Pe aceeași temă
UPDATE: Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane, a anuntat, intr-un comunicat transmis HotNews, ca va pune in aplicare decizia oficiala a Ministerului Educatiei in cazul titlului de doctor al fostului premier Victor Ponta, imediat ce o astfel de decizie va exista.
DOVADA PLAGIATULUI SI PROBA CU FACSIMILE, A I C I
Cu 34 de voturi pentru si o abtinere, CNATDCU propune retragerea titlului de doctor a fostului premier Victor Ponta. Teza nu respectă standardele ştiinţifice ale unei teze de doctorat şi mai mult de o treime este plagiată. Este anunţul făcut de matematicianul academician Viorel Barbu, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Etapele care trebuie parcurse:
- Ponta poate contesta decizia CNATDCU in termen de zece zile;
- eventuala contestatie va fi analizata de o noua comisie formata din trei membri ai CNATDCU;
- daca verdictul de plagiat ramane valabil, ministrului Educatiei va da ordinul de retragere a tezei.
UPDATE Ministrul Educatiei are obligatia de a emite ordinul de retragere a unui titlul de doctor, in urma propunerii CNATDCU in aceasta privinta, a declarat minsitrul Adrian Curaj joi pentru HotNews.ro, precizand ca, la incheierea procedurii, ministrul are rol "decorativ". Precizarea vine dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a stabilit joi ca Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat si a propus retragerea titlului. Decizia nu este insa definitiva, ea poate fi contestata de Victor Ponta in decurs de 10 zile. "La incheierea procedurii, ministrul are rol 'decorativ' asa cum spun prevederile legale. Ministrul are obligatia sa emita ordinul", a declarat Adrian Curaj, intrebat daca ii va retrage lui Victor Ponta titlul de doctor. Ministrul Curaj a adaugat ca, potrivit legii, aplicarea intregii proceduri ii revine CNATDCU.
UPDATE Fostul premier a reactionat la decizia CNATDCU dand vina pe guvernul de tehnocrati pentru ceea ce se intampla, presedintele Basescu iesind din scena intre timp: "Ok - tehnocrații au rezolvat principala problemă a țării - mi-au luat și ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)! Înțeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieșim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvențiile în agricultură, mărim salariile și pensiile. De azi nu mai mor bebelușii în spitale și nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate. Și de azi nu mai suntem "marfă" pe care o vând tehnocrații ca să primească o promovare când se întorc la Bruxelles!
Sunt onorat de efortul pe care ditamai Guvernul de tehnocrați l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanță de urgență doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la același CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în același timp - fac pariu că nu aveți "Curaj" să o revedeți și pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată! Vă mulțumesc din inimă dragi politruci! Și de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema "Fabulosa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român" - that will be fun!", a transmis Ponta.
Ce efecte juridice produce retragerea titlului de doctor in cazul lui Victor Ponta (Hotnews)
Retragerea titlului de doctor decisa de CNATDCU devine efectiva cand ministrul educatiei, Adrian Curaj, o va formaliza iar dupa acest moment decizia, ca orice alta decizie administrativa, poate fi atacata in instanta de Victor Ponta. Dar decizia va produce o serie de efecte juridice iar in acest caz, Ponta va trebui sa faca o actiune separata daca doreste suspendarea lor pana la finalizarea procesului din contencios. Care sunt, insa aceste posibile efecte? In primul rand, risca sa piarda calitatea de avocat, dreptul de a preda chiar si ca asistent la o universitate si ar putea fi obligat sa returneze sporul de doctorat in caz ca l-a primit cat era platit de stat.
Potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, retragerea titlului de doctor nu produce efecte numai pentru viitor, ci si pentru trecut. Titul de doctor este retras cu titlu de sanctiune, adica este ca si cum n-ar fi existat niciodata. Teoretic, Ponta trebuie sa returneze tot ce a primit in baza acestui titlu: posturi, bani, alte beneficii. Numai ca acest lucru nu se intampla automat, ci baroul, universitatea sau angajatorul trebuie sa-i retraga titlurile sau sa-si recupereze banii.
1. Pierderea calitatii de avocat. In acest caz, Baroul Bucuresti trebuie sa discute in Consiliu daca ii retrage sau nu calitatea de avocat. In cazul retragerii titlului de doctor ca sanctiune, efectele se produc si pentru trecut, coborand in timp pana la momentul primirii lui Ponta in profesie cu scutire de examen, pe baza titlului de doctor. Retragea titlului constitutie, potrivit juristilor consultati de HotNews.ro, motiv de revizuire a deciziei emise de Consiliul Baroului.
"Noi avem o sesizare in acest sens, cred ca sunt chiar doua. In masura in care ajunge un document oficial de la minister sau ne este adus la cunostinta e de datoria consiliului baroului sa analizeze situatia. Sigur ca si noi ne putem autosesiza, va fi in discutia Consiliului fie in iulie fie in august. Oficial nu ma pot pronunta", a declarat pentru HotNews.ro Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti.
Nu va fi o decizie usor de luat, deoarece daca decizia de admitere in avocatura in cazul lui Ponta se revoca, se pun in discutie toate contractele de consultanta juridice incheiate precum si efectele lor. In ce priveste o eventuala decizie de excludere din avocatura, conditiile enuntate de lege sunt destul de limitative iar plagiatul nu se numara printre ele. In fine, ar mai exista varianta ca Baroul sa ceara in instanta anularea deciziei de intrare in avocatura.
In ianuarie 2015, Monica Macovei a cerut Baroului excluderea lui Ponta din avocatura pe motiv ca a intrat "fara examen" folosind titlul de "doctor" dar la acel moment nu exista o decizie in privinta retragerii titlului. Macovei a initiat acest demers la cateva saptamani dupa ce Victor Ponta a notificat printr-o scrisoare, in decembrie 2014, Universitatea Bucuresti ca intentioneaza sa renunte la titlul de doctor si sa initieze un nou demers doctoral dupa ce se retrage din politica. Universitatea Bucuresti i-a conferit lui Ponta titlul de doctor in 2003, cu lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar". In treacat fie spus, pe site-urile de profil pretul cartii lui Ponta a scazut de la 30 de lei cat era prin 2010 la 9 lei in prezent.
2. Pierderea dreptului de a preda. Potrivit legilor in vigoare, Victor Ponta nu va mai putea preda nici ca asistent la vreo Universitate fara doctorat. Ponta figureaza pe site-ul Universitatii Romano-Americane ca facand parte din corpul profesoral la pozitia 126 pentru anul universitar 2015 - 2016. In acest caz, Senatul Universitatii ar trebui sa decida daca renunta la serviciile lui Ponta sau nu. Pe site-ul Universitatii figureaza un caz de desfacere a unui contract de munca incheiat cu un profesor acuzat, la randul sau, de plagiat. (Vezi detalii aici)
Pana la data publicarii acestui articol, conducerea Universitatii Romano-Americane n-a putut fi contactata.
Potrivit CV-ului afisat pe site-ul Camerei Deputatilor, Victor Ponta a fost intre octombrie 2002 - Martie 2007, Lect. Univ. Dr. în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti iar intre 1996 - 1998, Asistent Universitar în cadrul Departamentului de Drept Penal, Universitatea Româno-Americană, Bucureşti.
3. Returnarea sporului de doctorat. Victor Ponta ar trebui sa returneze sporul de doctorat de 15% din salariu in caz ca l-a primit. Dar si in acest caz, angajatorul trebuie sa initieze o actiune in instanta pentru a-si recupera acest spor de 15% din salariu. Nu e clar daca in calitate de premier a beneficiat de acest spor iar potrivit ultimei declaratii de avere, Ponta nu raporteaza venituri in calitate de profesor universitar.
Plagiatul lui Ponta a fost sesizat de revista Nature, in 18 iunie 2012 .
"Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima ("whistle-blower" in original - N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate", se arata in articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat in cazul lui Victor Ponta. "Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)", scria Nature.
***Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţionale de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a decis miercuri, 29 iunie 2016, ca fostul premier Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
***Dr. Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a trimis la mijlocul lunii martie catre CNATDCU - for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunte pe sesizarile de plagiat - o sesizare cu privire la mai multe cazuri de suspiciuni de plagiat in teze de doctorat, printre care si cea a fostului premier Victor Ponta. Profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca) s-au alaturat demersului.
Semnatarii arata ca tezele de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Petre Toba si altii "au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv".
Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat pe 10 iunie, prin ordin, noua componenta a CNATDCU, iar pe 16 iunie ordinul de ministru a fost publicat in Monitorul Oficial. Comisiile de specialitate din noul CNATDCU au preluat dosarele de analiza a sesizarilor incepute de fostii membri.
Potrivit noului regulament de organizare si functionare al CNATDCU, aprobat in luna martie prin ordin al ministrului Educatiei Adrian Curaj, o sesizare de plagiat inaintata institutiei este analizata independent la nivelul CNATDCU, in comisia de lucru, care va inainta un raport comun ce va cuprinde si o propunere motivata de mentinere sau retragere a titlului de doctor.
Presedintele CNATDCU convoaca Consiliul general al CNATDCU pentru aprobarea/ respingerea propunerii comisiei de lucru. In urma votului in consiliu, CNATDCU decide mentinerea sau retragerea titlului (caz in care propunerea de masuri care se impun referitor la conducatorul tezei de doctorat si membrii comisiei de sustinere a tezei de doctorat, in baza prevederilor legale in vigoare).
Decizia Consiliului general al CNATDCU se transmite oficial, de catre UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii) autorului sesizarii si de catre Ministerul Educatiei, Institutiei Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) si autorului tezei de doctorat. Totodata, ea este publicata pe site-ul www.cnatdcu.ro, impreuna cu raportul comisiei de lucru.
Oricare dintre partile implicate poate solicita acces la documentele care au fundamentat decizia Consiliului General al CNATDCU si depune contestatie cu privire la procesul de analiza a sesizarii, in termen de maximum 10 zile de la data comunicarii si publicarii deciziei Consiliului general al CNATDCU.
Orice persoana fizica sau juridica, inclusiv membrii CNATDCU si ai Institutiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD), poate sesiza in scris Consiliul General al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor, prin intermediul Unitatii Executive pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI).
***In urma cu patru ani, CNATDCU mai decisese o data ca Victor Ponta a plagiat, dar, in urma unei serii de manevre legislative, nu s-a ajuns niciodata la retragerea titlului.
Atunci, Universitatea din Bucuresti a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat a lui Victor Ponta, raportul aratind ca "o parte substantiala din teza prezentata si sustinuta de domnul Victor Ponta nu ii apartine, caci autorul ei si-a insusit intr-o maniera necinstita afirmatii care nu ii apartin, ceea ce constituie, conform definitiei general admisa, plagiat, fapta care se pedepseste in cea mai mare parte a legislatiilor". "Prin urmare, lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", suna concluzia raportului, pubicat de HotNews. "O treime din teza este plagiata, caci provine direct din surse originale ce au fost ocultate, prezentand o similitudine perfecta cu acestea". Raportul de expertiza stiintifica fusese realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.
***Cronologia evenimentelor in acest caz:
- Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
- In septembrie 2012, Sorin Campeanu intra in Consiliul General al CNATDCU
- Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
- In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat.
- In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul.
- Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
- In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".
- Ministerul Educatiei a anuntat ce decizie a luat in calcul abia la un an de la verdictul dat de Universitatea din Bucuresti, in martie 2013, si asta la solicitarile insistente ale presei: Ministerul Educatiei a respins raportul Universitatii din Bucuresti, care a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat, si a avizat favorabil hotararea Consiliul National de Etica (CNE), care a decis ca premierul nu a plagiat. In consecinta, Ministerul Educatiei a decis sa nu ii retraga premierului titlul de doctor.
- In martie 2014, Inalta Curte a confirmat solutia de neincepere a urmaririi penale data de Parchetul General.
- Scurt istoric al plagiatului lui Ponta:
- Martie 2013: Ministerul Educatiei a decis sa ia in considerare verdictul CNE si sustine ca Victor Ponta nu a plagiat.
- Octombrie 2012: Universitatea Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei rapoartele privind plagiatul lui Victor Ponta si a cerut ministrului "sa ia masurile legale care se impun" / Ecaterina Andronescu: Lasati-ma sa le citesc si sa gandesc un raspuns
- Septembrie 2012: Raportul stiintific cerut de Universitatea Bucuresti asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta: Teza constituie un plagiat vadit
- Septembrie 2012: Membrii comisiei de doctorat a lui Victor Ponta nu pot fi sanctionati, pentru ca la momentul sustinerii tezei nu existau prevederi in acest sens
- Cine sunt "profesorii remarcabili" in fata carora si-a sustinut Ponta teza de doctorat in 2003: Avocatul Poporului, presedintele Curtii Constitutionale, 'Parintele Constitutiei' si presedintele Curtii de Conturi de la acea vreme
- Victor Ponta a obtinut titlul de doctor cu distinctia "Summa Cum Laude". Cine sunt membrii comisiei care in 2003 i-au evaluat lucrarea
- Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc: Decizia Universitatii va avea in lumea academica un ecou mai important decat orice comisie
- Iulie 2012: Universitatea din Bucuresti a decis ca Victor Ponta A PLAGIAT
- Iulie 2012: Consiliul National de Etica, institutia care l-a exonerat pe Ponta de acuzatia de plagiat, a fost sesizata ILEGAL sa analizeze plagiatul lui Victor Ponta
- 19 iulie 2012: Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei: Victor Ponta NU a plagiat
- 29 iunie 2012: CNATDCU a fost desfiintat de Liviu Pop, astazi ministru propus din nou de Ponta la dialog social
- 29 iunie 2012: CNATDCU: Victor Ponta A Plagiat. Este plagiatul de tip copy-paste
- 18 iunie 2012: Revista Nature: Premierul roman Victor Ponta este acuzat de plagiat
- 9 iunie 2012: Ministrul Educatiei a schimbat componenta Consiliului National de Etica, ce se ocupa de verificarea acuzatiilor de plagiat in cazul Ioan Mang
DOVADA PLAGIATULUI SI PROBE CU FACSIMILE A I C I