Protest la Universitate pentru Clotilde Armand: "Cineva trebuie sa apere si democratia"

Dora Vulcan | 09.06.2016

Aproximativ 700 de persoane s-au adunat sambata dupa-amiaza, in Piata Universitatii, pentru a cere renumararea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 al Capitalei, transmite Agerpres. Printre participanti se afla si scriitorul Gabriel Liiceanu.

Pe aceeași temă

 

 

Candidatul USB la primaria sectorului 1, Clotilde Armand, a pierdut in fata lui Dan Tudorache de la PSD, desi exit-poll-urile au dat-o castigatoare. 

 

Liderul USB, Nicusor Dan a cerut BEC renumararea voturilor dar reprezentantii partidelor au votat impotriva. Ulterior, Dan s-a adresat judecatorului desemnat pentru validarea rezultatelor la sectorul 1 cu o cerere de interventie in justitie.

 

Cateva sute de oameni s-au aratat deja interesati sa participe la evenimentul organizat pe retelele de socializare

 

"Ne vedem sambata de la ora 15:00, pentru a apara statul de drept. Procesul democratic este compromis daca modalitatea de a vota este fraudata. Solicitam de urgenta renumararea voturilor pentru a pastra integritatea procesului democratic, atat in Romania, precum si in relatia Romaniei cu statele membre din UE si in afara granitelor statelor UE. Exista suspiciuni ca in Sectorul 1 din Bucuresti s-au comis fraude electorale. Solicitam Biroului Electoral Central si unitatilor din teritoriu sa solicite renumararea voturilor pentru a clarifica aceste suspiciuni. Cerem sa avem certitudinea unui vot corect, intr-un stat de drept care functioneaza si in care institutiile aflate in serviciul cetatenilor respecta legile in vigoare. Pana cand aceste lucruri se vor intampla, ne intalnim pentru a comemora democratia in Romania (...) Cineva trebuie sa apere si democratia. Cineva suntem noi!", este chemarea la protest postata pe pagina de Facebook a evenimentului, informeaza ziare.com.

 

Moise Guran, jurnalist si lider de opinie pe retele de socializare, a anuntat ca va participa la manifestatia de sambata si i-a invitat pe internauti sa i se alature.

 

Numarul oamenilor care-si anunta prezenta creste rapid, dupa ce evenimentul a fost promovat de Guran. Pana la ora publicarii acestei stiri, peste 1.000 de internauti s-au aratat interesati de eveniment.

 

Si miercuri seara a avut loc in Capitala o manifestatie similara. Desi au fost foarte putini, tinerii protestatari au fost legitimati de jandarmi. Cand participantii au intrebat care este motivul, un jandarm le-a raspuns ca le-au fost ascultate conversatiile. "Dl Maior Plesa m-a informat ca ne-a ascultat ce vorbim si nu pare chiar o intalnire intre prieteni. Zic ups, nu avem voie sa vorbim orice dorim???", a povestit Oana Gheorghiu, una dintre participante.

 

Miercuri, Carmen Uscatu, activist civic cu realizari importante in domeniul programelor de sanatate publica, a anuntat ca a fost amendata cu 2.500 de lei pentru participarea sa la mitinguri in cursul carora si-a exprimat "opinii referitoare la spitalele din Romania".

 

Carmen Uscatu, cea care a creat pe Facebook evenimentul care anunta manifestatia, a primit doua amenzi care insumeaza 3.500 de lei

 

Carmen Uscatu, presedintele Asociatiei "Daruieste viata", a primit o amenda de 1.000 de lei si o alta de 2.500 de lei. La solicitarea Ziare.com, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, spune ca sanctiunile au fost acordate pentru "organizarea unei adunari publice de protest nedeclarate, neinregistrate si nesupuse avizarii". Enache a precizat ca a doua amenda este mai mai mare, desi in a doua zi abia s-au strans cateva zeci de oameni la protest, pentru ca "fapta e cu repetare".

 

"26 de ani de bezna a mintii. Ne trezim? Romania?"

 

In procesele verbale postate de Carmen Uscatu pe Facebook se arata ca amenda de 1.000 de lei vizeaza manifestantia din 6 mai si a fost acordata pentru ca "a organizat o adunare publica nedeclarata si neinregistrata, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situatia din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfasurarii acesteia, a condus activitatile participantilor, dirijand actiunile si scandarile acestora. De asemenea, pe toata durata desfasurarii a transmis celorlalti participanti mesaje de organizare a unor noi adunari publice, in zilele urmatoare".

 

In ceea ce priveste amenda de 2.500 de lei, aceasta a fost acordata pentru ca Uscatu "a organizat o adunare publica nedeclarata si neinregistrata, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situatia din spitalele din Romania, iar, pe timpul desfasurarii acesteia a condus activitatile participantilor, dirijand actiunile si scandarile acestora. De asemenea, pe toata durata desfasurarii, a lansat invitatii pentru alte actiuni derulate in acelasi scop".

 


"8 Iunie - 3.500 lei amenda pentru '...exprimarea unor opinii referitoare la situatia spitalelor'... (In fine, amenzile, una de 1.000 de lei si a doua de 2.500 lei sunt pentru participarea la doua Comemorari, din 6 mai si 7 mai). Acuma ma gandesc sa iesim in strada sa comemoram 26 de ani de bezna a mintii. Ne trezim? Bucuresti? Romania?", a mai scris pe Facebook Carmen Uscatu.
 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22