Zgonea, debarcat de la sefia Camerei Deputatilor. Florin Iordache, interimar pana miercuri

Dora Vulcan | 13.06.2016

Camera Deputaţilor va lua act în şedinţa de luni după-amiază de vacantarea funcţiei de preşedinte al acestui for, a anunţat Marcel Ciolacu, secretar al Camerei Deputaţilor din partea PSD după şedinţa Biroului Permanent.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE ora 15:59 - Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Nu vreau şefia Camerei. Răspunderea e a mea, deci şi decizia, fiecare la locul lui. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că înlocuitorul lui Valeriu Zgonea la Camera Deputaţilor va fi anunţat marţi în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, dar, pentru că răspunderea este a sa, şi decizia îi va aparţine.

 

***

 

Plenul a votat indepartarea lui Zgonea din functia de presedinte al Camerei. Zgonea a pierdut functia in urma unei proceduri prin care plenul "a luat act" de faptul ca acesta nu mai are sprijin politic (dupa excluderea sa din PSD).  Interimatul este asigurat de vicepresedintele Florin Iordache pana miercuri, cand va fi aleasa o noua conducere. 

 

Presedintele de sedinta nu a fost Valeriu Zgonea, ci vicepresedintele Florin Iordache. Acesta a citit proiectul de hotarare prin care se ia act de vacantarea functiei, pe care apoi l-a supus la vot.

 

 "A venit o solicitare din partea Grupului PSD ca la prima şedinţă de plen Camera Deputaţilor să constate încetarea de drept a calităţii de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi membru al Biroului Permanent a domnului deputat Ştefan Valeriu Zgonea. Acum se merge în plen, se dă vot şi se ia act de vacantarea de drept a postului", a declarat Marcel Ciolacu.

 

El a afirmat că după şedinţa de plen Biroul Permanent se va reuni pentru a numi un preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor.

 

Secretarul PSD al Camerei Deputaţilor a susţinut că pentru vacantarea de drept a funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu este necesară întrunirea cvorumului.

 

Întebat când va fi ales un nou preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ciolacu a afirmat că data va fi stabilită de Biroul Permanent.

 

Decizia vine după ce adresa Comisiei de stat privind revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost înaintată Birourilor Permanente reunite şi acestea au decis să transmită punctul de vedere al Comisiei către Cameră.

 

Potrivit Comisiei pentru statut, Valeriu Zgonea poate fi revocat din funcţie pentru că a fost exclus din partid şi, pe cale de consecinţă, a pierdut sprijinul politic al social democraţilor, care l-au propus şi susţinut în funcţia de preşedinte al Camerei.

 

Astfel, decizia retragerii sprijinului politic, respectiv a excluderii din partid, se aduce la cunoştinţă Biroului Permanent în scris de către liderii grupului care l-au propus şi susţinut în funcţie pe Zgonea, iar Biroul Permanent îl introduce pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de plen, unde se adoptă un proiect de hotărâre referitor la vacantarea funcţiei.

 

Deputaţii au adoptat miercuri şi modificările la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 88 de abţineri, introducând două noi modalităţi de revocare a preşedintelui acestui for- prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.

 

Deputaţii au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, după cum urmează: ''Calitatea de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (...) încetează înainte de expirarea mandatului ca urmare a revocării în condiţiile prezentului regulament sau, încetează de drept, în următoarele condiţii: lit. d) în caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicată, la data informării plenului Camerei Deputaţilor despre încetarea calităţii de membru al Biroului Permanent''. Articolul în vigoare anterior prevedea doar: ''Calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor sau cea de membru al Biroului permanent încetează în urma demisiei, a revocării sau a pierderii calităţii de deputat''.

 

O altă modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusă articolului 26 şi prevede cine poate face propunerea de revocare din funcţie. Astfel, potrivit amendamentului depus şi adoptat, noul articol are următoarea formulare: ''Propunerea de revocare (n. r. a preşedintelui Camerei Deputaţilor) se face în scris de către liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul în vigoare prevede că ”propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar căruia îi aparţine membrul biroului a cărui revocare se solicită''.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22