranie, ajungind sa fie instrumentalizat politic, prin campanii  abile de manipulare, rezultatul  fiind unul foarte pervers. Adversarul redutabil al ideii ”aceeasi mizerie” a fost ”raul cel mai mic”, care a iesit triumfator in extremis. Ultima oara in 2014.  

 

Totusi, pentru orice societate, nu doar in Romania, este esential sa nu-si piarda capacitatea de a discerne corect unde si de cine e reprezentat raul cel mare, altfel el va triumfa. Istoria e plina de astfel de exemple.  ”Aceeasi mizerie” este un anestezic, e starea  de leguma, e autostrada pe care zboara rinjind dispretuitor si satisfacut ”raul cel mare”. Interesul lui e unul singur: sa demonstreze celor care obisnuiesc sa gindeasca cu propriul cap-pentru ceilalti oricum chestiile astea nu conteaza-, ca nu exista optiuni, ca totul e o apa si un pamint.

 

Am sa spun clar: nu cred ca totul e ”acceasi mizerie”, dar cred cu tarie, asa cum am crezut in ultimii 26 de ani, ca PSD este fara drept de apel ”raul cel mare” si ca exista si acum alternative viabile. Mai cred ca lehamitea si blazarea de care vorbesc Cristian Pantazi si Dan Tapalaga ne vor veni intr-o zi de hac tuturor. Daca ceileilalte  Romanii, aia din totdeauna pesedista- saraca, needucata, neinformata si manipulabila- i se mai adauga una jemanfisista chiar nu mai e nicio sansa.

 

In primul rind, PSD  si PNL nu sunt la fel si nici USB-ul lui Nicusor Dan nu este o cioara vopsita, tot un soi  de mizerie dar mai bine camuflata, cum incearca manipulatorii si propagandistii sa ne insufle.

 

Sigur, PNL a facut  greseli  imense, aripa lui liberala s-a aliat de mai multe ori cu PSD- sub Tariceanu intre 2007 si 2009 si sub Antonescu in USL-  facind impreuna mari ticalosii. Vara lui 2012  e imposibil  de uitat. Sigur ca PDL a furat de-a smitit cind s-a aflat la guvernare, mai  rau, a furat in timp ce le cerea cetatenilor sa stringa cureaua din cauza crizei. E adevarat ca noul PNL a facut o buna perioada de timp blat cu PSD, inclusiv pe votul intr-un singur tur, ca a facut greseli monumentale, cum e cea cu Marian Munteanu, ca a cazut de multe ori in populism, iar Alina Gorghiu e o facatura de lider. Cum la fel de adevarat e ca presedintele Iohannis este mai slab decit ne asteptam, desi n-am avut asteptari prea mari. Cu toate astea, nu se poate pune semnul egal intre cele doua partide.  

 

Admit si ca Nicusor Dan nu e cel mai charismatic personaj de pe mapamond, ca are orgolii prea mari pentru cineva atit de mic (deocamdata), ca are o indecizie doctrinara care nu-mi place. Poate ca a facut  greseli in campanie,  poate nu are anvergura unui lider si voturile date lui se vor  risipi in cele patru vinturi in perspectiva mai mare a alegerilor  parlamentare.  Am tot auzit argumentele astea in aceste zile. Dar putem macar compara USB si pe Nicusor Dan cu PSD, Ponta, Dragnea si fauna de acolo? Plus ca de unde certitudinea asta ca ”nu  va putea face nimic  de unul singur”, asa ca mai bine stam acasa. De unde atita defetism si sictir? Eu chiar cred ca Nicusor Dan e o alternativa, s-ar putea chiar sa fie una buna.

 

Asa cum cred ca si Predoiu si PNL sunt o alternativa mai buna decit PSD si Firea. Oricit ar poza Firea in persoana onorabila tot reprezentata mafiei pesediste  ramine, la Ilfov este una dintre cele mai  puternice retele de coruptie din tara asta. Nu exista nici cea mai mica comparatie intre ea si Predoiu, fie si daca ne raportam doar la nivelul de educatie si competenta.

 

Dar diferenta PNL-PSD ( pe Nicusor Dan nici nu-l mai aduc  in discutie pentru ca sunt lucruri de domeniul evidentei, doar rau-voitoriii nu le vad) exista in doua puncte cruciale dupa parerea  mea: atitudinea fata de  justitie si directia Romaniei spre UE si NATO. In perioada Basescu, PDL a scrisnit din dinti dar nu a blocat anchetele DNA, iar dupa despartirea de USL, noul PNL nu a achiesat la masacrarea Codurilor penale si nici nu a facut zid impotriva coruptilor din parlament. Din cauza asta nu sunt ”aceeasi mizerie”.

 

Am convingerea ferma ca trebuie votat impotriva PSD, in special la votul politic, adica la Consiliile judetene. E votul care are impact, ca mesaj in primul rind, asupra parlamentarelor din toamna. Cu cit PSD va obtine un  scor mai  mare, cu atit va prinde curaj si va incepe sa puna in practica ticalosiile pe care le pregateste acum in laboratoare.

 

In primul rind va darima guvernul Ciolos sau il va lasa fara puteri, pe post de sac de box, pina la parlamentare. Sunt de acord ca guvernul Ciolos nu a performat asa cum poate ne-am facut iluzii ca se va intimpla. Dar este un guvern infinit mai reformist, de mai  buna credinta si profesionist decit ar putea fi vreodata unul emanat de PSD. Schiopatind, impins de la spate de scandaluri, a anuntat citeva masuri care dau fiori mafiei halatelor albe, in Justitie a tinut mereu linia corecta, iar in politica bugeara a facut cit a putut in conditiile presiunilor politice, in tot cazul nu a dat drumul la pusculita. La 40% la nivelul tarii, asa cum se aude ca va obtine, PSD nu va avea nicio ezitare sa blocheze si sa darime tot ce a facut si mai poate face in timpul scurt ramas guvernul Ciolos.

 

Intentia, nici macar mascata de o prudenta electorala, este de a regla socotelile cu DNA si codurile penale. Tandemul Ponta- Tariceanu, chibitat de pe margine de Dragnea si incurajat de tot pesedeul si trompetele media are de gind sa dea lovitura mortala ”binomului”. Obervam cum se propaga tot mai insistent mesajul ca victoria PSD la locale va insemna de fapt esecul anticoruptiei care, ne spune Tariceanu prin vocea  tuterului de  serviciu Daniel Barbu, ”ucide”. Victoria PSD va fi interpetata drept revolta cetatenilor impotriva ”statului politienesc”, a ”institutiilor de forta care controleaza totul” si vor sa puna pe butuci parlamentul si clasa politica. Victoria le va da curajul pe care nu-l au inca acum.

 

Reactivarea lui Ponta, de o agresivitate, tupeu si mirlanie care le depasesc pina si pe cele din perioada in care se afla la putere, arata directia in care se vor indrepta lucrurile. Nu doar ca se va reface USL (PSD, ALDE, UNPR), dar in actiunea de zdrobire a justitiei se va inhama si PMP. Aceasta majoritate parlamentara va indrazni orice dupa  locale- sa dea jos cabinetul Ciolos sau sa-l impaieze la  palatul Victoria si, in primul rind, sa rezolve chestiunea justitiei. Daca vreti sa aveti imaginea peisajului de dupa o victorie zdrobitoare a PSD, urmariti cu  atentie nu ce face si spune Firea, ci ceea ce face si spune tripleta Ponta-Tariceanu- Basescu.

 

De aceea cred ca Romania de dreapta, cea antisistem si cea blazata, adepta teoriei ”aceeasi mizerie”, trebuie sa caste bine ochii si sa discearna unde e ”raul cel mare”. Important e sa-i mai fie taiate din coarne PSD, ca sa nu ajunga sa stapineasca iarasi tara. Pentru ca adevaratul blestem nu e sa alegem mereu ”raul cel mai mic”, ci sa alegem raul cel mare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22