Razboi total impotriva ambasadorului SUA: Nastase li se alatura lui Basescu si Tariceanu

Vlad Toma | 06.07.2016

Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite in Romania, a fost recent tinta unui nou atac, venit de aceasta data nu din partea lui Traian Basescu sau Calin Popescu Tariceanu, cei care ne-au obisnuit deja cu astfel de declaratii, ci din partea lui Adrian Nastase, fost premier al Romaniei, condamnat in doua dosare de coruptie la inchisoare cu executare. Acesta considera ca, daca ambasadorul SUA nu respecta regulile pe care i le pune in vedere, ar trebui declarat persona non grata.

Pe aceeași temă

 

Intr-o scrisoare deschisa catre Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, Nastase ii atrage atentia acestuia ca, din cauza "actiunilor obediente" ale lui Traian Basescu fata de SUA, ambasadorii americani la Bucuresti ar fi incalcat, incepand din 2005, "toate normele acceptate ale diplomatiei."

 

In acest context, Nastase critica recentele declaratii ale ambasadorului SUA care, in urma unor reactii venite din partea mai multor politicieni dupa intalnirea sa cu Valeriu Zgonea, afirma ca va continua sa se pronunte asupra a ceea ce se intampla in Romania deoarece este de datoria sa sa faca astfel de observatii in spatiul public. Intrebat ce crede despre opinia acelor politicieni care considera ca nu ar trebui sa faca declaratii despre ceea ce se intampla cu justitia din Romania, ambasadorul a declarat ca este in interesul parteneriatului strategic dintre Romania si SUA sa faca aceste comentarii publice.

 

"Eu cred, Guvernul SUA crede - pentru ca vorbesc in numele Guvernului SUA, nu al meu - ca este in interesul SUA si al parteneriatului nostru strategic sa fac anumite observatii in mod public. Asta e datoria mea in calitate de ambasador al SUA in Romania... pentru ca Romania sa fie un partener mai puternic... SUA isi doresc o Romanie si mai prospera, care sa imbratiseze si mai mult un viitor democratic, care sa-si construiasca institutii democratice si mai solide, care sa respecte si mai mult statul de drept si sa continue sa aiba contributii foarte importante la garantarea sigurantei transatlantice...", a adaugat ambasadorul american, intr-o emisiune la TVR, conform Hotnews

 

Citand Conventia de la Viena, Adrian Nastase ii solicita presedintelui Romaniei sa-l "invete" pe ambasadorul SUA sa nu se mai "pronunte public in chestiunile de politică internă românească."

 

Nastase considera ca, daca are ceva de spus, ambasadorul SUA ar trebuie sa o faca la MAE, nu in presa, la nivelul opiniei publice.

 

Fostul premier social-democrat ii atrage atentia presedintelui Iohannis ca, daca ambasadorul SUA nu isi schimba atitudinea in sensul dorit de Nastase, ar trebui declarat persona non grata.

 

***

 

Ambasadorul SUA a fost criticat de mai multi politicieni romani in urma declaratiilor pe care le-a facut in legatura cu blocarea justitiei de catre Parlamentul Romaniei, in nenumaratele situatii in care imunitatea unor parlamentari nu a fost ridicata, dar si in alte cazuri, cum ar fi intalnirea sa cu Valeriu Zgonea, in perioada in care PSD incerca sa il dea jos pe acesta din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

 

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, i-a transmis in mod repetat ambasadorului SUA ca nu trebuie sa se bage in deciziile politice ale institutiilor din Romania. Dupa intalnirea ambasadorului cu Valeriu Zgonea, Basescu l-a acuzat ca se transforma intr-un fel de "lobbist pentru functii", punandu-i in vedere ca gestul sau poate fi considerat trafic de influenta.

 

C.P. Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat de asemenea, in urma intalnirii ambasadorului SUA cu Zgonea, ca nu e normal ca ambasadorii unui stat sa intervina in astfel de cazuri, aratand ca MAE trebuie sa intervina in acest caz.

 

Primele atacuri mai serioase din partea politicienilor romani la adresa ambasadei SUA au aparut in spatiul public in urma schimbarilor de forta declansate in "martea neagra" de USL, uniunea de trista amintire formata de PSD si PNL.

 

Ambasada SUA, reprezentata atunci de Mark Gitenstein, era vazuta atunci de "complotisti" ca o institutie "partinitoare" care l-ar fi sustinut pe fostul presedinte Traian Basescu, Crin Antonescu declarand acest lucru in mod repetat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22