Întâlnire cu literatura sud-americană

Humanitas | 27.06.2016

Pe aceeași temă

Vă așteptăm la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 29 iunie, ora 19, pentru o seara dedicata romanului „Calea Idei Brown“ de Ricardo Piglia, una dintre cele mai importante voci ale literaturii hispano-americane contemporane.
 

La eveniment vor participa Tania Radu, critic literar, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare și jurnalist cultural, și Alina Cantacuzino, traducătoarea romanului.

 

Roman de campus, poveste de dragoste, thriller captivant cu elemente de road movie, carte tradusă în peste zece limbi, „Calea Idei Brown“ este un omagiu de mare finețe adus ficțiunii americane. Considerat ultimul mare clasic al literaturii argentiniene, Ricardo Piglia se remarcă printr-o scriitură hipnotică, inconfundabilă, care trece cu ușurință de la autobiografie la satiră.

 

Emilio Renzi părăsește Argentina încercând să fugă de frustrări profesionale, de melancolie și anxietate, de amintirea unui mariaj încheiat; lumea americană în care vrea să se reinventeze este însă plină de constrângeri, pe care le constată cu amară ironie, și dominată de violența teribilă a oamenilor educați din mediul universitar. Ida Brown îl fascinează, îl atrage într-un misterios joc erotic și îi oferă iluzia acestei reinventări. După accidentul în care tânăra își găsețte moartea, Renzi se cufundă în cea mai adancă disperare: înțelege nu numai că a devenit suspect, că se află sub supraveghere și că îi este în joc reputația academică, dar și că pasiunea lui obsesivă nu se va stinge până când nu va descoperi adevărul. Ricardo Piglia se inspiră din cazul de mare ecou cunoscut sub numele de Unabomber pentru a face o subtilă analiză a formelor de violență care marchează societatea americană. Mergând pe urmele Idei Brown, Renzi pune cap la cap piesele unui puzzle complex ce scoate la iveală, într-un final, nu numai trecutul femeii iubite, ci și pe cel al straniului personaj Thomas Munk, autor al unui radical Manifest.

 

Scriitor, eseist, critic, profesor universitar și scenarist, Ricardo Piglia s-a născut la Adrogué, Buenos Aires, în 1940. A studiat istoria la Universidad Nacional de La Plata. După absolvire a fondat reviste culturale, a făcut parte aproape zece ani din redacțiile mai multor edituri din Buenos Aires, a condus faimoasa colecție de romane polițiste Serie Negra, în care au apărut în traducere cărțile unor autori precum Dashiell Hammett, Raymond Chandler, David Goodis și Horace McCoy, și a predat vreme de cincisprezece ani în universități atât din Argentina, cât și din străinătate (printre care Harvard și Princeton). Cărțile sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi, iar activitatea și creația sa au fost răsplătite cu numeroase premii naționale și internaționale.

 

„Calea Idei Brown“ de Ricardo Piglia este o carte recomandată de Radio Romania Cultural si Bookblog.ro.

 

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până în data de 29 iunie, ora 18.30.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22