DNA Relu Fenechiu, anchetat pentru trafic de influenta: A primit 620.000 euro

Vlad Toma | 30.06.2016

Fostul deputat Relu Fenechiu, aflat in inchisoare in urma condamnarii primite in dosarul Transformatorul, este anchetat de procurorii DNA intr-un nou dosar, fiind acuzat de trafic de influență si de spălare a banilor.

Pe aceeași temă

 

Conform unei investigatii publicate de Adevarul, banii primiţi de Fenechiu reprezentau 15% din valoarea a două contracte câştigate de Siveco România cu Ministerul Justiţiei şi Antibiotice SA Iaşi. Banii ar fi continuat sa ajunga la Fenechiu, prin doua firme apropiate, chiar si dupa prima condamnare a acestuia in dosarul Transformatorul. Cele doua contracte erau legate de un proiect al Ministerului Justiţiei, „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România” şi de un proiect al Antibiotice SA Iaşi - „Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente”.

 

Procurorii DNA arata ca "in perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus a pretins și a primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte."

 

Fenechiu ar fi intervenit la mai multi functionari din Ministerul Justitiei, pentru a obtine semnarea acestor contracte: "Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenția sa la funcționari din cadrul Ministerul Justiției sau la persoane din conducerea societății farmaceutice, asupra cărora avea influență la acel moment.


Pentru acest „ajutor”, suspectul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de 620.000 euro.


Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă," arata procurorii DNA.

 

Relu Fenechiu se afla in prezent în închisoare, unde execută pedepsa de 5 ani de inchisoare pe care a primit-o in Dosarul Transformatorul.

 

Deputatul a fost condamnat definitiv in ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare cu executare, pedeapsă similară cu cea primită de fratele său, Lucian, în acelasi dosar.

 

Curtea Suprema a motivat condamnarea lui Fenechiu aratand ca "activitatea infracţională ce a făcut obiectul prezentei cauze a avut ca unic scop obţinerea de către complici a unor venituri considerabile în detrimentul patrimoniului unei instituţii publice, dovedind un total dispreţ faţă de banul public".

 

Fostul deputat a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, fiind acuzat că a vândut transformatoare și întrerupătoare vechi ca si cum ar fi noi către Sucursala de Întreținere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, acum S.C. Servicii Energetice Moldova S.A. 

 

Dupa ce va iesi din inchisoare, lui Relu Fenechiu ii va fi interzis, timp de 3 ani, sa fie ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, sa ocupe o funcție implicând exercițiul autorității de stat și sa ocupe o funcție sau sa exercite o profesie ori activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.
 

Relu Fenechiu a fost condamnat atunci sa plateasca catre S.C. Servicii Energetice Moldova S.A. suma de 5.672.081 lei (RON) alaturi de ceilalti inculpati implicati in dosar.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22