SUA confirma hartuirea si intimidarea diplomatilor sai in Rusia

Dora Vulcan | 28.06.2016

Mutarea mobilelor din casa, filaj permanent la vedere, defecare in mijlocul sufrageriei, omorarea cainelui unui atasat militar - sunt doar cateva dintre metodele de intimidare si hartuire pe care le suporta diplomatii americani in Rusia dupa invazia Ucrainei, in 2014, care a generat sanctiuni occidentale impotriva Rusiei, potrivit unor responsabili ai departamentului de Stat citati de Washington Post.

Pe aceeași temă

 

 

Statele Unite acuza Rusia de o campanie in crestere de hartuire si intimidare a diplomatilor americani aflat la Moscova, precum si a familiilor acestora, a afirmat departamentul de Stat, citat de AFP.

 

Secretarul de Stat John Kerry a evocat deja aceasta chestiune in martie, intr-o discutie cu presedintele rus Vladimir Putin, a precizat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau.

 

"In ultimii doi ani, hartuirea si supravegherea personalului nostru diplomatic aflat la Moscova de catre personalul de securitate si politisti locali au crescut considerabil, a spus ea, luni, intr-o conferinta de presa.

 

Aceasta a fost intrebata in legatura cu un articol publicat de Washington Post si potrivit caruia serviciile secrete rusesti fileaza la vedere diplomatii americani si familiile lor, au participat la evenimente sociale ale acestora la care nu erau invitati si au platit chiar pentru publicarea de articole negative la adresa diplomatilor americani.

 

Unii diplomati au povestit ce persoane necunoscute au intrat noaptea in casele lor si au schimbat locul mobilelor, au aprins luminile si televizorul. Un diplomat a povestit ca o persoana neidentificata a patruns in casa sa si a defecat pe covorul din salon.

 

Cotidianul citeaza de asemenea oficiali care afirma ca agenti ai serviciului secret rusesc au patruns in locuinta moscovita a atasatului militar american si i-au ucis cainele.

 

"Observam o crestere si luam acest lucru in serios", a adaugat Trudeau.

 

Moscova acuza Washingtonul ca ii hartuieste propriii diplomati si s-a declarat pregatita pentru adoptarea de masuri reciproce.

 

"Am resimtit o crestere semnificativa a presiunii asupra ambasadei Rusiei si a consultatelor generale ale tarii noastre in Statele Unite", a afirmat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, pentru agentia TASS.

 

Diplomatii rusi "sunt in mod regulat obiectul provocarilor din partea serviciilor secrete americane, intalnesc obstacole in contactele oficiale si alte restrictii", in special calatorii, a sustinut ea.

 

Trudeau a negat aceste acuzatii.

 

Potrivit unor responsabili ai departamentului de Stat citati de Washington Post, hartuirea ruseasca s-a intensificat dupa invazia din Ucraina, in 2014, care a generat sanctiunile occidentale impotriva Moscovei.

 

Kerry a evocat aceasta chestiune cu Putin in martie, in timpul unei vizite la Moscova, dupa ce Washingtonul a retras acreditarea, in ianuarie, pentru cinci consuli onorifici ai Rusiei, ca raspuns hartuirea suferita de diplomatii sai.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22