Se reconfigureaza troica europeana: Merkel invita Franta si Italia la discutii

Dora Vulcan | 24.06.2016

Cancelarul german vorbeste despre o "lovitura dura data Europei" dupa votul cetatenilor britanici in favoarea iesirii Regatului din Uniunea Europeana si a anuntat ca i-a invitat luni la Berlin pe presedintele francez Francois Hollande, premierul italian Matteo Renzi si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

 

"Cu regret luam act de decizia majoritatii populatiei britanice (...) este o lovitura dura adusa Europei, o lovitura adusa procesului european de unificare", a spus cancelarul german, intr-o declaratie de presa.

 

Cancelarul a cerut celorlalte 27 de tari membre ale UE sa nu ia decizii "rapide si simple".

 

Amploarea Brexitului pentru restul Europei "va depinde de maniera cruciala de modul in care noi, cele 27 de state ale UE, ne vom arata capabile in aceasta situatie sa nu tragem concluzii rapide si simple ale referendumului din Marea Britanie, care ar diviza si mai mult Europa", a spus Angela Merkel.

 

Potrivit acesteia, liderii europeni trebuie sa "analizeze situatia cu calm si retinere, sa o evalueze si apoi sa ia impreuna deciziile bune".

 

In acest scop, Merkel, care a devenit in cei zece ani de cand detine puterea in Germania figura cheie a UE, i-a invitat luni, la Berlin, pe Francois Hollande, Matteo Renzi şi pe Donald Tusk.

 

"Suntem din ce in ce mai mult confruntati cu populatii care au indoieli asupra directiei pe care a luat-o procesul de unificare europeana", a subliniat ea, adaugand ca "trebuie sa ne asiguram ca cetatenii si cetatenele simt cat participa UE la imbunatatirea vietii lor personale".

 

Merkel urmeaza sa sustina marti un discurs in fata Bundestagului, pentru a prezenta pozitia sa la summitul liderilor europeni de marti si miercuri.

 

Cancelarul a reafirmat ca fundamentul constructiei europene este "o idee de pace" si ca "valorile libertatii, democratiei si statului de drept" si ca "interesele" diplomatice si economice ale Europei nu pot fi aparate decat impreuna. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22