Elan Schwartzenberg dat in urmarire internationala pentru mita data lui Mazare

Dora Vulcan | 14.06.2016

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai, fiind acuzat de complicitate la dare de mită. In solicitarea sa DNA motiveaza ca omul de afaceri „s-a ascuns, in scopul de a se sustrage de la urmărirea penală".

Pe aceeași temă

 

 

 

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a declarat, marţi, că Poliţia Română a cerut instanţei ca Elan Schwartzenberg să fie dat în urmărire internaţională, după ce luni seara a fost dat în urmărie naţională, anunta Mediafax.

 

"Am solicitat urmărirea internaţională, instanţa nu s-a pronunţat în acest caz, în funcţie de decizia instanţei vom acţiona ca atare", a declarat Bogdan Despescu, şeful Poliţie Române. "Suntem în procedură de eliberare a mandatului de arestare preventivă" a mai declarat acesta cu privire la situaţia omului de afaceri.

 

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a fost dat în urmărire naţională de Poliţia Română, luni, poza acestuia apărând pe site-ul Poliţiei la persoane urmărite, fiind parte din procedură, după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lispă pe numele lui.

 

Poliţia Română l-a dat în urmărire naţională pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg , fiind parte din procedură, după ce Tribunalul Bucureşti a emis, vineri, mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile pe numele acestuia. Odată publicat acest anunţ, omul de afaceri va fi căutat în ţară, iar dacă nu va fi găsit, anunţul va fi publicat pe site-ul Europol şi Interpol, fiind vorba de urmărire internaţională.

 

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai, fiind acuzat de complicitate la dare de mită, în solicitare DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. În cursul anului 2011, inculpatul Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al unei firme, să îi dea lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, suma totală de 175.000 de euro pentru ca acesta din urmă să facă demersuri atât în cadrul atribuţiilor de serviciu cât şi în afara (contrare) lor, astfel încât să faciliteze câştigarea, de către firma respectivă, în condiţii avantajoase, a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", precizează DNA în comunicatul de presă.

 

"Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu amândoi. Societatea off shore este o societate înmatriculată în Insulele Virgine Britanice care avea deschise conturi în Liechtenstein. Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Schwartzenberg Emilian, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană", mai explică procurorii.

 

Cauza este disjunsă din dosarul în care a fost trimis în judecată Radu Mazăre, fiind acuzat că ar fi primit 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a îl ajuta pe aceasta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22