Biroul electoral a respins cererea de renumarare a voturilor in sectorul 1. Armand: un abuz

Fara Autor | 07.06.2016

Nicușor Dan, candidatul USB la Primăria Capitalei, a declarat aseara, la B1 tv, ca va cere renumararea voturilor inregistrate in 18 sectii din sectorul 1, considerand ca exista anumite discrepante statistice la nivelul acestora. Marti seara, Biroul Electoral al sectorului 1 a respinsa cererea USB de renumarare a voturilor.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Clotilde Armand a declarat astazi la RFI ca USB va contesta la BEC decizia luata de Biroul Electoral de Sector, urmand sa ajunga chiar la tribunal daca cererea le va fi refuzata.

 UPDATE Cererea Uniunii Salvati Bucurestiul de renumarare a buletinelor de vot din mai multe sectii din sectorul 1 a fost respinsa marti seara de Biroul Electoral de Circumscriptie, potrivit Agerpres.

 

"Cu unanimitate de voturi s-a hotarat de Biroul de circumscriptie al sectorului 1 respingerea ca neintemeiata a solicitarii USB de renumarare a voturilor", a declarat pentru Agerpres presedintele Biroului Electoral Sector 1, procuror Alexandru Stoian.

 

Candidata Uniunii Salvati Bucurestiul pentru Primaria Sectorului 1, Clotilde Armand, apreciaza ca decizia Biroul de circumscriptie al Sectorului 1 de a respinge cererea de renumarare a buletinelor de vot din mai multe sectii reprezinta un "abuz complet", potrivit Agerpres.

 

"Trebuie sa recunosc ca sunt extrem de suparata. Oricare ar fi rezultatul, mi se pare ca este normal, intr-o tara ca Romania, in Bucuresti, in Sectorul 1 sa facem acest efort minim de renumarare a unor voturi. Nu e o cerere abuziva, e o cerere care a fost justificata. Oricine care are in fata ochilor cifrele intelege ca are rost si este chiar necesar sa facem aceasta verificare. E un abuz complet. Eu inteleg acum de ce au tergiversat, dar decizia finala a fost gresita. Va tinem la curent cu pasii pe care ii vom urmari acum", a spus ea, intr-un mesaj video postat pe Facebook.

 

Armand a apreciat ca o renumarare a voturilor in unele sectii ar fi fost si in interesul candidatului social-democrat, Dan Tudorache, pentru ca sa nu existe dubii asupra victoriei sale in alegeri.

 

"Daca el intr-adevar va fi primar, e bine sa nu fie un proces patat de dubii. Domnul Tudorache, acum cateva minute, la TVR1, a anuntat ca nu se va opune, dar colegii lui de partid s-au opus. Eu consider ca acest lucru devine o problema care trebuie escaladata. Pana acum eu am avut incredere ca totul se va rezolva in mod civilizat. Acum incep sa am dubii despre acest lucru. Va trebui sa ma sustineti pentru a obliga PSD-ul sa fie mai corect, mai transparent si sa nu foloseasca aceste metode care sunt anti-democratice", a adaugat reprezentanta USB.

 

Ea a sustinut ca situatia trebuie clarificata, deoarece cifrele sunt "extrem de ciudate". A specificat de asemenea ca intampinarea USB a fost respinsa "de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP".

 

"Avem un tipar care face corelatie intre numarul de voturi anulate, numarul de voturi luate la Consiliul Local, numarul de voturi luate de Nicusor Dan, iar acest tipar se aplica foarte bine la toate sectiile unde am avut reprezentanti. In sectiile unde nu am avut reprezentanti, adica 37, lucrurile nu sunt deloc la fel. In aceste sectii am avut eu mai putine voturi la candidatura pentru Primarie decat la Consiliul Local, unde eu sunt prima pe lista. (...) Noi am cerut renumararea numai in 18 sectii, nu peste tot, explicand ca daca in aceste 18 sectii se dovedeste ca e o problema, atunci o sa vedem daca se justifica sa facem o renumarare in toate sectiile. Ni s-a respins aceasta cerere", a precizat Armand.

*********

 

Nicusor Dan anuntase ieri ca voturile care au ajutat candidatul PSD sa castige functia de primar al sectorului 1, depasind-o pe candidata USB, Clotilde Armand, au fost obtinute in sectiile in care USB nu a avut delegati.

"Am solicitat renumararea tuturor buletinelor de vot pentru alegerea primarului din Sectorul 1 intrebuintate in sectiile de votare 5, 7, 9, 13,16, 24, 27, 31, 55, 88, 111, 145, 146, 151, 152, 155, 157 si 158 aflate in circumscriptia teritoriala a Sectorului 1 Bucuresti.

Motivul este ca in aceste sectii, intre procentajul voturilor pentru Clotilde si cel al voturilor nule, s-a inregistrat o corelatie negativa puternic semnificativa (-0.555, nivel de semnificatie 99%). Cu alte cuvinte, cu cat au fost mai multe voturi nule, cu atat mai putine pentru candidata USB la primaria Sectorului 1, Clotilde Armand. Multumim domnului Mircea Kivu pentru ajutor",
  a scris Nicusor Dan, pe contul lui de Facebook.

 

"Cateva numere, fara comentarii. In sectorul 1 au fost 163 de sectii. Am avut delegati in 126 de sectii. In ele Clotilde Armand a castigat cu 76 de voturi (medie 0,6 voturi / sectie pentru noi). Nu am avut delegati in 36 de sectii. In acestea PSD a castigat cu 1755 de voturi (medie 46 voturi / sectie in defavoarea noastra). Multumim tuturor delegatilor nostri pentru efortul incredibil de azi-noapte," a scris Nicusor Dan

 

 

Clotilde Armand, candidata USB la primaria sectorului 1 al Bucureştiului, a transmis de asemenea ieri ca răsturnarea de situație in privinţa rezultatelor votului de la sectorul 1 al Capitalei ridica semne de intrebare in privinta corectitudinii numărarii și a înregistrarii voturilor în secțiile de votare.

 

"Rezultatele parțiale anunțate de BEC la ora 24.00 erau în favoarea candidaturii mele. Această răsturnare de situație aruncă o îndoială asupra corectitudinii procesului de numărare și înregistrare a voturilor în secțiile de votare.

 

Simpla apariție a unei asemenea îndoieli, după 26 de ani de la demararea procesului democratic în România, aruncă o lumină negativă asupra imaginii țării. Sunt convinsă că Biroul Electoral Central își va îndeplini atribuțiile. Cred că în România anului 2016 sunt depașite metodele de presiune și fraudare electorală."

 

Si sociologul Mircea Kivu notase ca a observat ca "intre procentajul voturilor pt. Clotilde si cel al voturilor nule" "o corelatie negativa puternic semnificativa (-0.555, niv. de semnificatie 99%)".

"Pe romaneste, cu cat au fost mai multe voturi nule, cu atat mai putine pt. Clotilde.

Concluzia o trageti dvs. Eu am recomandat prietenilor de la Salvati Bucurestiul sa ceara verificarea buletinelor de vot nule in sectiile in care proportia voturilor nule a depasit 5,2% (media+abaterea standard)"
, scrisese el, pe Facebook.

 

Conform exit-pollurilor prezentate duminica seara, Clotilde Armand, candidata USB la primaria sectorului 1 al Capitalei, era in fata lui Dan Tudorache, candidatul PSD la aceeasi functie. Rezultatele partiale oficiale prezentate de BEC in aceasta dimineata aratau insa ca aceasta se situa cu cateva procente in urma lui Tudorache.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22