Sistemul mafiot integrat sare la Ghinea

Din descrierea ministrului Ghinea rezultă că avem de-a face cu un sistem închis de jefuit banul public, în care o mână de infractori cu gulere albe au pus mâna pe sistemele IT ale statului.

Cristian Campeanu 05.07.2016

De același autor

 

Când te înjură Ponta și Ghiță, iar Ana Birchall te cheamă la parlament ca să te linșeze po­li­ti­co-mediatic, atunci poți fi sigur că ai făcut cel puțin un lucru bun. E cazul ministrului Cris­ti­an Ghinea, care a reușit să zgân­dăre mușuroiul de inte­rese ce acoperea până la su­focare Ministerul Fondurilor Eu­ropene și contractele de stat pe bani europeni.

 

Ce ne spune Ghinea? Că fir­me­le aparținând direct sau con­trolate de Sebastian Ghiță au obținut aproape 750 de mi­li­oa­ne de euro din fonduri eu­ropene, dintre care 143 de mi­li­oane în calitate de beneficiari și 607 mi­li­oa­ne în calitate de contractori. Că în decembrie 2014, Comisia Europeană a declanșat un au­dit țintit pe contractele obținute de Asesoft (Ghi­ță) și Siveco, că auditorii au constatat că Asesoft a primit tratament preferențial și, prin urmare, au aplicat o „corecție“ de 25%, ce­ea ce înseamnă că, de fapt, Comisia a tăiat 25% din banii europeni, urmând ca diferența să fie achitată de la bugetul de stat. Că MFE, condus la vremea respectivă de Eugen Teo­do­rovici, nu a făcut nimic pentru a recupera ba­nii statului de la Ghiță. Că, prin criteriile de eli­gibilitate, trei-patru firme de IT au obținut mo­nopolul asupra contractelor IT publice și că, având monopol, aceste companii livrau sis­teme care sunt inutile și inutilizabile și, par­tea cea mai de neînțeles, neintegrate, adică in­capabile să comunice între ele, ceea ce face ca, în realitate, comunicarea in­terins­ti­tu­țio­na­lă să se afle tot în faza pri­mitivă a hâr­tii­lor sau, în cel mai bun caz, a e-mail-urilor. În sfârșit, dacă am înțeles bi­ne de la mi­nis­trul Ghinea, com­paniile care au obținut monopolul con­trac­telor țin ins­tituțiile sta­tu­lui prizoniere propriilor sis­te­me, prin refu­zul de a oferi sta­tului accesul la ceea ce ar trebui să fie bazele sale de date, ținând la tâm­pla instituțiilor arma șantajului cu pre­lun­girea contractelor de mentenanță.

 

Din descrierea ministrului Ghinea rezultă că avem de-a face cu un sistem închis de jefuit banul public, în care o mână de infractori cu gu­lere albe au pus mâna pe sistemele IT ale sta­tului și, mai ales, pe sistemele de alocare a fondurilor europene, fraudând licitații și în­su­șindu-și în mod la fel de fraudulos bani eu­ropeni și bani de la buget, sub protecția po­li­ti­că a Guvernului Ponta și a ministrului Teo­do­ro­vici. Situația ar fi ajuns atât de gravă, încât se pare că Ministerul Fondurilor Europene a de­cis să realizeze propriul sistem IT cu mij­loa­ce interne și cu ajutorul Serviciului de Te­le­co­mu­nicații Speciale, tocmai de teama de a lăsa întregul sistem la îndemâna lui Ghiță, și a luat această decizie încă de pe vremea lui Ponta, dar fără știința acestuia. Potrivit lui Ghinea: „S-a luat o decizie la Ministerul Fondurilor de a se face un sistem informatic care să con­tro­leze complet fondurile europene, să nu se mai piardă dosare de evaluare, cum se în­tâm­plă acum, tocmai ca să nu vezi ce s-a făcut. La Comisie am făcut următoarea afirmație: «S-a luat decizia de a se face cu resurse interne plus STS, adică instituții ale statului, pentru că exista frica de licitații trucate de către dom­nul Sebastian Ghiță». Domnul Ponta a să­rit pe mine să spună «Ghinea a decis asta»“.

 

Or, dacă așa stau lucrurile, atunci situația es­te mult mai gravă. Pur și simplu, „sistemul in­formatic de control al fondurilor europene“ s-a demarat nu doar fără știința lui Ponta, ci împotriva Guvernului Ponta, ceea înseamnă că „cel mai cinstit guvern“ a patronat și pro­te­jat o imensă schemă de corupție cu bani eu­ropeni, al cărei beneficiar era prietenul prim-ministrului Ponta, Sebastian Ghiță.

 

Ghinea a trimis raportul Corpului de Control al Ministerului, care constata sumele încasate de firmele lui Ghiță, către DNA, a propus o schi­mbare completă a criteriilor de eligi­bi­li­ta­te, astfel încât să se realizeze o concurență rea­lă între proiecte a căror eficiență să fie măsurabilă și a propus chiar realizarea unei liste negre a companiilor suspecte de fraudă, ca­re au livrat marfă proastă și păguboasă pen­tru bugetul de stat. „S-a terminat epoca în care România e stat captiv“, a proclamat Ghi­nea optimist.

 

Nimic nu ne-ar bucura mai mult dacă lu­cru­ri­le ar sta într-adevăr așa, dacă acesta ar fi sfâr­și­tul României captive grupurilor de interese po­litico-economice și al rețelelor de corupție. Ghi­nea va primi însă în plin loviturile acestui „sistem mafiot integrat“ și deja Ghiță face ce știe mai bine: a trecut la șantaj mărunt și ata­curi la persoană. Și acesta este abia începutul. Ne așteptăm ca, pe măsură ce ancheta DNA va avansa, să sară de undeva dintr-un colț și Ele­na Udrea, pentru că nici ea nu e străină de neregulile cu bani europeni.

 

Dar cel mai sigur semn că riposta corupților va fi dură este faptul că au reușit în timp foar­te scurt să mobilizeze o comisie parlamentară cu singurul scop de a-l desființa public pe Ghi­nea. Din comisia condusă atât de convenabil de Ana Birchal nu au lipsit, desigur, nici „de­pu­tatul“ Sebastian Ghiță, că doar e deputat și are drepturi, nici senatorul Teodorovici, deși niciunul dintre ei nu avea ce căuta acolo. Me­sajul a fost că mafioții strâng rândurile și vor trece la contraatac din interiorul unei instituții fundamentale a statului, parlamentul. Deo­cam­dată, pentru că din toamnă, când acest guvern mult hulit va pleca și ei vor reveni la butoane, totul va reveni la „normalitatea“ statului captiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22