Europa trebuie să joace în echipă

Revista 22 publică în exclusivitate perspectiva ministrului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, dr. Frank-Walter Steinmeier, asupra Europei post-Brexit.

Dr. Frank-walter Steinmeier 05.07.2016

De același autor

 

Cine a urmărit faza fierbinte a dezbaterilor a presimţit că referendumul cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Eu­ropeană nu poate avea un deznodământ fericit. Şi ce nu s-a spus şi scris despre Eu­ropa..., lucruri pe care unii chiar le-au cre­­zut. Şi totuşi, şi eu continui să fiu pro­fund şocat. Votul britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană a provocat pretu­tin­deni în Europa regrete, nesiguranţă şi de­za­măgire. Este vorba de un moment de co­titură profund, chiar istoric!

 

Şi totuşi: nu este cazul să persistăm în stare de şoc şi nici să ne lansăm într-un acţionism agitat. Din contră, ar trebui ca noi toţi să tragem acum, împreună, concluziile corecte pentru Europa.

 

Aş începe cu o analiză sinceră a situaţiei de fapt: în aceste vre­muri, Uniunea Europeană nu este în preferinţele multor ce­tă­ţeni europeni. Mulţi sunt de­za­măgiţi, unii chiar bat în retragere deo­a­rece consideră că Uniunea Europeană nu şi-a îndeplinit promisiunile sale centrale legate de prosperitate, democraţie şi pace sau a făcut-o, în cel mai bun caz, doar par­ţial. Criza economică şi financiară s-a sol­dat cu răni profunde, care sunt departe de a se fi vindecat. Afluxul a mii de refu­giaţi şi imigranţi în Europa a scos la iveală mai mult decât simple diferenţe de opinii. Mulţi au impresia că deciziile europene sunt departe de a corespunde propriilor lor dorinţe, viziuni şi realităţi. Chiar şi pa­cea şi securitatea au devenit mai fragile în Europa, dacă ne gândim doar la conflictul din Ucraina de Est şi la înfiorătoarele ata­curi teroriste de la Paris şi Bruxelles.

 

Să nu uităm că multe lucruri funcţionează bine în Europa. În pofida oricărei au­to­cri­tici, să nu pierdem din vedere că am de­pă­şit cea mai gravă şi periculoasă fază a cri­zei economice şi financiare, zona euro a fost unită, ba chiar a crescut. Europa poa­te face lumea mai sigură şi mai paşnică, de pildă, prin Acordul negociat de politica externă europeană cu privire la programul nuclear iranian. Europa exportă stabilitate şi siguranţă, de pildă, în Balcanii de Vest, acolo unde încrederea în Europa şi dorinţa de apropiere sunt neclintite. La nivel in­ter­na­ţional, am demonstrat de ce este în sta­re UE atunci când vorbeşte pe scena mon­dială pe o singură voce. Şi chiar şi în criza migraţiei, chiar dacă a durat prea mult, au fost semnalate progrese importante.

 

În ciuda acestor aspecte, actualmente, pen­tru mulţi Uniunea Europeană a pier­dut din puterea sa de atracţie. Nu putem să asistăm nepăsători la această evoluţie. Privim înapoi la o perioadă de 70 de ani de pace şi stabilitate nemaiîntâlnite până acum. Cu peste 25 de ani în urmă am de­pă­şit separarea continentului nostru. Pro­ce­sul de integrare european este o poveste de succes, cum rar s-a mai întâlnit în is­toria omenirii. Nucleul acesteia, decizia unui cadru politic comun care întruneşte sta­tele membre în clădirea Consiliului Eu­ro­pean de la Bruxelles pentru a-şi regle­menta relaţiile şi conflictele, şi nu în băt­ă­lii pe câmpul de luptă, nu a pierdut nimic din importanţa şi utilitatea sa. Nu avem voie să punem în joc acest nucleu. Suntem datori generaţiilor viitoare să le predăm intact proiectul european de pace.

 

Mulţi critică Europa dintr-un sentiment de neputinţă – şi cu senzaţia de a fi pier­dut controlul. Chiar dacă acest lucru este de înţeles într-o lume care pare să se des­tra­me şi în vremuri marcate de glo­ba­li­za­rea multor domenii ale vieţii: frica nu este un sfetnic bun şi nici retragerea în co­chi­lia naţională nu ne protejează permanent de riscurile şi pericolele unei lumi per­cepute ca ameninţătoare.

 

Ce este, aşadar, de făcut? Trebuie să le arătăm oamenilor că nu Uniunea Europeană este cauza acestei senzaţii, ci, dimpotrivă, este cel mai bun instrument pe care îl avem la dispoziţie pentru a contura activ, în interesul nostru european, lumea din jurul nostru şi globalizarea. Dacă ju­căm în Europa în echipă, dacă ne con­sultăm intens şi acţionăm dinamic, putem depăşi conflictele şi multe obstacole. În schimb, niciun stat membru – nici Ger­ma­nia sau Franţa şi, de altfel, nici Regatul Unit – nu poate avea în plan internaţional suc­cesul pe care îl putem avea noi, îm­preună, sub forma unei comunităţi pu­ter­nice şi solidare.

 

În prezent este valabil: cine doreşte să desfiinţeze Uniunea Europeană nu-şi solu­ţionează problemele, ci chiar le acutizează. Turbulenţele politice şi economice pe care tocmai le traversează Marea Britanie ne dovedesc tocmai acest lucru. Şi ne mai ara­tă că cei care strigă mereu tare „Afară!“ sau „Jos UE!“ nu au, de fapt, nicio soluţie pentru cum vor decurge lucrurile după pă­răsirea sau chiar desfiinţarea Uniunii Eu­ro­­pene. Acest lucru nu este doar nesăbuit şi iresponsabil, ci este şi o joacă cu focul. La sfârşitul vieţii sale bogate în experienţe politice, în întâmplări în vreme de război şi suferinţă, François Mitterrand ne-a amin­­tit tuturor „Le nationalisme c’est la guer­re!“ („Naţionalismul înseamnă răz­boi!“).

 

Trebuie să-i deconspirăm pe cei care se comportă distructiv şi care alimentează do­rinţele unei aşa-zise siguranţe în me­diul naţional şi să-i confruntăm cu soluţii adevărate.

 

Ne angajăm pentru o Europă mai bună, mai receptivă la nevoile cetăţenilor săi. Aceasta este direcţia propunerilor pe care le-am prezentat săptămâna trecută îm­preună cu ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault. Avem câteva idei con­crete, cu precădere acolo unde oamenii au, pe bună dreptate, aşteptări mai mari de la noi: pentru o mai bună securitate in­ternă şi externă, pentru o politică mai angajată în domeniul migraţiei şi pentru o politică a creşterii economice şi ocupării forţei de muncă. Sperăm, de asemenea, la multe alte contribuţii bune şi construc­tive.

 

A-i asculta pe cetăţeni înseamnă însă şi că trebuie să îmbrăţişăm un nou mod de lucru. O Uniune Europeană mai bună, fle­xi­bilă respectă viziuni diferite asupra căii viitoare a Europei şi permite diferite vi­teze ale dezvoltării, fără a exclude sau lăsa în urmă pe cineva. În loc să ne contra­zi­cem despre obiectivul final al integrării eu­ropene, ar trebui să acţionăm în vederea obţinerii unor rezultate mai palpabile, începând chiar de astăzi!

 

Fiecare este invitat să contribuie! Haideţi să apărăm Europa împreună, făcând-o mai bună!

 

Dr. Frank-Walter Steinmeier, ministrului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22