A inceput razboiul intre tehnocrati si politicieni. Cine il va castiga?

Vlad Toma | 24.06.2016

Mai multi ministri ai cabinetului Ciolos au lansat zilele trecute primele atacuri la scena deschisa impotriva unor actuali sau fosti demnitari ai statului roman, raspunzand unor mai vechi insinuari sau atacuri venite din partea acestora. In mod evident, politicienii nu se simt bine pe tusa, cu atat mai mult cu cat unii dintre ei mai au si DNA pe urme.

Pe aceeași temă

 

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene contra lui Victor Ponta, fost prim-ministru al Romaniei

 

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a lansat miercuri un atac de o duritate fara precedent la adresa fostului premier Victor Ponta. Ghinea il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu rata de absorbtie a fondurilor UE, ca a intarziat nepermis autostrada Pitesti - Sibiu, ca a favorizat marii baroni din agricultura in detrimentul micilor fermieri.

 

Ghinea il acuza pe Ponta ca a inceput "o campanie agresiva la adresa Guvernului Ciolos" si spune ca a "depasit limita bunei cuviinte". El isi incheie scrisoarea deschisa cu un avertisment: "Acest Guvern, din care fac parte, a greșit fiind prea elegant până acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuți la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Și nu în șoaptă".

 

Una dintre cele mai dure acuzatii ale lui Ghinea se refera la sistemul IT care să rezolve transparența banilor europeni. "Ați avut doi ani la dispoziție să rezolvați această necesitate. Nu ați făcut-o. Nu ați știut sau nu ați vrut? Știți ce șoptesc angajații din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Ați ghicit: ", a scris Ghinea.

 

Ghinea il mai acuza pe Ponta si de dezinformare sau manipulare atunci cand fostul premier spune ca "România are absorbție zero și că e singura țară din Uniunea Europeană în această situație".

 

Una dintre cele mai dure acuzatii se refera la intarzierea construirii autostrazii Pitesti - Sibiu. "Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Pitești - Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită", a spus Ghinea in scrisoarea sa deschisa.

 

Cristian Ghinea a mai scris ca guvernul Ponta "a atins culmea incompetenței cu celebrul Plan Juncker: Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puțin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovați această cifră".

 

Victor Ponta i-a raspuns lui Ghinea, in stilul sau propriu: "Guvernul Ciolos ... este format din urechisti, functionari de mana a saptea de la Bruxelles, navetisti, oengisti agresivi fosti lefegii ai lui Soros, asistentele kaghebiste ale lui Macovei si cunostiintele din Sibiu ale 'Sefului'... bani europeni zero, investitii zero, subventii zero, cresteri de salarii si pensii zero, incasari la buget dezastru, politici economice si fiscale zero! Dar 'Guvernul Lui' a indeplinit principalele sale obiective de guvernare: vila pentru Iohannis/ masini noi (BMW normal, prietenii stiu de ce?) in coloana oficiala a lui Iohannis si acum avion pentru Iohannis - banuiesc ca asta va fi tot ce ramane dupa ei!".

 

Dragos Paslaru, ministrul Muncii, contra Parlamentului Romaniei

 

Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, i-a criticat pe parlamentari dupa votarea recenta a pensiilor speciale pentru alesii locali.

 

"Ce incerc eu sa transmit catre spatiul public si in mod indirect catre parlamentari este sa ne asumam impreuna ca, intr-un an electoral, sa nu sarim parleazul cu masuri nesustenabile... Exista niste limite, se va afecta practic nivelul si standardele de viata ale cetatenilor, in momentul in care bugetul crapa pentru ca ai adoptat niste lucruri fara sa te gandesti la resurse", a spus Pislaru. 

 

Costin Borc, ministrul Economiei, contra Elenei Udrea, fost ministru al Turismului

 

Costin Borc, ministrul Economiei, a pus-o la punct pe Elena Udrea, care vorbise de un posibil trafic de influenta pe care actualul ministru l-ar fi facut in privinta privatizarii Romcim.

 

"Mi-am facut un obicei sa nu raspund celor care ma acuza de tot felul de lucruri. Dar cred ca este cazul sa pun la punct o acuzatie pe care doamna Elena Udrea o vantura pe la televiziuni.

 

Privatizarea Romcim s-a finalizat in septembrie 1997, iar eu am venit din Statele Unite sa lucrez pentru Radu Vasile in aprilie 1998. Despre ce trafic de influenta poate fi vorba? Cat despre angajarea ca rasplata la compania Lafarge, am inceput la Lafarge North America in Kansas City in iulie 2000 dupa ce mi-am terminat doctoratul la University of Wisconsin - Madison si am lucrat la ei pana la vanzarea Lafarge Romania in iulie 2015.

 

Cred ca parcursul meu profesional si rezultatele pe care le-am avut in toti acesti ani vorbesc de la sine. Probabil insa, ca pentru doamna Udrea, nici caracterul si nici performantele profesionale nu conteaza," a transmis Costin Borc.

 

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, contra Parlamentului Romaniei


Raluca Pruna, ministrul Justitiei din Romania, a criticat votul prin care parlamentarii Romaniei au dezincriminat conflictul de interese si cel prin care Guvernului i s-a interzis sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Ministrul considera ca avem de-a face cu o tiranie parlamentara deoarece actiunile alesilor tarii nu sunt puse in slujba cetatii.

 

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici in discutii de text. Astfel de discutii, in mod regretabil, nu au avut loc nici in Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvantul. Deja vu? 


Am fost nu de mult somata sa spun ce inteleg prin restauratie. Exact asta. Mai inteleg, parafrazand, o tiranie parlamentara. In anticiparea intrebarilor, raspund: Cred in parlamentarism, in cel responsabil, in slujba cetatii.

 

Regret ca din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probatiune. Asta in contextul in care acest statut e o restanta din 2013, exista la nivel declarativ consens politic pentru imbunatatirea situatiei din penitenciare si pentru consolidarea probatiunii ca solutie, iar Romania risca din 2012 o hotatare pilot a CEDO care consta printre altele in acordarea de despagubiri estimate la aprox 100 milioane euro anual.

 

Ministerul Justitiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotarari CEDO. Pentru ca societatea trebuie sa stie ce au putut si nu au facut guvernantii ei. Nu regret avalansa de calomnii previzibile. Mai ales daca vin din partea celor care au condus guverne si au lasat numai restante", a transmis Raluca Pruna, ministrul Justitiei.

 

Liviu Dragnea, presedintele PSD, i-a cerut premierului Dacian Cioloș schimbarea Ralucai Pruna din functia de ministru al Justitiei, aceasta declarandu-se deranjat de declaratiile ministrului legate de ”restauratia” pusa la la cale de o ”tiranie parlamentara”.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22