De același autor
Meditând la rezultatele alegerilor locale de duminică, mi-am amintit de mentalitatea italienilor, întâlniți de curând, care se pregăteau și ei pentru alegeri locale în aceeași zi cu noi: dacă ai ieșit al doilea, nu te lăuda, căci este rușinos să fi avut ocazia să câștigi și să o fi ratat. Fără a fi la fel de radicali în exprimare, britanicii gândesc la fel: în alegeri nu există decât câștigători și perdanți. Mergând pe raționamentul italienilor și privind la clasamentul final al candidaților pentru Primăria Capitalei, ne întrebăm dacă Nicușor Dan, cel de-al doilea clasat, putea câștiga Primăria Capitalei - și ne dăm seama că nu era exclus, cu condiția ca toate formațiunile anti-PSD să se fi unit, pe un model asemănător cu CDR în 1996. Un bloc anti-PSD avea mari șanse s-o învingă pe Gabriela Firea, având în vedere că, dincolo de o simplă adunare a voturilor obținute de Nicușor Dan și Cătălin Predoiu, o alianță politică are o forță de atracție superioară celei exercitate de un partid individual. În cel mai rău caz, ar fi obținut un număr mare de locuri în CGMB, blocând mai eficient eventualele abuzuri ale PSD. Nicușor Dan a respins însă ferm un astfel de proiect, propus de la bun început de Inițiativa România. Mai mult, deși era bine situat în sondaje, a refuzat oferta lui Cătălin Predoiu, care propusese retragerea candidatului mai slab și susținerea de către USB și PNL a celui mai bine situat – adică a propriei lui candidaturi! E deci posibil ca Nicușor Dan nici să nu fi vrut să fie primar general, preferând să-i ofere Gabrielei Firea această demnitate. Întrebarea cheie este: de ce?
Nicușor Dan clamează puritatea ideologică, afirmând că nu se poate alia cu partide putrede. Justificarea se situează în logica sloganului „PSD, PDL, aceeași mizerie“, pe care l-am auzit în timpul protestelor animate de Uniți, Salvăm. Este exact ce i-a trebuit PSD pentru a înscăuna mafia Dragnea-Pandele în fruntea Capitalei, dar se pare că anihilarea acestei mafii nu a fost obiectivul lui Nicușor Dan, cum nici protestatarii Uniți, Salvăm nu au fost preocupați de corupție. „Salvatorii“ Capitalei nu par convinși de faptul că PSD este sursa corupției din politica românească și totodată partidul care a formatat o clasă politică compromisă. Lupta lor a fost mai mult împotriva lui Cătălin Predoiu, nu a Gabrielei Firea, ceea ce, evident, a fost în avantajul candidatei PSD. Nu le facem proces de intenție, ca PNL, dar nici nu putem ignora faptele, iar ele demonstrează că fragmentarea opoziției a avantajat PSD, partid care de 26 de ani este expresia „sistemului ticăloșit“. Să favorizezi victoria sistemului, când te declari candidatul antisistem par excellence, este, să recunoaștem, o performanță ușor perversă.
Ce și-au dorit însă Nicușor Dan și USB, dacă nu și-au dorit să câștige Primăria Capitalei? După anunțul ulterior anunțării exit poll-urilor, privitor la transformarea Uniunii Salvați Bucureștiul în Uniunea Salvați România, cred că de fapt domnul Dan a dorit mai degrabă să anihileze orice forță politică de opoziție pentru a se legitima ca unică forță politică alternativă. Nu însă ca o alternativă politică de dreapta, ci de stânga, pentru că toți cei care îl cunosc știu că aparține noii stângi, de inspirație occidentală, protestatară, dar fără un program clar structurat, menținut vag poate pentru ascunde o agendă de stânga, nemărturisită, tocmai pentru a capta electoratul de dreapta din București. La nivel local a reușit, pe fondul unor gafe monumentale ale unui partid expirat, cum s-a dovedit PNL în Capitală. În vederea alegerilor din toamnă însă, va trebui să elaboreze un program politic credibil și cuprinzător, să prezinte soluții pentru economie, educație, sănătate, justiție, politică externă și să se poziționeze față de NATO, UE și Rusia. Deocamdată USB/USR nu pare capabilă să elaboreze o asemenea ofertă, iar Nicușor Dan nu e un lider de calibru național. Discursul său este simplist, carisma sa tinde spre minus infinit, iar convingerile politice se limitează la câteva sloganuri. La nivelul comunicării cel puțin, Marian Munteanu, concurentul său pentru votul antisistem, îl depășește cu ușurință.
În plus, orice triumfalism este anulat de prezența scăzută la vot din Capitală. Corectate din această perspectivă, cifrele arată că: 1) în jur de 70% din bucureșteni au respins oferta politică a tuturor partidelor, 2) PSD a mobilizat un nucleu de aproximativ 15% din bucureșteni, sub cel pe care îl putea mobiliza altădată, și 3) Nicușor Dan a fost votat de puțin peste un sfert din cei 33% din alegătorii prezenți la vot, adică de maximum 9% din electoratul bucureștean. Nimeni nu se poate deci lăuda cu o victorie categorică, în lumina acestei participări penibile, care sugerează mai degrabă nemulțumirea bucureștenilor, mai ales a tinerilor, față de toți candidații, inclusiv față de Nicușor Dan. Unii își vor fi amintit și de susținerea sa tacită a tentativei de lovitură de stat din 2012, de care este util să ne amintim cu toții, pentru a înțelege corect profilul candidatului. Cu atât mai mult, cu cât, de la „înălțimea“ celor 180.000 de voturi obținute în Capitală, domnul Dan anunță o campanie de mobilizare a votului de protest la nivel național. Împreună cu Marian Munteanu, care vizează și el votul antisistem, poate reuși să fragmenteze din nou opoziția față de PSD. Astfel, victoria PSD la parlamentare pare garantată, cu consecințele de rigoare pentru statul de drept. Avem deci câteva luni pentru a cunoaște adevărata față a „salvatorilor“. Sperăm că va fi una luminoasă, dar nu pariem încă pe ei.
Comentarii 21
alzara sibiu medic - 06-13-2016
Băgând capul în poză, băsiştii pot scoate USB / USR de pe pistă ! Cui foloseşte ?
Răspundeemil - 06-12-2016
Textul e in inie cu poza aceea cu dvs cand sareati de gatul Elenei Udrea, care nu prea se indemna...Si atunci cred ca voiati tot asta, sa scapati tara de mafioti.
RăspundeFlorin - 06-11-2016
Ce dezamagire, dna. Culcer. Nicusor Dan e activ de ani buni in Bucuresti contra a tot soiul de oligarhi. Sau stirile astea sunt comandate de Putin ? Mi se pare ca faceti din tantar armasar si banuiti subterfugii unde e probabil doar simplitate politica.
RăspundeAlinaP - 06-09-2016
Propovaduiti solutia compromisului politic? Cu alte cuvinte, asociaza-te cu oricine (dracul?) numai sa castigi. Nu e o morala sanatoasa, nu e un principiu de viata corect chiar daca vorbim de politica. Nu cred ca asta e lectia de viata pe care o transmitem copiilor nostri, atunci de ce sa o practicam noi?. Bine ca domnul Nicusor Dan a avut o atitudine demna prin comparatie cu ceia ce ati fi vrut dumneavoastra sa se intample. Daca victoria nu merita compromisurile de pe drum, mai bine pierzi, cred ca asa a gandit domnul Nicusor Dan. Vedeti dar, mai sunt oameni cu principii pe umea asta si ei o vor impinge inainte. N-am inteles ca domnul Nicusor Dan este de dreapta, nici de stanga, poate ca exista si independenti de care nu toti au auzit.
RăspundeO voce critica - 06-08-2016
Stimata doamna, Ori sinteti naiva (ceea ce nu cred) ori dezinformati. Predoiu si PNL au prezentat sondaje total aiurea, neconforme nici macar pe departe cu realitatea. Era o capcana in care ND a refuzat sa pice si bine a facut. Oricine ar fi fost de preferat unui candidat PSD dar propunerea PNL era doar un mod de a scapa de ND. PNL e din pacate singurul partid de opozitie insa merita sa dispara dupa farsa USL jucata de PNL. Ar fi timpul unei primeniri in politica romaneasca (si nu cu informatorul M. Munteanu).
RăspundeGif - 06-08-2016
Stimată doamnă Culcer, când vă propuneți să demonstrați ceva, sigur vă ies la finalul articolului toate socotelile. Problema este alta, ați luat în calcul toate variantele? Aici nu faceți o analiză, ci o crucificare a lui Nicușor Dan. A-l acuza de lipsă de charismă, deși a reușit 30%, este o glumă. Poate că cei care l-au votat nu charisma i-a motivat, ci mesajul normalitatea personajului. Spuneți că nu a acceptat oferta lui Predoiu? Ce avea de oferit Predoiu? Electoratul lui Nicușor Dan nu este unul de partid, ci unul de conștiință și nu l-ar fi urmat într-o asemenea întreprindere. Nu se pot face alianțe cu partidele pe care electoratul, sătul de ele, le vrea la coș. PNL e tot un fel de PSD, dar fără reușita de a avea un electorat captiv. Dacă PNL (mă rog, șefii partidului) chiar ar fi vrut să învingă PSD la Capitală, l-ar fi susținut fără paradă pe ND. Pe scurt, Predoiu ar fi trebuit să se predea, nu să piardă. Retragerea acestuia din cursă și îndemnarea electoratului PNL să voteze cu Nicușor Dan era suficient ca să nu câștige G Firea. E simplu. E absurd să-l acuzi pe un independent că nu a făcut jocul unui partid. Partidul acela, PNL, ar fi avut alegerile în buzunar dacă s-ar fi reformat, dacă nu ar fi propus candidaturi ridicole și nu ar fi menținut doi păcălici în frunte, Blaga și Gorghiu. Nu are charisma Nicușor Dan? Păi să-i dea Blaga de la el, că dă pe dinafară.
RăspundeMarius Nicolescu - 06-08-2016
Va rog sa ma credeti, doamna Culcer, ca nu am crezut nici in anii 1995-1996 in sloganul CDR-ist : "Nu vom reusi decat impreuna"! Si consider ca nu m-am inselat. Acum, la Bucuresti, s-a intamplat acelasi lucru. Se pare ca avem vocatie de individualisti si de-a pururi detinatori, fiecare in parte, ai adevarului absolut. Suntem un popor usor manipulabil cu diversiuni comunisto-securiste. Relativ nepregatit pentru viata. Avem nevoie, dupa saptezeci si unu de ani de propaganda si indoctrinare moscovita, de vreo 250-300 de ani (daca!) pentru o schimbare de mentalitate.
RăspundeFierul Roșu - 06-08-2016
Hotărârea fermă a candidatului Nicușor Dan de a nu face alianțe cu partea ”putredă” a politicii dâmbovițene actuale este elementul decisiv care i-au adus cele 180.000 de voturi. Matematicianul a demonstrat că teorema este adevărată. Electoratul nehotărât se va dezmorți iar următoarele alegeri vor aduce USR câte 180.000 de voturi din fiecare județ. Hai Diaspora !
Răspundeion - 06-08-2016
Zilele astea apar tot felul de surpize: un senior liberal sufera ca a luat USB atatea voturi si rasufla usurat ca a castigat Firea, care stie sa conduca Bucurestiul. Tot senatul o aplauda pe Firea in picioare. Madam Gorghiu are numai cuvinte de lauda. La sectorul 1, PSD+PNL+ALDE+PMP au pus mana de la mana si au anulat la greu voturile frantizoaicei. Iar dumneavoastra visati la o alianta anti-PSD in Bucuresti intre PNL su USB. Doamna, ar fi bine sa va treziti. PNL si PSD se inteleg binisor si doar ce si-au impartit tara pe din doua. Ei au creat cot la cot legislatia asta, care face tot ce poate sa blocheze comptetitia electorala. Ei canta acum in cor "ce bine ne pare ca nu a iesit Nicusor si a iesit Firea"! Despre ce alianta anti-PSD visati dumneavoastra?
RăspundeAmerlocu' - 06-08-2016
Articolul e de o luciditate remarcabila. Feicitari autoarei!
RăspundePolilogu - 06-08-2016
De multa vreme nu v-am mai citit, stimata doamna Culcer.! E vina mea, fireste.Dar.. fara suparare ,pot sa ma intreb si sa va intreb, nu e oleaca si a dv? Iertati-mi marturisirea : am si am avut senzatia ca dupa 2012 , ”descumpanirea” in GDS prea si-a spus cuvantul. Prea s-a cazut intr-o ” lupta inofensiva”, incisivitatea ideilor , parca nu a mai fost aceeasi, parca prea usor s-a trecut peste anihilarea ICN - a celei mai a avansate redute constituite cultural-politic post 1989.Scriam zilele trecute aici pe” forumul” revistei, despre RISC. Doamne, la ce risc frumos mi- a fost dat sa asist in Parlament ! Riscul adevaratei si demnei si intrematoarei rezistente anti-comuniste infierata ”proletariceste”(cum altfel?) de ”marele tribun ” VADIM TUDOR! N-a fost un RISC atunci? Ba da a fost! Nu el ,TRIBUNUL ,ne-a amenintat ca ne aduna pe toti cei care gandim ”toxic”,pe un stadion si ne va mitralia pana la unul !? Asa ar fi si fost daca acel presedinte pus( simbolic) in zeghe si dupa zabrele, n-ar fi fost cine a fost : o expresie a noastra, o pavaza, un scut sub care ne-am strans(acum e la ...DEVESELU si tot lui i se datoreaza! )Va mai amintiti figurile de atunci? Va mai amintiti ...ce mai freamat, ce mai sbucium a fost ȘI atunci ? Si unele si altele sunt aceleasi ca si azi-.Doar mustata, sau ochelarii doctorali, sau tunsurile (”americanesti”) par sa le faca mai moderne/moderni !Sa nu mai vorbesc de diplome si scoli inalte,pentru ca intre timp si-au burdusit peretii si ”bîlbliotecile” de-acasa cu ele, adica din vilisoarele lor cele ”cochetibile” cu progresul si marele umanism socialist! Gospoda Putin le-a fost exemplu șlefuit. si DUGHIN, maestrul” philosoph”,cel citit pe ascuns prin ...universiteturile producatoare de euro-asio- neo -comunism romanesc.Lupu-și schimba parul , doamna Culcer, dar naravul tot oligarhia de partid si de stat ramane . Acum ajunsa si sub aripa protectoare a unor mari puteri mondiale tehnologice si militare.Asta, fireste, daca tragem cu ochiul si la China. SI TRAGEM! Ma bucur ca v-am reîntîlnit gandurile. Ma bucur ca v-ati rascolit memoria pastratoare a esentialului pe care-l traim si ne-ati pus sub ochi , iarasi, vechile /noile lui probleme . De 26 de ani aceleasi. Inca nu le-am depasit.Inca ne copleșește parcă zgura lor. Inca mai e teribil de necesar sa/ne fixam reperele si etapele.Si sa nu o lasam ” mai moale”. Oricum , Riscul/Riscurile vor fi. N-am vazut viata fara riscuri pana acum. Iar fara ele...
Răspundetudor - 06-07-2016
Straveziu rau de tot, ati fost sub Elena Ceausescu in momentele cand o legau la maini soldatii, zau...
RăspundeVirgil Iordache - 06-07-2016
Vă ascultam la radio pe vremea lui Năstase când spuneați că erați hărțuită de oamenii acestui, ba chiar am auzit unul amenințându-vă în direct. Sunt șocat să văd că ați putut scrie un astfel de text. gânduri bune,
RăspundeRadu Popescu - 06-07-2016
Vai de mine, nu eram sigur daca sunt pe pagina voastra sau a ziarului "Azi"...
Răspundetaran - 06-07-2016
articolul respectiv poate fi atacat la Curte ... chiar daca si Curtea e condusa acum de un fost pesedist. Daca CCR refuza sa judece, ne putem astepta la miscari de strada.
Răspundejulius001 - 06-07-2016
1.."Intrebarea cheie este: de ce?"...o spune chiar nicusor dan "ar fi ridicol ca eu, care sunt in această luptă de 10 ani, sa ma retrag in favoarea d-lui Predoiu, o persoană distinsa, dar care a venit in povestea asta de doua-trei saptamani"..va e clar, doamna culcer ?!..e vorba de competenta si implicare, ceea ce-i cam lipsea lui predoiu.. 2.." Deocamdata USB/USR nu pare capabila sa elaboreze o asemenea oferta, iar Nicusor Dan nu e un lider de calibru national"...daca sie sau sri l-ar baga in cristelnita ar fi imediat un lider de calibru national, nu-i asa?.. 3.." La nivelul comunicarii cel putin, Marian Munteanu, concurentul sau pentru votul antisistem, il depaseste cu usurinta."...la nivelul popularitatii, hazului si antrenului si domnul viorel lis, fost primar al capitalei, il intrece cu usurinta..iar la palavre si vorbe de claca toti suntem buni ... 4.."Discursul sau este simplist, carisma sa tinde spre minus infinit,"...johannis a ajuns presedinte de tara aproximativ cu aceleasi daruri..
RăspundePandele - 06-07-2016
Whoa... e tare Nicusor asta. L-a impiedicat pe Predoiu sa se retraga din cursa si sa-l sustina!!!! Incredibil, ce nesimtit. Clar e vandut PSD-ului.
Răspundevictor - 06-07-2016
si-au dorit primaria capitaliei. ce puritate ideologica? ce e cu articolul acesta? e plin de prostii
Răspundemunteanu mircea - 06-07-2016
Nu va uit cu sustinerea aberatiei aleia numita lege antifumat (de fapt antifumatori), dar aveti ceva dreptate aici. Nicusor Dan nu e ste politician si nu vrea sa faca politica. El vrea sa dicteze si sa nu faca nici un compromis. Boala tineretii. In politica nu rezista decat oamenii care stiu sa inteleaga momentul si stiu sa cedeze intr-un punct, pentru a reveni cu o forta mai mare. ND nu stie asa ceva. Este dogmatic, liniar. Poate de stinga, cum spuneti. Stiti mai bine decat mine. In incheiere: stiti ca legea aia, pe care o sustineati, este in curs de imbunatatire prin adoptarea unor amendamente? Ce parere aveti? Dvs. mai aveti atitudini din astea... ireconciliabile? Vedeti ce aproape sunteti de ND? De ce nu ati vazut criticile aduse legii de la inceput si nu ati incercat sa corectati prostiile scrise de aprozareasa? Sunteti la acelasi nivel cu ea si ND?
RăspundeGeorge - 06-07-2016
Multumesc, doamna Culcer!
Răspundeion popescu - 06-07-2016
Doamna draga, constat o intreaga campanie dusa impotriva unei incercari firave de schimbare. Toata lumea s-a saturat, chipurile, de PSD, dar cu prima ocazie dam de pamant cu orice incercare de schimbare. Vad ca tot mai multi jurnalisti, s-a creat deja un curent de turma, o tin langa cu pactul cu Predoiu: de-aia a castigat Firea ca, vezi bine, nu a vrut Nicusor Dan sa-l lase pe Predoiu in fata. Gresit! Votantii lui Nicusor Dan nu l-ar fi votat in vecii vecilor pe Predoiu sau pe orice alt politician provenit din actuala garnitura! Acestia sunt votantii lui, unii care nu mai vor sa vada fetele deja perindate pe la tv in ultimii ani! Firea a castigat datorita "inteleptilor" care nu au votat. Daca legea ar fi spus ca primarul nu poate fi validat decat cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor, atunci absenteismul era intr-adevar o strategie. Asa a fost lasat sa zburde la vot electoratul PSD, care se stie ca voteaza constiincios, ca de fiecare data.
Răspunde