SGG bun de plata: 6 milioane de dolari catre BCR pentru albumul lui Hrebenciuc

Dora Vulcan | 27.06.2016

Statul roman prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) este obligat de instanta sa plateasca BCR aproximativ 5,8 milioane de dolari despagubiri in urma publicarii albumului "Eterna si fascinanta Romanie", care a fost editat in urma cu mai bine de 20 de ani.

Pe aceeași temă

 

 

 

Agerpres noteaza ca decizia a fost luata luni, de Curtea de Apel Bucuresti, dar nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs.

 

In 1995, 3 reprezentanti ai Guvernului - Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu, Nicolae Dan Fruntelata - si firma franceza Groupe Saintonge Edition au semnat un contract pentru editarea unui album foto de promovare a Romaniei, care urma sa fie distribuit in 144 de tari, pentru a atrage investitorii straini.

 

Bancorex a sponsorizat contractul cu 5,79 milioane de dolari, dar din comanda initiala de 97.000 de exemplare au fost livrate de peste 20 de ori mai putine, respectiv 4.200.

 

Acum peste 18 ani, in luna februarie 1998, Bancorex a chemat in instanta SGG, cerand nulitatea absoluta a contractului de sponsorizare si banii inapoi.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat litigiul irevocabil in favoarea BCR (care a preluat Bancorex), iar statul i-a chemat in garantie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu si Dan Fruntelata, care ar fi urmat sa despagubeasca SGG.

 

In luna octombrie 2012, Hrebenciuc, Unghianu si Fruntelata au castigat procesul de la Tribunalul Bucuresti, instanta hotarand ca nu sunt obligati la restituirea a cinci milioane de dolari catre BCR.

 

Luni, Curtea de Apel a decis, in schimb, ca SGG sa plateasca despagubirile catre BCR, iar cei trei fosti reprezentanti ai Guvernului au fost absolviti de orice responsabilitate financiara.

 

"Eterna si fascinanta Romanie" a fost prima campanie de promovare a turismului in Romania. Intreaga afacere a fost investigata la vremea respectiva inclusiv pentru deturnare de fonduri. Albumul era o sinteza kitschoasa de reprezentari stranii asupra Romaniei care nu aveau nimic in comun cu spiritul ei autentic.

 

  

Un album penal

 

În martie 1995, între Departamentul de Informaţii Publice al Guvernului, reprezentat atunci de către Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice, şi firma franceză Groupe Saintonge Edition, controlată de omul de afaceri Adrian Costea, cu cetăţenie română şi franceză, a fost semnat un contract pentru editarea unui album foto despre România, denumit "Eterna şi Fascinanta Românie", care să fie distribuit în 144 ţări cu scopul atragerii investitorilor străini. Contractul a fost sponsorizat de fosta Bancă Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari.

Cazul a fost investigat de către procurori, cu acuzaţia spălării de bani, care au arătat că, după încheierea contractului de sponsorizare, firma franceză a primit în contul unei bănci străine, în avans, suma de 1,5 milioane de dolari, dar că din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decât 4.200 bucăţi.

În 1999, Parchetul Curţii Supreme de Justiţie l-a reţinut pe Răzvan Temeşan, fostul director Bancorex, sub acuzaţia de abuz în serviciu, şi a început urmărirea penală a lui Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Nicolae Dan Fruntelată, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Temeşan a fost eliberat în ianuarie 2000, iar Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată au fost scoşi de sub urmărire penală în decembrie 2000.

În acelaşi timp, în februarie 1998, Bancorex a formulat o cerere de chemare în judecată a Secretariatului General al Guvernului, prin care a solicitat instanţei să constate nulitatea absolută a contractului de sponsorizare. Au fost parcurse toate etapele procesuale, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat litigiul irevocabil în favoarea Băncii Comerciale Române (care a preluat prin fuziune Bancorex), în sensul constatării nulităţii absolute a acestui contract de sponsorizare.

În aceste condiţii, BCR a solicitat în instanţă ca suma de 5,79 milioane dolari să fie restituită, iar SGG i-a chemat în garanţie pe Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată, astfel încât aceştia să fie obligaţi să despăgubească Secretariatul General al Guvernului pentru prejudiciul suferit, în echivalent cu suma solicitată de BCR.

Soluţia instanţei a fost însă de respingere a cererii principale ca neîntemeiată şi, pe cale de consecinţă, de respingere a cererii de chemare în garanţie, ca rămasă fără obiect.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22