Cehia ar putea cere referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana dar si din NATO

Dora Vulcan | 01.07.2016

Dupa referendumul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si dupa aparitia unei petitii in Olanda prin care se cere organizarea unui vot similar, liderul altui stat important din Uniune solicita organizarea unui referendum in care populatia sa decida daca tara va iesi nu numai din UE, ci si din NATO.

Pe aceeași temă

 

 

Este vorba despre presedintele Cehiei, Milos Zeman, care a cerut organizarea unui referendum pe tema apartenentei tarii sale la UE si la NATO, ca urmare a votului britanic, relateaza agentia Reuters.

 

Zeman nu are atributia legala de a organiza un referendum, in acest sens fiind necesar un amendament constitutional.

 

Insa este un lider influent intr-o tara unde multi cetateni cu drept de vot sunt sceptici cu privire la Uniunea Europeana, Cehia aderand in anul 2004.

 

"Nu sunt de acord cu cei care sustin parasirea Uniunii Europene", a spus liderul ceh la o intalnire cu cetatenii dintr-un oras din estul Cehiei, joi seara. "Insa voi face tot ce este posibil pentru ca acestia sa aiba parte de un referendum si sa-si poata exprima opiniile. Si asta este valabil si pentru iesirea din NATO", a adaugat presedintele de centru-stanga.

 

Cehia este republica parlamentara, astfel ca cele mai mari puteri le are premierul, Bohuslav Sobotka.

 

 

 

***

 

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord se află în procedură de părăsire a Uniunii Europene după votul exprimat pe 23 iunie. Marea Britanie nu a activat, încă, articolul 50 referitor la demersurile care trebuie făcute pentru părăsirea blocului comunitar după ce premierul demisionar David Cameron (pro rămânere în UE) a anunţat că-i va lăsa această sarcină succesorului său, după ce-şi va da demisia efectivă în luna septembrie a acestui an. Momentan, Marea Britanie este încă în negocieri cu UE cu privire la modalitatea de ieşire dar şi de colaborare ulterioară părăsirii UE, Marea Britanie cerând menţinerea relaţiilor comerciale dar cu restricţii privind graniţele şi imigranţii.

 

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, informează BBC News online.  

 

Pentru ieşirea din Uniunea Europeană au votat pe 23 iunie 2016 puţin aproximativ 17,4 milioane de cetăţeni, în timp ce pentru rămânerea în UE s-au înregistrat puţin peste 16 milioane de voturi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22