Dacian Ciolos: Brexitul nu va avea un impact economic semnificativ pe termen scurt

Dora Vulcan | 24.06.2016

Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri, dupa o reuniune de urgenta a Guvernului, ca votul cetatenilor Marii Britanii pentru iesirea din Uniunea Europeana nu va avea un impact economic semnificativ asupra Romaniei, pe termen scurt.

Pe aceeași temă

 

 

 

Primul ministru i-a convocat la Guvern pe cei doi vicepremieri, ministrul de Externe, secretarul de stat pentru afaceri europene si seful Cancelariei.

 

"Mesajul principal este ca din punct de vedere economic, data fiind situatia in care ne aflam, gradul de integrare al politicilor comerciale, importuri si exporturi cu Regatul Unit, investitiile reciproce, nu ne asteptam la un impact semnificativ pe termen scurt din punct de vedere economic", a spus seful executivului.

 

Acesta a transmis si un mesaj pentru cetatenii romani din Marea Britanie: "nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care acestia le au in cal de cetateni romani, deci cetateni europeni".

 

Dacian Ciolos a aratat ca aplicarea deciziei poporului britanic privind iesirea din UE va necesita timp, doi ani conform unor prime analize, pentru a se negocia cadrul si conditiile iesirii Regatului din UE, "in masura in care autoritatile vor formaliza aceasta decizie a referendumului printr-o solicitare formala catre institutiile europene".

 

Aceste etape presupun in primul rand formalizarea cererii iesire si inceperea negocierilor dintre UE si Marea Britanie.

 

Insa, "pana cand procesul nu va fi finalizat Marea Britanie ramane stat membru al UE cu  drepturi si obligatii depline", iar "cetatenii romani continua sa se bucure de aceleasi drepturi si obligatii".

 

Mesajul votului este insa ca "UE va trebuie sa evolueze" iar "Romania este in situatia in care va putea sa participe in mod deplin si proactiv la acest proces de evolutie a UE", a aratat premierul.

 

"Trebuie sa tragem invatamintele si sa face astfel incat UE sa ramana un proiect de constructie, care sa raspunda asteptarilor cetatenilor europeni", a continuat Ciolos.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22