Victoria PSD, umbrita de Dan. Pe cenusa PNL se naste o noua stea: USR

Faptul ca PSD vede ca are in Capitala o forta de opozitie, capabila sa mobilizeze oamenii ( la vot si in strada), il va face probabil ceva mai precaut. PSD probabil intelege ca Strada care l-a alungat pe Ponta dupa Colectiv a fost validata la vot.

Andreea Pora 06.06.2016

De același autor

 

PNL sufera in Bucuresti o infringere usturatoare. Toate  exit-poll-urile arata ca Predoiu a obtinut undeva in jur de 15%, cam tot cit partidul, si nu a cistigat nicio primarie de sector. Marea  surpriza o constituie insa Nicusor Dan si USB, care a cistigat aproximativ 30%, in timp ce partidul se plaseaza la aproape 26%. Mai mult, frantuzoaica Clotilde  Armand va reusi probabil sa cucereasca sectorul 1, cu 32,2%  (potrivit IRES de la ora 21.00) infringindu-l pe candidatul PSD Dan Tudorache (9,7%). Se naste astfel o noua forta politica, Dan anuntind imediat dupa aflarea rezultatelor ca USB se transforma in Uniunea Salvati Romania si va intra in cursa pentru parlamentare. O alta surpriza este infringerea lui Marian Vanghelie care s-a clasat de abia pe pozitia a treia, cu putin peste 20%, desi sondajele il dadeau favorit. Cit priveste PMP si Robert Turcescu, scorul este modest- undeva in jur de 6%, desi Basescu a fost vioara intai in campanie si chiar in seara alegerilor cind a  anuntat personal ”victoria”. ALDE-le lui Tariceanu e putin probabil sa depaseasca pragul electoral, la fel si Daniel Barbu.

 

Sigur, ca situatia PNL la Bucuresti este una dramatica si un semnal extrem de prost in perspectiva parlamentarelor. Cauzele sunt multe si merita o analiza separata. Ce putem constata la cald este ca anuntul lui Predoiu ca isi depune mandatul daca exit-pollurile se confirma ( si se vor confirma!) deschide razboiul in partid. Putin probabil sa fie exclusiv vorba de un gest normal de asumare a responsabilitatii infringerii, sau de  simpla sacrificare a lui Predoiu, ci si un semnal catre conducerea bicefala a PNL. Gorghiu si Blaga ar trebui  sa  raspunda in solidar cu Predoiu, pentru ca toata politica dezatruoasa din Bucuresti- cei 4 candidati esuati si blatul indelungat cu PSD- li se datoreaza in mare masura. Va urma probabil o perioada de mari famintari, se vor cere capete si organizarea unui congres, se vor ascuti disensiunile dintre PDL si PNL pe fondul unei fuziuni peticite. Greu de spus deocamdata care va fi deznodamintul.

 

Pentru ca, totusi, la nivel national situatia nu e chiar atit de neagra ca la Bucuresti. Din primele rezultate ale exit-poll-urilor reiese ca la votul politic, deci la consiliile judetene, diferenta dintre PSD si PNL este de 9-10 procente (PSD 37,5%, PNL 28%- IRES). Liberalii au reusit sa-si adjudece si citeva orase resedinta de judet- Cluj (Emil Boc), Alba (Mircea Hava), Arad (Gheorghe Falca), Brasov ( George Scripcaru), Oradea (Ilie Bolojan), Timișoara (Nicolae Robu), Deva (Petru Mărginean), Sibiu (Astrid Fodor -FDGR alianță cu PNL). Adica, PNL a reusit sa-si pastrexe marile fiefuri numite Ardealul si Banatul care au refuzat constant in acesti 26 de ani PSD. Mai mult, se pare ca PNL a mai reusit sa cistige la Suceava, Calarasi, Ploiesti, Rimnicu Vilcea si  Focsani. Una peste alta, cu o alta strategie si politica PNL ar avea sanse sa recupereze parte din scor pina in toamna.

 

Sigur ca mesajul cel mai puternic transmis de la Bucuresti este victoria lui Nicusor Dan si a  antisistemului sau. Dupa Colectiv ideea ” aceeasi mizerie” a prins ca si refuzul partidelor politice. USB va avea un numar important de consilieri generali, va trebui probabil sa colaboreze in niste limite cu partidele si va avea o voce puternica in Capitala. Ceea ce e important dar nu suficient pentru parlamentare. Un nou partid la nivel national cum se vrea Uniunea Salvati Romania nu se constuieste in 6 luni, cite mai  sunt pina la alegerile generale, dar scorul din Bucuresti este o buna baza de pornire. Este, in ultima instanta, o importanta victorie a societatii civile active, dupa multi ani. In jurul noului partid se pot coagula si alte forte civice,  mici partide aparute prin tara, e loc de crestere. Dar si mai important, PSD s-a trezit brusc cu uun partid de opozitie pe scena. Unul pe care nu prea stie de unde sa-l apuce.

 

Fara discutie insa faptul ca PSD a reusit pentru prima oara sa cistige Bucurestiul fara tertipuri gen idependenti ca alde Oprescu este o victorie mare. Ca simbolistica in primul  rind. Mai mult, si-au adjudecat 5 sectoare din 6. Iar scorul politic, cel de la consilii,  aminteste de vremurile de glorie ale partidului. PSD e pe cai mari, important insa e sa nu scape haturile, cum a mai facut-o. Adica sa nu i se suie victoria la cap si sa creada ca isi poate permite orice- sa hacuiasca justitia, sa dea jos cabinetul Ciolos, sa blocheze orice tentativa a guvernului Ciolos. Cum am spus, faptul ca PSD vede ca are in Capitala o forta de opozitie, capabila sa mobilizeze oamenii ( la vot si in strada), il va face probabil ceva mai precaut. De altfel Dragnea s-a grabit sa anunte ca partidul nu va depune o motiune  de cenzura si nu va rasturna guvernul tehnocrat. E si o punere la punct a lui Tariceanu si Ponta care fierbeau de nerabdare. PSD probabil intelege ca Strada care l-a alungat pe Ponta dupa Colectiv a fost validata la vot.

 

In ce priveste PMP, scorul modest din Bucuresti ( nu stim deocamdata rezultatele la nivel de tara), era previzibil. In primul rind, faptul ca Basescu nu a candidat a cintarit greu, in al doilea, PMP nu a fost perceput ca un partid nou, cu toata propaganda, iar  in al treilea, atacurile la justitie ale lui Basescu, similare cu ale lui Tariceanu, Ponta si altii, ii indeparteaza electoratul. Dar, desigur, si  PMP are marja de  crestere.

 

Surprize mai pot  sa apara dupa ce BEC va da rezultele, dar nimic nu poate schimb evidenta: Romania s-a facut mai rosie decit era.  Cu toate astea, dinspre Bucuresti pleaca un semnal important si  un avertisment pe caree PSD nu-l poate ignora.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22