Atentat pe aeroportul Ataturk din Istanbul. 41 de morti si peste 230 de raniti

Vlad Toma | 29.06.2016

Un nou atentat a avut loc in Turcia, aseara, pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Trei atacatori sinucigasi au deschis focul si apoi s-au aruncat in aer omorand zeci de persoane si ranind alte cateva sute.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Conform unui nou bilant al autoritatilor de la Ankara, 41 de persoane si-au pierdut viata in urma exploziilor de pe aeroport, numarul ranitilor ajungand la 239.

 

UPDATE: MAE anunta ca un cetatean roman a fost ranit in urma aglomeratiei create in aeroport dupa explozii, viata acestuia nefiind pusa in pericol. 

 

"Consulatul General al României la Istanbul continuă demersurile susținute pe lângă autoritățile turce pentru a verifica existența vreunui cetățean român decedat sau rănit și rămâne în legătură cu persoanele de cetățenie română cazate la Istanbul sau aflate în zona liberă a aeroportului. Totodată, se depun eforturi pentru identificarea unor soluții cât mai rapide pentru repatrierea cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate... 

 

Cetățenii români precum şi rudele acestora au la dispoziţie contactele telefonice ale Consulatului General la Istanbul +90 2123583541, +90 2123580516, +90 2123583537, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center 24/24, precum şi telefonul mobil de urgenţă al oficiului consular român de la Istanbul + 90 5335420695. Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară", anunta MAE intr-un comunicat.

 

UPDATE: Presedintele Iohannis condamna atentatele din Turcia: "Atacurile teroriste care au avut loc ieri noapte pe Aeroportul Atatürk din Istanbul reprezintă o atrocitate. Zeci de oameni și-au pierdut viața și peste 140 au fost răniți, în urma unui act de cruzime îndreptat împotriva unor cetățeni nevinovați. Îmi exprim cele mai sincere condoleanțe pentru familiile îndurerate și suntem alături de cei care se luptă în acest moment pentru viața lor. Astfel de atentate trebuie să fie prevenite, iar țara noastră este și va rămâne în continuare un partener angajat în lupta internațională împotriva terorismului," a transmis presedintele.

 

Premierul turc a declarat ca este vorba despre un atentat pus la cale de Statul Islamic, anunta Reuters.

 

Atacul de pe aeroportul Ataturk, cel mai mare aeroport din Turcia si al treilea din Europa, este unul dintre cele mai sangeroase atentate care au lovit Turcia, tara care este parte a coalitiei condusa de SUA contra ISIS. Turcia are de asemenea probleme cu militantii kurzi din sud-estul tarii, existand numeroase atentate in trecut revendicate de acestia.

 

Politia a tras cateva focuri de arma pentru a incerca sa-i opreasca pe doi dintre atacatori insa acestia s-au aruncat in aer.

 

Binali Yildirim, prim-ministrul turc, a declarat ca este vorba de un "atac terorist a carui tinta au fost oameni nevinovati... Exista dovezi ca fiecare dintre cei trei atacatori a deschis focul inainte de a se arunca in aer," a spus acesta.

 

El a mai precizat ca cei trei atacatori au venit la aeroport cu taxi si ca datele preliminare adunate in privinta acestora duc in directia Statului Islamic.

 

Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters ca, desi deocamdata nu exista dovezi, este destul de probabil ca atentatul a fost pus la cale de ISIS si nu de militantii kurzi, deoarece ultimii ataca de obicei cladiri guvernamentale, in timp ce ISIS ataca populatia civila folosind atacatori sinucigasi. 

 

Atentatul nu a fost revendicat deocamdata. Majoritatea celor morti si raniti sunt cetateni turci dar exista si cetateni straini prin ei.

 

Sute de oameni au murit in Turcia in ultima perioada din cauza nenumaratelor atentate care au avut loc, unele dintre acestea tintind locurile cele mai frecventate de turisti.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22