Achizitiile reale de dezinfectanti diluati sunt duble fata de cele prezentate de autoritati

Dora Vulcan | 10.06.2016

In complicitate cu spitalele, Condrea folosea 86 de coduri diferite in SEAP. Intr-o noua ancheta a Gazetei Sporturilor, Catalin Tolontan si echipa publică o dezvaluire care releva faptul ca in continuare autoritatile comunica cifre false - cu privire la dezinfectanti si la prejudiciul real provocat statului de Condrea, prin firmele sale - si ca Parchetul nu a calculat corect prejudiciul real.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

In dialog cu Gazeta Sporturilor, o organizatie, a carei identitate ramane protejata de jurnalisti si care foloseste un soft de analiza inteligenta a datelor SEAP, dezvaluie "minciuna de miliarde de euro din achizitiile publice din Romania", spune tolo.ro.

 


Astfel, 

 

pe 26 mai 2016 ministerul Sanatatii anunta ca va publica toate contractele de achizitii de biocide raportate in SEAP pe anul 2015 


- Cifra anuntata de minister era de 27,3 milioane lei. 
- Cifra reala era de fapt de 81,9 milioane de lei. 

 


pe 2 iunie, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei vine cu o alta statistica: contractele de biocide pe 2011 - 2015. 


- Suma totală de achizitii de dezinfectanti pe ultimii cinci ani, raportata de Agentia guvernamentala este de 136,7 milioane de lei. 
- cifra reală este de 225,3 milioane de lei, aproape dublu iar diferenta vine din faptul ca producatorii, mana in mana cu spitalele, incadreaza dezinfectantii la zeci de coduri CPV. 

 

 

 

Nu doar producatorii de dezinfectanti, ci si alti producatori mediati - dar si multi altii, din toate domeniile - folosesc acelasi truc. Din raportarea autoritatilor lipsesc contractele spitalului SRI

 

 

Explicatia pentru care lipsesc contractele spitalului SRI este data tot de softul cel savant. Astfel, spitalul SRI si multe alte unitati sanitare au folosit zeci de coduri CPV diferite, greu de reperat. Cautarea automatizata ofera rezultate socante. Expertii dau un alt exemplu pentru intelegerea tertipului folosit in achizitionarea de indicatoare rutiere, care au un anumit cod CPV. Introducand codul, reiere ca doar 16 judete din Romania ar fi facut achizitii de semne rutiere. Ceea ce e fals, asta ar presupune ca celelalte judete nu au indicatoare rutiere. Or, realitatea releva faptul ca ele au fost achizitionate sub alt cod, de mobilier stradal, de exemplu, cu CPV dat la deruta. 

 

 

Ce este, de fapt, codul CPV

 


Codul CPV este un termen din vocabularul achizitiilor publice. Pe baza acestui cod un producator, de oriunde, poate participa pe tot teritoriul Romaniei la licitatii. Iar in Romania, in cazul dezinfectantilor, piata a fost total deformata iar autoritatile pacalite, spune expertul in soft. Cand a facut raportarea, ministerul Sanatatii a avut in vedere strict achizitiile autoritatilor contractante prin folosirea codului CPV 33631600 -8 -Antiseptice si dezinfectante. Iar cei de la Agentie, de SEAP au comunicat metodologia pentru "top operatoi economici pentur achizitii realizate pentru codul CPV 24455000 - 8 - Dezinfectanti. Asadar, ministerul si SEAP au folosit doua coduri diferite. 

 

 

Multe firme, nu doar Hexi Pharma, au folosit aceeasi metoda de pacalire a sistemului dar Condrea a fost unic

 


"In tot sistemul electronic de licitatii publice se foloseste aceeasi practica", spun cei conectati la calculatorul SEAP. Dar Condrea a fost unic, pentru ca "Hexi e campioana mistificarii procesului prin folosirea a 86 de coduri diferite", adauga acestia. 

 

Pentru ca Hexi nu si-a incadrat produsele doar la dezinfectanti ci si la: aerosoli, fungicide, agenti organici tensioactivi, produse de curatat pentru podele, produse de machiaj, produse de sterilizare a aerului etc. 

 

 


Intre spitale si producatori a fost un blat

 


La licitatii, codurile CPV sunt stabilite de spitale. La achizitiile directe, insa, firmele de dezinfectante trec in oferta caracteristicile produsului si stabilesc codul CPV; sigur ca el trebuie ulterior validat de spitale. Aici intervine blatul. Pentru ca nu se poate face aceasta operatiune decat prin acordul dintre beneficiar si furnizor, explica tolo.ro, citand un "om care cunoaste bine sistemul SEAP". 

 

Asa a fost posibil ca THOR sa fie vandut si ca produse chimice anorganice de baza si ca aerosol si ca dezinfectant si ca produs de sterilizare a aerului, chiar si ca agent organis tensioactiv. 

 

Suprasept, produsul diluat de 10 ori, a fost si el livrat pe coduri CPV diferite. 

 

Din aceasta masluire a sistemului CPV apar si diferentele intre ceea ce au raportat autoritatile si cifrele reale. 

 

Tolo.ro se intreaba cum de a putut Hexi, pe un mediu digitalizat precum SEAP, sa se joace vreme de 10 ani, cu 86 de coduri diferite, facand praf o piata de risc, fara ca nicio autoritate sa nu se sesizeze?


Intr-o situatie asemanatoare se afla si Al Carina, care vine din urma Hexi, precum si Anios. 

 

Tolo.ro aminteste ca un urma cu cateva luni, cand documenta investigatia din sanatate, Bogdan Paltineanu, managerul de la Bagdasar Arseni - caruia i-au pus ieri catuse procurorii de la DNA pentru luare de mita -  ii spunea cu un aer superior, deloc impacientat de vreo investigatie, jurnalistului Razvan Lutac, de la Gazeta Sporturilor, publicatia care a declansat tavalugul adevarului despre neregulile din Sanatate: "vedeti-va de fotbal". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22