Votati raul cel mai mic!

Anul 2012 a fost unul rascruce nu doar pentru ca USL a incercat sa dea o lovitura mortala democratiei si statului de drept, ci si pentru ca a fost anul in care s-a proclamat in strada ca toate partidele sunt ”aceeasi mizerie”. Momentul: protestele legate de Rosia Montana.

Andreea Pora 03.06.2016
SHARE 11

De același autor

 

Cariera acestui veritabil manifest, lansat de o parte a societatii civile, venit din disperare si lehamite, a avut o istorie stranie, ajungind sa fie instrumentalizat politic, prin campanii  abile de manipulare, rezultatul  fiind unul foarte pervers. Adversarul redutabil al ideii ”aceeasi mizerie” a fost ”raul cel mai mic”, care a iesit triumfator in extremis. Ultima oara in 2014.  

 

Totusi, pentru orice societate, nu doar in Romania, este esential sa nu-si piarda capacitatea de a discerne corect unde si de cine e reprezentat raul cel mare, altfel el va triumfa. Istoria e plina de astfel de exemple.  ”Aceeasi mizerie” este un anestezic, e starea  de leguma, e autostrada pe care zboara rinjind dispretuitor si satisfacut ”raul cel mare”. Interesul lui e unul singur: sa demonstreze celor care obisnuiesc sa gindeasca cu propriul cap-pentru ceilalti oricum chestiile astea nu conteaza-, ca nu exista optiuni, ca totul e o apa si un pamint.

 

Am sa spun clar: nu cred ca totul e ”acceasi mizerie”, dar cred cu tarie, asa cum am crezut in ultimii 26 de ani, ca PSD este fara drept de apel ”raul cel mare” si ca exista si acum alternative viabile. Mai cred ca lehamitea si blazarea de care vorbesc Cristian Pantazi si Dan Tapalaga ne vor veni intr-o zi de hac tuturor. Daca ceileilalte  Romanii, aia din totdeauna pesedista- saraca, needucata, neinformata si manipulabila- i se mai adauga una jemanfisista chiar nu mai e nicio sansa.

 

In primul rind, PSD  si PNL nu sunt la fel si nici USB-ul lui Nicusor Dan nu este o cioara vopsita, tot un soi  de mizerie dar mai bine camuflata, cum incearca manipulatorii si propagandistii sa ne insufle.

 

Sigur, PNL a facut  greseli  imense, aripa lui liberala s-a aliat de mai multe ori cu PSD- sub Tariceanu intre 2007 si 2009 si sub Antonescu in USL-  facind impreuna mari ticalosii. Vara lui 2012  e imposibil  de uitat. Sigur ca PDL a furat de-a smitit cind s-a aflat la guvernare, mai  rau, a furat in timp ce le cerea cetatenilor sa stringa cureaua din cauza crizei. E adevarat ca noul PNL a facut o buna perioada de timp blat cu PSD, inclusiv pe votul intr-un singur tur, ca a facut greseli monumentale, cum e cea cu Marian Munteanu, ca a cazut de multe ori in populism, iar Alina Gorghiu e o facatura de lider. Cum la fel de adevarat e ca presedintele Iohannis este mai slab decit ne asteptam, desi n-am avut asteptari prea mari. Cu toate astea, nu se poate pune semnul egal intre cele doua partide.  

 

Admit si ca Nicusor Dan nu e cel mai charismatic personaj de pe mapamond, ca are orgolii prea mari pentru cineva atit de mic (deocamdata), ca are o indecizie doctrinara care nu-mi place. Poate ca a facut  greseli in campanie,  poate nu are anvergura unui lider si voturile date lui se vor  risipi in cele patru vinturi in perspectiva mai mare a alegerilor  parlamentare.  Am tot auzit argumentele astea in aceste zile. Dar putem macar compara USB si pe Nicusor Dan cu PSD, Ponta, Dragnea si fauna de acolo? Plus ca de unde certitudinea asta ca ”nu  va putea face nimic  de unul singur”, asa ca mai bine stam acasa. De unde atita defetism si sictir? Eu chiar cred ca Nicusor Dan e o alternativa, s-ar putea chiar sa fie una buna.

 

Asa cum cred ca si Predoiu si PNL sunt o alternativa mai buna decit PSD si Firea. Oricit ar poza Firea in persoana onorabila tot reprezentata mafiei pesediste  ramine, la Ilfov este una dintre cele mai  puternice retele de coruptie din tara asta. Nu exista nici cea mai mica comparatie intre ea si Predoiu, fie si daca ne raportam doar la nivelul de educatie si competenta.

 

Dar diferenta PNL-PSD ( pe Nicusor Dan nici nu-l mai aduc  in discutie pentru ca sunt lucruri de domeniul evidentei, doar rau-voitoriii nu le vad) exista in doua puncte cruciale dupa parerea  mea: atitudinea fata de  justitie si directia Romaniei spre UE si NATO. In perioada Basescu, PDL a scrisnit din dinti dar nu a blocat anchetele DNA, iar dupa despartirea de USL, noul PNL nu a achiesat la masacrarea Codurilor penale si nici nu a facut zid impotriva coruptilor din parlament. Din cauza asta nu sunt ”aceeasi mizerie”.

 

Am convingerea ferma ca trebuie votat impotriva PSD, in special la votul politic, adica la Consiliile judetene. E votul care are impact, ca mesaj in primul rind, asupra parlamentarelor din toamna. Cu cit PSD va obtine un  scor mai  mare, cu atit va prinde curaj si va incepe sa puna in practica ticalosiile pe care le pregateste acum in laboratoare.

 

In primul rind va darima guvernul Ciolos sau il va lasa fara puteri, pe post de sac de box, pina la parlamentare. Sunt de acord ca guvernul Ciolos nu a performat asa cum poate ne-am facut iluzii ca se va intimpla. Dar este un guvern infinit mai reformist, de mai  buna credinta si profesionist decit ar putea fi vreodata unul emanat de PSD. Schiopatind, impins de la spate de scandaluri, a anuntat citeva masuri care dau fiori mafiei halatelor albe, in Justitie a tinut mereu linia corecta, iar in politica bugeara a facut cit a putut in conditiile presiunilor politice, in tot cazul nu a dat drumul la pusculita. La 40% la nivelul tarii, asa cum se aude ca va obtine, PSD nu va avea nicio ezitare sa blocheze si sa darime tot ce a facut si mai poate face in timpul scurt ramas guvernul Ciolos.

 

Intentia, nici macar mascata de o prudenta electorala, este de a regla socotelile cu DNA si codurile penale. Tandemul Ponta- Tariceanu, chibitat de pe margine de Dragnea si incurajat de tot pesedeul si trompetele media are de gind sa dea lovitura mortala ”binomului”. Obervam cum se propaga tot mai insistent mesajul ca victoria PSD la locale va insemna de fapt esecul anticoruptiei care, ne spune Tariceanu prin vocea  tuterului de  serviciu Daniel Barbu, ”ucide”. Victoria PSD va fi interpetata drept revolta cetatenilor impotriva ”statului politienesc”, a ”institutiilor de forta care controleaza totul” si vor sa puna pe butuci parlamentul si clasa politica. Victoria le va da curajul pe care nu-l au inca acum.

 

Reactivarea lui Ponta, de o agresivitate, tupeu si mirlanie care le depasesc pina si pe cele din perioada in care se afla la putere, arata directia in care se vor indrepta lucrurile. Nu doar ca se va reface USL (PSD, ALDE, UNPR), dar in actiunea de zdrobire a justitiei se va inhama si PMP. Aceasta majoritate parlamentara va indrazni orice dupa  locale- sa dea jos cabinetul Ciolos sau sa-l impaieze la  palatul Victoria si, in primul rind, sa rezolve chestiunea justitiei. Daca vreti sa aveti imaginea peisajului de dupa o victorie zdrobitoare a PSD, urmariti cu  atentie nu ce face si spune Firea, ci ceea ce face si spune tripleta Ponta-Tariceanu- Basescu.

 

De aceea cred ca Romania de dreapta, cea antisistem si cea blazata, adepta teoriei ”aceeasi mizerie”, trebuie sa caste bine ochii si sa discearna unde e ”raul cel mare”. Important e sa-i mai fie taiate din coarne PSD, ca sa nu ajunga sa stapineasca iarasi tara. Pentru ca adevaratul blestem nu e sa alegem mereu ”raul cel mai mic”, ci sa alegem raul cel mare.

Comentarii 11

profesoru - 06-05-2016

Am fost la vot la 8.30. Plin de pensionari, unii în bastoane. Nici un candidat mai de Doamne-ajută. Aşa că am votat răul cel mai mic: PNL.

Răspunde

liv stomer - 06-04-2016

Dna Pora, raul cel mai mic nu poate invinge daca a)pana si dvs, de la Grupul pt DIALOG Social, cenzurati comentarii perfect civilizate (stergeti-l si pe asta, daca vreti) b)pana si dvs, in loc sa sprijiniti constant "raul mai mic", cobiti mereu ca raul mai mare, in cazul Bucurestiului, Firea, va invinge, si o spuneti mereu, cu si fara argumente. Nu intelegeti gresit, nu va banui de altceva decat de pesimism/scepticism, dar uneori si acesta ar mai trebui contenit. Va doresc o zi buna!

Răspunde

lmihai - 06-04-2016

*Eu chiar cred ca Nicusor Dan e o alternativa, s-ar putea chiar sa fie una buna.* Sa fie dictonul acestor alegeri! - sper ca si alti colegi ai d.stra au citit articolul! vOTATI CU RESPONSABILITATE!

Răspunde

Vicentio B. - 06-03-2016

ZECE ARGUMENTE - O SINGURA DUBLA CONCLUZIE ! Sunt, in opinia mea, 10 ARGUMENTE, care duc la o CONCLUZIE Pentru fiecare dintre aceaste argumente, exista o conditie preliminara si anume MORALA in sensul UNIC posibil numit CARACTER, BUNA CREDINTA: Ca atare, cine se considera ca apartinand acestei categori de oameni de autentica BUNA CREDINTA ar trebui sa priveasca ziua de 5. Iunie 2016 in felul urmator: 1. Este Bucurestiunl o Capitala, in care OMUL de buna credinta, poate trai cuvilizat ? Ma refer la transportul in comun, poluare, curatenie, siguranta, trafic, sanatate, invatamant ? Raspunsul cert este NU ! 2. Este populatia, in raport definitoriu, real multumita de asa numitele partide politice, a caror "performante" vizibile in Parlament, se pot asocia realmente ca fiind CATASTOFALE, tocmai din motivul coruptiei generalizate ? Raspunsul cert este NU ! 3. Doreste populatia in raport definitoriu o inoire esentiala a asa numitei clase politice ? Raspunsul cert este DA ? 4. A realizat FIREA ceva concret pentru Capitala, in sens recunoscut ca fiind MORAL - UTIL ? Raspunsul cert este NU ! 6. Este FIREA o autentica dependetna fata de Ponta, Dragnea, Tariceanu, PSD, deci va fi o MARIONETA a acestora ? Raspunsul cert este DA ! 7. Este Nicusor Dan persoana care de 10 ani lupta si a facut, chiar prin actiuni in Justitie, ceva pentru Capitala ? Raspunsul cert este DA ! 8. Este Nicusor Dan subordonat unei clase politice, dintre cele care sunt acuzate de adevarata plaga nationala numita CORUPTIE ? Raspunsul cert este NU ! 9. A acceptat Nicuspr Dan sa faca vreo alinata, inainte de alegeri, prin care ar fi tradat pe cei care sunt supra saturati de promisiunile tip FARSA ale clasei pilitice ? Raspunsul cert este NU ! 10. Se poate realiza o Capitala - fara CORUPTIE - daca Firea este realmente o marioneta PSD, considerat cel mai corupt Partid din Romania ? Raspunsul cert este NU ! CONCLUZIA LOGICA / RATIONALA : I. NU trebuie aleasa FIREA ! II. DACA totusi, va fi aleasa FIREA, insemna implicit ca partea definitorie din alegatorii din Bucureti, necesara victoriei FIREA - PSD, NU poate trai FARA, adica NUMAI in Coruptie ! PS. Eu NU traiesc in Bucuresti, NU sunt cetatean Roman, deci NU pot vota ! NU am interese oculte ! (GMT 16:30, 03.06.2016)

Răspunde

gica - 06-03-2016

Ipocrizie cat cuprinde si vina principala este in ograda PNL-ului condus de Johannis si nimicul facut de Guvernul Ciolos in 6 luni de la instalare. Adica,nu nimic,ci minus nimic!Nici macar cu plagiatele n-a rezolvat-o,iar Institutiile statului sunt din ce in ce mai penibile. Ce n-a reusit Parlamentul asta penal si condus de PSD-isti,inclusiv Martea Neagra,a reusit Min.Justitiei Pruna,numita de securisti,printr-o OU. A facut "varza"

Răspunde

Mihai_B - 06-03-2016

Nu există RĂU MARE și rău mic. ... lăsat de capul lui răul cel mic va crește ca Făt Frumos, sub duioasa privire a formatorilor de opinie care - la critici vizând ”preferații” - răspundeau cu un ”ei lăsați că și..” pe la diverse talk show -uri. Dacă din anul 2 000 până azi intelectualitatea română nu a înțeles NIMIC ... ei, asta e, GHINION, iar a venit nota de plată. Atenție la abordarea ” voi ăștia, mai neșcoliți / neinformați ”VOTAȚI RĂUL CEL MAI MIC” .. nu mai ține după 16 ani !!!

Răspunde

parere - 06-03-2016

Si eu cred ca daca Predoiu si Turcescu renunta ,dreapta e salvata ! N>Dan are cele mai mari sanse pentru ca nu apartine nici PNLului ,nici M>Pului .Daca Turcescu nu era sustinut de Basescu care a luat-o pe aratura in ultimul timp poate ar fi avut el sanse ,asa nu .

Răspunde

lucid - 06-03-2016

Manipulare rasuflata; NU AVEM PE CINE ALEGE. Singura atitudine civica este acum BOICOTUL VOTULUI. Dupa aceea, exista strada daca va fi nevoie.

Răspunde

mrjack - 06-03-2016

2 consideratii: 1) Poate ca n-ar strica o categorisire a raului mai mare. In ordinea descrescatoare a potentialului raului: - extrema dreapta - din fericire, nu are reprezentare in Romania, desi nominalizarea lui Marian Munteanu a fost un moment periculos in acest sens. Extrema dreapta aduce in prim planul societatii atitudini retrograde, izvorate din negura prostiei popoarelor, activeaza aceleasi sentimente de ura la adresa celor care sunt altfel, indiferent cum ar fi ei altfel, incita la violenta, si are ca scop ultim distrugerea democratiei. Mai mult, ideile extremei drepte sunt cele care au condus la cel de-al doilea razboi mondial si la atrocitatile comise in timpul acela. - extrema stanga - din fericire, extrema stanga nu mai are aproape nicaieri in lume o baza institutionala, dupa caderea imperiului sovietic, este o ideologie care si-a demonstrat cu varf si indesat esecul si nu mai reprezinta mare lucru in lume acum. Extrema stanga seamana cu extrema dreapta in aducerea in prim plan a violentei si a distrugerii democratiei, cel putin in forma sa leninista sau stalinista. Cu mentiunea ca nu includ partide gen Syriza din Grecia sau Podemos din Spania in aceeasi categorie, desi sunt eurocomunisti, pentru ca ei nu resping jocul politic democratic, ci sunt mai degraba populisti cu orientare de stanga, nu autocrati. Din nou, Romania nu are partide sau tendinte semnificative de extrema stanga. - conservatorismul dur - de exemplu, implicarea fundamentalista in politic, pentru ca incalca principiul separarii religiei de stat, pentru ca apeleaza la aceleasi rezervoare de ura ca si extrema dreapta, insa sunt mai putin nocivi pentru ca nu doresc nici instaurarea totalitarismului sau autocratiei, nici sa-si atinga scopurile prin violenta extrema. Romania nu are partide care sa foloseasca in mod deschis conservatorismul dur, dar exista o componenta sociala fundamentalista care se manifesta din ce in ce mai agresiv prin intermediul BOR. - coruptia endemica - indiferent de ideologie, coruptia endemica poate ucide. Exponentul principal al coruptiei endemice este PSD in momentul de fata, asa cum acum 4 ani a fost PDL-ul guvernamental cu Basescu&Udrea in motul bucatelor. Dupa ce aceste rele mari sunt eliminate, orice ramane este acceptabil, iar alegerea ar trebui sa fie facuta in functie de orientarea fiecaruia: libertarieni, conservatori (nefundamentalisti) & crestin-democrati, liberali clasici, social liberali, social democrati, verzi - toti astia sunt ok, atata timp cat nu se inclina catre unul dintre cele 4 grupuri de mai sus. Pentru a pune in context pentru alegerile noastre locale: orice nu este Bogdan Diaconu, Marian Munteanu, PSD sau tip PRM este acceptabil. 2) Aveti nelamuriri asupra orientarii ideologice a lui Nicusor Dan? Credeti ca omul este "de stanga"? Sa va atrag atentia asupra unui lucru: de ani de zile, voi (dreapta ideologica) pierdeti toate alegerile care nu sunt in 2 tururi cu un singur fotoliu in Romania dintr-un motiv foarte simplu: pe segmentul vostru ideologic intra in competitie cel putin 2 partide semnificative, si inca o puzderie de visatori mititei (M10 acu, MRU si al sau partid in trecut, etc.). Daca Dan este intr-adevar de stanga, daca aveti convingerea asta, urati-i succes cat mai calduros, ajutati-l chiar sa-si faca un culoar si sa poata sa sustina public ca e de stanga. Asa, va exista in sfarsit un competitor serios si pe stanga pe care o clameaza PSD-ul, poate ca la alegeri in viitor veti putea castiga si altceva decat unicul tip de alegeri care vi-i forteaza pe-ai dumneavoastra in uniuni si aliante, adica si altceva decat alegerile uninominale in doua tururi. Ipotetic vorbind, ce s-ar intampla in Romania daca Parlamentul ar introduce un sistem de vot ca in UK? Adica uninominale cu un singur tur, ca si primariile de acum, pentru clarificare... In ceea ce ma priveste, eu am de gand sa-l votez pe Dan, desi nu pot sa spun ca ma omor dupa tot ce spune, si nici macar dupa el ca persoana prea mult. Dar totusi are sanse (extrem de mici, acum) sa o invinga pe Firea, si are si cateva (putine) puncte in program care mi se par atractive.

Răspunde

BASCA - 06-03-2016

Uriasul tanc ruginit,de origine sovietica,isi vede implacabil de drum,calcand cu senilele-i grele tot ce inseamna bun simt,normalitate,democratie si libertate.Comandantii magaoaiei,toti purtand basca rosie,sunt fericiti ca in ciuda faptului ca dracia a ramas fara combustibil,milioane de piticanii sunt inhamate inconstient la cazna asta intr-un delir autodistructiv.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 06-03-2016

A alege "rau cel mai mic" este o solutie de moment care tinde sa se eternizeze. Aceasta optiune nu este decat o amanare a unei confruntari deschise si decisive pentru soarta catorva generatii cu "raul cel mare", intruchipat de PSD si de acolitii sai. Ea impiedica, poate, ca Romania sa regreseze la nivelul anilor '90, dar in acelasi timp o impiedica sa evolueze catre o societate democratica consolidata si ireversibila. Optiunea pentru "raul cel mai mic" ne condamna la stagnare si vesnica amenintare cu revenirea la regimul autocratic de tip iliesciano-fesenist (daca nu si mai rau). Lumea s-a cam saturat sa opteze mereu pentru "raul cel mai mic" si pentru asta vina este a celor care imping pe scena politica oameni ca Atanasiu, Gorghiu, Blaga, Predoiu etc., priviti cu dispret justificat. Lozinca "Toate partidele - aceeasi mizerie" se poate reformula "Toate partidele - grade diferite de mizerie". Cand situatia ar trebui sa fie invers: "Toate partidele - grade diferite de bine pentru societate". Este foarte rau pentru bucuresteni daca ajung pe mana lui Firea ca primar general, de acord. Dar pe cine il pot ei pune in scaunul de primar general care sa nu dezamageasca dupa aceea?!?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22