Societatea civila din Romania cere liderilor europeni sa evite escaladarea tensiunilor

Dora Vulcan | 01.07.2016

Mai multe organizații ale societății civile din România au trimis către preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European o scrisoare prin care solicită un comportament matur din partea tuturor părților, precum și responsabilitate în tratarea efectelor votului din Marea Britanie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Escaladarea discursului și represaliile nu vot conduce decât la încurajarea forțelor extremiste din Europa, se spune in textul citat.

 

<<Brexitul e un regres pentru UE. Poate că am crezut că ni se cuvin pacea și prosperitatea care au venit la pachet cu crearea Uniunii. Adevărul e că mereu cei care s-au luptat pentru toleranță, libertate și prosperitate au fost în minoritate.

 

Există astăzi sentimentul că populismul și isteria devin mainstream, deghizat sub umbrela rostirii adevărului către popor, în secolul în care știrile se propagă și consumă instant.

 

Clar, UE e perfectibilă și, printre altele, trebuie să comunice mai bine și să își explice rolul, ca să scape de rolul de paratrăsnet din oficiu care i s-a dat în ultima vreme de către demagogi, fie ei de dreapta sau de stânga. Pentru ei, UE e un ideal țap ispășitor pentru măsuri nepopulare dar necesare.

 

Votul brexit e un eșec pentru noi toți. Nu am fost în stare să ascultăm cu răbdare îngrijorările cetățenilor, nu am putut lupta cu propaganda și populismul nerușinat, i-am ignorat pe cei nemulțumiți în loc să construim o punte către ei.

 

Cetățenii britanici vor rămâne europeni, indiferent de votul pe care l-au acordat la referendum. E în interesul comun ca Marea Britanie să rămână puternică și unită, într-o Europă la fel de unită, de tolerantă și de pacifistă. Să ne comportăm responsabil și să nu lăsăm diviziunile să se adâncească. Deciziile politice nu trebuie să rupă o țară în două.

 

Nu e un moment bun pentru mânie, frustrare și tentația răzbunării, pentru că astfel de decizii ireversibile vor adânci și mai mult prăpastia dintre eurosceptici și eurofili. Răul făcut de populiștii care au semănat frică, ură și au îndemnat la izolare poate fi anulat doar de rațiune și răbdare folosite pentru reconciliere.>>

 

Scrisoarea este semnata, până în prezent, de:

Expert Forum (EFOR), www.expertforum.ro

Freedom House Romania, www.freedomhouse.ro

Romanian Center for European Policy (CRPE), www.crpe.ro

Funky Citizens, www.funkycitizens.org

Group for Social Dialogue (GDS), http://www.gds.ong.ro/

Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN), www.arcen.info

 

textul integral al PETIŢIEI, A I C I

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22