Casa Regala primeste Palatul Elisabeta in folosinta gratuita 99 de ani

Dora Vulcan | 23.06.2016

Casa Regala a Romaniei va deveni persoana juridica de utilitate publica si autonoma, se arata intr-un proiect de lege initiat de Guvernul Romaniei, pus joi in dezbatere publica, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Presiunea asupra guvernului prin negocierea cu liderul penal al opoziţiei, Liviu Dragnea a dat roade. Guvernul a dat Casei Regale Palatul Elisabeta in folosinta gratuita pentru 99 de ani. Cu finantare de la bugetul de stat. ​Casa Regala va avea sediul in Palatul Elisabeta, care se afla in domeniul public al statului. Palatul va fi dat in folosita gratuita Casei Regale, pe o perioada de 99 de ani. De asemenea, finantarea cheltuielilor de functionare curenta ale Casei Regale se va asigura de la bugetul de stat. Activitatile publice, proiectele si programele Casei Regale vor fi finantate atat din venituri proprii, cat si de la stat. Seful Casei Regale va avea pozitie de demnitate publica si va fi platit la nivelul unui fost sef de stat.

 

Casa Regala se va organiza pe baza unui statut propriu, aprobat de Seful Case Regale. 

 

De notat ca alte institutii care au statut de persoana juridica de utilitate publica sunt Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi sau Uniunea Artistilor Plastici

 

 

Ce activitate va avea Casa Regala (potrivit Hotnews):

 

  • recunoastrea si promovarea traditiilor si simbolurilor suveranitatii si identitatii nationale
  • reunirea comunitatilor regionale, urbane si rurale in jurul unor proiecte, momente cu semnificatie istorica si programe de dezvoltare pe termen mediu si lung, implicand insitutiile publice si societatea civila.
  • acordarea de de numiri cu semnificatie istorica regala, diplome si alte forme de recunoastere catre entitati publice si private non-profit
  • recunoasterea calitatii produselor si serviciilor companiilor care activeaza pe piata romaneasca, pentru a recunoaste calitatea produselor si serviciilor lor
  • actiuni caritabile
  • actiuni educationale, in scopul recunoasterii meritelor si promovarii elevilor, studentilor si cadrelor didactice
  • actiuni de promovare a valorilor, monumentelor istorice, potentialului turistic si investitional al Romaniei fata de personalitati, investitori si institutii similare din strainatate

 

Casa Regala va stabili relatii de colaborare cu autoritatile publice, centrale si locale, precum si cu institutiile publice autonome, pe baza de protocol.

 

Seful Casei Regale va reprzenta Casa Regala in fata oricarei entitati publice sau private, romane sau straine. Va beneficia de o indemnizatie lunara, la nivelul unui fost sef de stat.

 

Numarul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale este de 20 de posturi, finatate de la bugetul de stat.

 

"In prezent, Casa Regala a Romaniei nu are personalitate juridica de sine statatoare, ceea ce produce foarte mari inconveniente, nu numai siesi, ci si institutiilor publice cu care intra in parteneriat, deoarece acestea trebuie sa actioneze precum ca o persoana fizica, sau cu organizatiile non-guvernamentake infiintate pentru a sustine activitatile Casei Regale, in loc sa poata incheia parteneriate direct cu aceasta. Toate activitatile publice ale Casei Regale sunt finantate in principal din fonduri proprii si in secundar din atragerea de fonduri private, precum si cu ajutorul in natura al unor institutii de stat. In considerarea caracterului de interes public al majoritatii activitatilor de anvergura ale Casei Regale, este dezirabila crearea posibilitatii de finantare a acestora si din fonduri publice, ca si a aparatului administrativ afectat indeplinirii lor", se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

 

Proiectul de lege este semnat de Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului si de Vasile Dincu, vicepremier. Este avizat favorabil de ministrul finantelor, Anca Dragu, ministrul muncii, Dragos Pislaru, ministrul afacerilor externe, Lazar Comanescu, ministrul pentru consultare publica, Victoria Alexandru si de ministrul justitiei Raluca Pruna.

 

Regele Mihai si familia sa au solicitat, la inceputul anului, autoritatilor din comuna Savarsin, Arad, scutirea de la plata taxelor locale, invocand prevederi din Legea 44/1994 privind veteranii de razboi si din noul Cod Fiscal, care le-ar permite acest lucru. Pana anul trecut, impozitele aplicate asupra domeniului regal din Savarsin aduceau venituri la bugetul local de circa 33-35.000 de lei anual, o suma importanta pentru o comunitate mica. Incepand cu 2016, bugetul local va fi lipsit de acesti bani, in conditiile in care regele Mihai ar fi solicitat scutire de la plata. Ce raspunde Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I.

 

"Prevederea la care faceti referire in intrebarea dumneavoastra a intrat in vigoare odata cu noul Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2016. Majestatea Sa Regele si Familia Regala, au sprijinit, incepand din anul 1943, in multiple si variate feluri comunitatea savarsineana si vor continua sa o faca", a raspuns Biroul de Presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I, la solicitarea HotNews.ro.

 

Potrivit Legii 227/2015, art.485 alin.(1) si art.487, sunt scutiti de la plata taxelor speciale si alte taxe locale veteranii de razboi si vaduvele nerecasatorite ale veteranilor de razboi.

 

Casa Regala, o familie foarte bogata

 

Casa Regala a Romaniei ocupa locul 81 in Top 300 Capital 2015, cu o avere de 58-60 milioane de euro, care ar consta in mii de hectare de terenuri agricole si de paduri si castele, potrivit Capital. Aceste proprietati au apartinut Familiei Regale pana in 1948, cand au trecut in proprietatea statului, insa dupa Revolutie, multe din acestea au fost recuperate. Printre proprietati se afla si domeniul regal de la Savarsin. Castelul de la Savarsin a restaurat, fiind inaugurat in octombrie 2015, dupa opt ani de lucrari. Castelul a fost retrocedat Regelui Mihai in 2001.

 

Regele Mihai se regaseste pe lista cu datoriile fiscale ale persoanelor fizice, publicata, luni, de ANAF, cu o datorie la bugetul statului de 4,107 milioane lei, din care 1,999 milioane lei obligatii fiscale principale si 2,108 milioane lei obligatii fiscale accesorii. Obligatiile fiscale restante ale Regelui Mihai au fost contestate, o procedura judiciara fiind in curs de desfasurare, a anuntat Biroul de presa al Majestatii Sale Regele Mihai.

 

Unul din modurile in care Casa Regala castiga bani este asocierea cu diverse companii si branduri comerciale. De exemplu, in 2015, Casa Regala si-a imprumutat numele unor produse de ciocolata de la Kandia. Printre ele se numara ciocolata cu lapte "Alteta Sa Regala Principesa Margareta", ciocolata amaruie "Alteta Sa Regala Principele Radu", cu 55% cacao, precum si ciocolata amaruie "Castelul Peles", cu 75% cacao.

 

La inceputul lunii martie, Consiliul Regal a anuntat ca Regele Mihai a fost supus unei operatii chirurgicale, avand diagnosticele "carcinom epidermoid metastazant" si "leucemie cronica". Consiliul a precizat ca Regele Mihai I a decis sa transmita mesajul ca fiica sa, Margareta, il va reprezenta si va duce la indeplinire toate actiunile sale publice.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22