Piatra de poticnire

Doamnelor și domnilor din USB/R, nu sunt năzuros și vă fac rabat la multe și mai ales – deocamdată – la „ideologii“ și chiar la populisme. Dar la la Voiculescu, Gâdea & Co – nu.

Andrei Cornea 14.06.2016

De același autor

 

Avem dreptul să fim ceva mai indulgenți cu un par­tid nou și proaspăt, precum USB rebotezat USR? Adică să privim – cum am zice – și peste umăr, atunci când ar trebui să ne uităm drept înainte? Merită să le dăm o șansă, fie și printr-o scădere a vigilenței?

 

Merită, pesemne, căci nu lor le-o dăm, ci nouă, săturați de mizeria politică de la noi, de blaturile dintre PSD și PNL, de indecența felului în care ace­ș­tia își votează privilegii în parlament, de catas­tro­fala înfrângere a PNL de la București, care anunță un declin al partidului la nivelul țării. Merită, căci știm cât de lipsite de conținut s-au dovedit a fi pro­misiunile de înnoire ale partidelor mari. Iar dacă nu vom da o șansă noului, atunci când acesta se afirmă, spunem, atunci cu ce îndreptățire ne vom mai lamenta că în România nu se schimbă nimic? Și nu e cu adevărat nou și simpatic acest partid? Priviți la noua lui stea, Clotilde Armand, cu umor, inteligentă, carismatică, cu româna ei frumoasă cu accent galic! Păstrându-ne în zona fe­mininului, ce avem dincolo? Gabriela Firea, Alina Gorghiu? Uuuuh!

 

Așadar, să nu fim cârcotași: Nicușor Dan refuză să se declare de stânga sau de dreapta? Știința po­li­ti­că spune că nu-i în regulă, dar să nu ascultăm de na­zurile ei. Cum să câștigi susținere mai largă, în­tr-o societate pentru care ideologiile nu mai în­seamnă decât minciună? Cum să atragi și vechiul electorat de dreapta, și noul electorat de stânga? E o neghiobie a spune că a trage canalizare sau a ame­liora transportul public nu-i de dreapta, nici de stânga? Firește că e o neghiobie (sau un po­pu­lism cras). (A trage canalizare e un proces tehnic și neutru, dar finanțarea operației și prioritizarea ei nu mai sunt tot așa.) Dar, față de alte prostii ca­re se spun și s-au spus la noi, parcă nu e nici cea mai mare, nici prima, nici nu va fi ultima.

 

Dar dacă refuzul ideologiei e de fapt o ideologie di­si­­mulată - și anume de stânga –, cum spun unii nu fără dreptate? Fie și așa: măcar de am avea o stân­gă autentică, nu o stângă conservatoare și li­che­lis­to-clientelară, precum PSD. Or, măcar atât știm: Nicușor Dan și USR sunt deschis contra PSD.

 

Totuși, ei sunt și împotriva PNL, refuzând orice ali­an­ță tactică cu acesta. Cum de n-ar fi, când jos­ni­ciile acestui partid nu lipsesc? Iată, chiar și acum se pare că PNL și PSD au fost de acord – precum doi tâlhari – să o frustreze pe Clotilde Armand de vo­turile necesare pentru a deveni primarul Sec­to­rului 1. (În treacăt fie zis, scandalul numărării vo­turilor la Sectorul 1 i-a făcut d-nei Armand un ma­re serviciu de PR, de care nu mă îndoiesc că va pro­fita în dauna PNL, în continuare incapabil să înțeleagă ce se întâmplă în țară.)

 

- Sunt însă unele zvonuri neclare privitoare la fon­durile de campanie?

 

- Să nu le dăm ascultare. Politica cere bani și simț prac­tic, nu mofturi. Ar trebui să-i lăudăm pentru ca­pacitatea de a strânge fonduri.

 

- Dar cică ar fi susținuți de Soros.

 

- Ei și, foarte bine! Jumătate din so­cie­tatea civilă din România a fost, de-a lungul timpului, susținută de mi­liar­da­rul iubitor de „societate deschisă“.

 

- Bun, dar se spune că d-l Matei Pă­un, șeful de campanie al USB, are le­gă­turi suspecte cu Belarus; iar de la Be­la­rus la Putin nu-s nici prea mulți pași și nici prea multă „societate des­chi­să“. Asta nu-i serios?

 

- Nimic dovedit! Și pe urmă, ori So­ros, adică americanii, ori rușii: ar tre­bui și răuvoitorii să se decidă!

 

- Totuși, Nicușor Dan n-a părut foarte sigur de el când a fost întrebat în le­gă­tură cu legăturile „estice“ ale lui Ma­tei Păun: ba chiar a lăsat impresia că nu spune tot adevărul.

 

- Să nu cădem în maladia sus­pi­ciu­ni­lor: n-are suficientă experiență la vor­bit în public! Dar NATO, Deveselu? N-o să ie­șim din NATO din cauza lui Ni­cu­șor!

 

Să fim indulgenți, așadar, și mai puțin cârcotași, dar până unde? N-are și in­dulgența o limită? Altfel spus: nu exis­tă undeva o „piatră de poticnire“? Un lu­cru peste care nu mai putem și nu mai voim să trecem? Gândească fie­care cum crede, dar pentru noi există așa ceva în cazul de față: este prezența la Antena 3 – unde d-na Clotilde Ar­mand s-a dus după alegeri, comme si de rien n’était, așa cum Nicușor Dan s-a dus și el înainte de alegeri.

 

Suntem tentați să-i apostrofăm pe cei doi într-un mod frust: ce naiba ați cău­tat la postul infractorului Voi­cu­les­cu, ca­re ispășește 10 ani de închisoare pentru corupție? Vreți să luptați îm­po­triva co­rupției beneficiind de me­dia­ti­zarea uno­ra care au corupt spațiul me­diatic, cum n-a mai făcut-o nimeni în România? Ce semnal dați alegătorilor voștri? Dar, mai ales ca alegător din Sec­torul 1, am un mesaj pentru Clo­tilde Armand:

 

V-am votat, d-nă Armand, dar mi-a pă­rut rău că am făcut-o, după ce v-am văzut ciripind volubil cu Mihai Gâdea, cel care a târât în scârnă pe oricine îl de­ranja pe patronul său și sistemul ma­fiot din România. Cum puteți fi „an­tisistem“ intrând în „sistemul“ tur­nătorului Voiculescu? Vreți să câș­ti­gați electorat? Vi se spune de către consilieri că deja ați câștigat o mul­ți­me de telespectatori ai Antenelor? Po­sibil. Pe mine m-ați pierdut. Poate că nu-i nici o pagubă. S-ar putea, cu șar­mul dumneavoastră, să ajungeți par­la­mentar, ministru, poate chiar pre­șe­dinte. Dar dacă veți face carieră po­li­ti­că prin a pactiza mediatic cu An­te­nele, prezic că veți deveni și dum­nea­voastră un om al sistemului. Și atunci, ce avem cu „ăștia“ de acum?

 

Unii vor spune că exagerăm. Că am devenit brusc prea intransigenți. Că o ieșire la Antena 3 rămâne totuși un de­taliu. Alții ne vor reproșa indulgența de dinainte față de chestiunile „se­ri­oa­se“. Vor spune că am acceptat prea mult. Dar dacă-i puțin, mult - cine știe? Toți știm însă măcar un lucru: că există o piatră de poticnire undeva. Dar unde? Rațional, n-am argumente să o plasez ceva mai înainte sau ceva mai departe pe drum. Cine poate sta­bi­li câți copaci fac o pădure? Câte gafe fac un dezastru? Fiecare să socotească co­pacii și gafele așa cum crede de cu­viință, dar să le socotească. Prin ur­ma­re: doamnelor și domnilor din USB/R, nu sunt năzuros și vă fac rabat la mul­te și mai ales – deocamdată – la „ideo­lo­gii“ și chiar la populisme. Dar la as­ta – la Voiculescu, Gâdea & Co – nu. Pes­te asta nu vă urmez. Aici e piatra mea de poticnire.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22