Stau in soare ca sa stea ei la puscarie: Proteste impotriva nesimtirii parlamentarilor

Vlad Toma | 23.06.2016

Mai multe proteste vor avea loc astazi in Bucuresti si in alte cateva orase mari din tara, in urma deciziilor luate in ultimele zile de parlamentarii Romaniei, decizii care merg strict in directia protejarii intereselor de grup ale politicienilor si nu au nicio legatura cu cetatenii, cu justitia sau cu alte notiuni de neinteles pentru cei aflati in Parlament.

Pe aceeași temă

 

 

Reamintim ca doua proteste sunt anuntate, pe Facebook, joi seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, in zona "Fantanii". La cele doua chemari la protest - "La Brutarie" si "Catuse inainte de paine" - si-au anuntat participarea, in total, circa 2.300 de persoane. 

"Parlamentul profita ca suntem topiti de caldura si ne-o trage din triaj", scrie pe pagina "Catuse inainte de paine", in care este acuzata dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele, proiectul de superimunitate a avocatilor, legea pensiilor speciale pentru alesii locali si inchiderea Dosarul Diaspora referitor la organizarea votului pentru prezidentiale, dupa ce Parlamentului nu a permis inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru de Externe Titus Corlatean.

Pe o pancarta purtata de o protestatara scria: "Sunt dispus sa stau in caldura ca sa stea ei la RACOARE". In zona se remarca o prezenta destul de mare a Jandarmeriei. Langa arhitectura sunt parcate trei microbuze si doua masini mici ale Jandarmeriei.

 

Desfasurarea LIVETEXT a protestului (potrivit Hotnews)

 

UPDATE 19:18 "Parlament penal, mars la tribunal", "Demisia! Demisia!" - Oamenii au inceput sa strige mai energic, insa rar.  In Piata sunt circa 200 de persoane.

 

UPDATE 19:10 In Piata s-au mai strans ceva oameni, dar numarul lor nu depaseste cu mult 100. Nicusor Dan si Clotilde Armand au plecat din Piata Universitatii

 

UPDATE 18:43 In Piata au venit si Nicusor Dan si Clotilde Armand

 

UPDATE 18:38 In Piata s-au adunat circa 100 de persoane

 

UPDATE 18:33 Unii oameni au inceput sa scandeze "Parlament penal! Parlament penal!". Discutia dintre jandarm si oameni continua, pe un ton pasnic

 

UPDATE 18:30 Un jandarm cu vesta de dialog social il intreaba pe un om cu pancarta daca are autorizatie de la primarie. Ceilalti participanti la protest au sarit in apararea lui

 

UPDATE 18.21:  Cateva zeci de persoane protesteaza in Piata Universitatii impotriva recentelor decizii controversate ale Parlamentului: Sunt dispus sa stau in caldura ca sa stea ei la RACOARE

 

***

 

Pentru a pleca linistiti in vacanta, la doar cateva saptamani de la vacanta precedenta, parlamentarii au adoptat cateva legi extrem de controversate, actuala putere formata in jurul PSD considerandu-se probabil reconfirmata de votul dat de majoritatea cetatenilor care s-au prezentat la urne la alegerile locale. Ceea ce nu inseamna desigur ca PNL ar fi luptat impotriva legilor adoptate.

 

Parlamentarii Romaniei

 

- au adoptat din nou legea pensiilor speciale pentru aleșii locali, dupa ce aceasta a fost considerata neconstitutionala de CCR,

 

- au respins solicitarea DNA in cazul lui Titus Corlatean, fost ministru de Externe, in privinta votului din diaspora de la alegerile prezidentiale din 2014

 

- au legalizat nepotismul, dezincriminand angajarea rudelor la Parlament pana in 2013

 

- vor sa ii mentina in functie pe cei condamnati definitiv dar la pedepse cu suspendare

 

- au interzis Guvernului sa dea legi in perioada vacantei parlamentare

 

si au votat superimunitati pentru avocati si pentru notarii publici.

 

Pana in prezent au fost anuntate mai multe proteste, acestea urmand sa aiba loc astazi la ora 18:

 

In Bucuresti, protestatarii se vor aduna in Piata Universitatii: "parlamentarii au "depășit nivelul de teamă" și își votează rapid înainte de vacanță pensii speciale, dezincrimnează conflictul de interese și abuzul în serviciu, își scapă acoliții din mâinile DNA, decid că primarii pot rămâne în funcții și din pușcării și interzic Guvernului să mai administreze țara cât își petrec ei concediile în insule & paradisuri fiscale. Tot azi, deputații au respins toate inițiativele legislative ale Ministerului Justiției și Ministerului Culturii, aruncând practic la gunoi o muncă de luni de zile.

Această falsă dilemă etică prin care suntem puși cu obrăznicie să alegem între conducători penali și ceva de pus pe masă va fi rezolvată în stradă: vrem cătușe pentru o pâine mai bună! La brutărie, penalii la brutărie!"

 

In Cluj vor avea loc de asemenea proteste. Cei de la Cluj anunta ca vor Catuse inainte de paine":  "Parlamentul profită că suntem topiți de căldură și ne testează vigilența: Joi, 23.06.2016, ne vedem în stradă! O ultimă dovadă că stăm cu ochii pe ei înainte să intre în vacanță! Dacă ne strângem îndeajuns de mulți, este posibil să nici nu mai intre în vacanță. Cel puțin nu în vacanță plătită de noi!"

 

In Timisoara se va protesta impotriva nesimtirii parlamentarilor: "NU MAI TOLERĂM NESIMȚIREA VOASTRĂ!  ÎN NOIEMBRIE VEȚI RĂMÂNE ACASĂ!

SCOPUL: 

1) Ne arătăm solidari împotriva unui Parlament murdar, care votează legi profund corupte și își protejează membrii penali. 
2) Stabilim împreună un plan prin care să conștientizăm cetățenii că în toamnă mulți dintre actualii membri ai Parlamentului NU MAI TREBUIE VOTAȚI. Ține de noi să luăm atitudine față de acțiunile Parlamentului și să cerem odată pentru totdeuna REFORMA PARTIDELOR PARLAMENTARE. Vrem oameni cinstiți și dornici de schimbare, nu corupți care își protejează interesele murdare!

MOTIVUL:

Actualul parlament ne umilește zilnic, iar în ultima perioadă apasă pe accelerație:
- Votează dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care și-au angajat rudele;
- Votează legea pensiilor speciale pentru aleșii locali; 
- Își protejează membrii cercetați penal. Ultimul caz: Corlățeanu;
- Acceptă ca aleşii condamnaţi cu suspendare să nu își piardă mandatul;
- Etc. etc."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22