Stoltenberg sprijina proiectul.Turcia anunta negocieri pentru "securitate in Marea Neagra"

Dora Vulcan | 07.07.2016

Summit-ul NATO de la Varsovia s-a incheiat simbata dupa-amiaza, cei 28 de lideri ai statelor membre NATO au agreat o declaratie comuna care are nu mai putin de 139 de puncte. Pe lângă membrii NATO, la Varşovia au fost prezenti si liderii UE şi ai ţărilor asociate sau partenere: Georgia, Ucraina sau Afganistan.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ce a obtinut Romania? (corespondenta Hotnews)

 

Obiectiv 1: Aprobare pentru o brigada multinationala (4-5.000 soldati, contributie certa a Bulgariei, posibil si Polonia).

 

Obiectiv 2: Mentionarea (destul de vaga totusi si fara un orizont de timp) a initiativei privind intarirea prezentei NATO la Marea Neagra.

 

Obiectiv 3: trecerea scutului anti-racheta din proprietata si comanda SUA la NATO.

 

Declaratie finala a sefilor de stat confirma determinarea NATO de a-si intari capacitatile de aparare a statelor din est in fata "actiunilor agresive ale Rusiei, inclusiv activitati militare provocatoare la periferia NATO".

 

NATO isi reafirma deschiderea pentru un dialog politic cu Rusia, dar mentine supendarea oricarei cooperari civile sau militare cu Moscova.

 

Si Republica Moldova este mentionata in declaratia finala; aliatii afirma ca sustin integritatea teritoriala a tarii si se angajeaza sa continue colaborarea cu Moldova.

 

Presedintele Iohannis e asteptat sa faca o declaratie de presa in aceasta seara.

 

 

Evenimentele zilei de 9 iulie, pe scurt (corespondentul Hotnews la Summit):

 

16.39: A aparut comunicatul final al Summit-ului. La punctul 41 e mentionata initiativa Romaniei la Marea Neagra. NATO anunta ca "Optiunile pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO vor fi evaluate" ("Options for a strengthened NATO air and maritime presence will be assessed" - in original). Citeste aici versiunea finala a concluziilor Summit-ului NATO de la Varsovia

 

Iata cum arata intregul paragraf referitor la initiativele Romaniei:

 

"We will also develop tailored forward presence in the southeast part of the Alliance territory.  Appropriate measures, tailored to the Black Sea region and including the Romanian initiative to establish a multinational framework brigade to help improve integrated training of Allied units under Headquarters Multinational Division Southeast, will contribute to the Alliance’s strengthened deterrence and defence posture, situational awareness, and peacetime demonstration of NATO’s intent to operate without constraint.  It will also provide a strong signal of support to regional security.  Options for a strengthened NATO air and maritime presence will be assessed. "

 

16.30: Initiativa Romaniei privind intarirea cooperarii la Marea Neagra va fi mentionata in concluziile finale al Summitului NATO, potrivit unor surse aliate. Astfel, in documentul final va exista un paragraf in care se va spune ca NATO examineaza optiuni pentru o prezenta maritima si aeriana avansata la Marea Neagra. Principalii aliati ai Romaniei ar fi SUA si Marea Britanie, potrivit surselor citate.

 

16.09: Stoltenberg, raspuns la o intrebare pusa de un jurnalist roman despre initiativa Romaniei privind Marea Neagra: NATO incurajeaza initiativa Romaniei, ofera specialisti si consiliere, sustine intarirea apararii la Marea Neagra atit aerian, cit si naval. Stoltenberg a mai spus ca se asteapta ca o decizie finala sa fie luata in octombrie, la reuniunea ministrilor Apararii din NATO

 

15.18: Ministerul rus de Externe anunta ca a expulzat doi diplomati americani in iunie, ca raspuns la o miscare similara (Reuters)

 

14.49: Raport impresionant despre Rusia, propaganda, razboi hibrid realizat de Comisia pentru Aparare a Parlamentului BritanicVezi AICI Un scurt extras:

 

Media outlets such as the state-owned Russia Today (RT) and Sputnik — a Russian press agency operating in major foreign cities — have been used to spread propaganda. We heard that Russia spent between US $600 million to $1 billion annually on official outlets like RT. John Lough, Associate Fellow of the Russia and Eurasia Programme at Chatham House, told us that the policy of disinformation went wider than state-owned media:

Where I think the danger lies is not so much with RT, but with the efforts of, let’s say, other agents of the Russian state who are looking to influence the opinion of security specialists, people in think-tanks, academics and maybe even some journalists about these broader issues.

 

14.24: Purtatorul de cuvint al presedintiei turce, Ibrahim Kalin, a declarat pentru presa romana ca negocierile despre "o noua arhitectura de securitate in Marea Neagra" vor continua si dupa acest Summit. Oficialul turc a spus ca Turcia nu a luat inca o decizie daca va participa sau nu cu trupe la brigada multinationala NATO din Romania 

 

14.22: Ministrul ceh de Externe, Lubomir Zaoralek, a declarat pentru HotNews.ro ca "nu are informatii" despre o eventuala participare a Cehiei cu militari la brigada multinationala NATO din Romania

 

13.56: Ministerul lituanian de Externe explica intr-un infografic simplu citeva dintre provocarile Rusiei la adresa aliatilor NATO. Vezi infograficul AICI 

 

13.17: Premierul eston celebreaza pe Twitter anuntul oficial ca Estonia va gazdui un batalion NATO (cca 1.000 de soldati)

 

13.09: A inceput reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de sefi de stat.  Se redacteaza declaratia finala a Summit-ului

 

12.56: Stoltenberg: Nu sintem intr-un parteneriat strategic cu Rusia, dar nici in situatie de razboi rece

 

12.54: Stoltenberg: Nu vedem nici o amenintare iminenta din partea Rusiei la adresa vreunui stat aliat

 

12.44: Jens Stoltenberg anunta continuarea misiunii Resolute Support si dupa 2016 in Afganistan si cere autoritatilor afgane sa lupte impotriva coruptiei si sa faca reforme

 

12.36: Stoltenberg a facut declaratii despre continuarea cooperarii NATO - Afganistan.  

 

12.28:  incepe conferinta de presa a secretarului general NATO, Jens Stoltenberg  

 

11.37: Intilnirea liderilor NATO cu presedintele afgan e pe cale sa se termine. Iata si programul complet al zilei

 

11.15: Liderii NATO s-au intilnit intr-o sedinta matinala pe tema Afganistan, care va fi urmata de reuniunea Consiliului NATO si de o intinire cu presedintele Ucrainei. Ziua se va incheia cu o declaratie de presa a lui Iohannis

 

***

 

Sambata are loc a doua intalnire a sefilor de stat si de guvern din tarile NATO, si tot sambata va fi facuta publica declaratia finala. Ramane de vazut care vor fi formularile oficiale ale aliatilor in legatura cu obiectivele majore stabilite de Romania pentru acest summit. 

 

 

Analiza evenimentelor din prima zi de Summit: 

 

Comunicatul NATO AICI - singura referire la Romania se face strict in contextul preluarii de catre NATO a controlului asupra scutului american anti-racheta de la Deveselu.

 

Prima zi a summitului NATO din Varsovia s-a incheiat cu concluzii mixte pentru Romania (Hotnews)

 

Secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat la pranz ca o brigada romaneasca (4-5.000 de militari) va fi transformata intr-o "brigada internationala", dar a revenit in cursul serii si a calificat-o drept brigada romano-bulgara. Stoltenberg a mai spus ca o eventuala decizie privind o prezenta navala NATO la Marea Neagra - ceruta insistent de Romania - va fi discutata de ministrii Apararii in octombrie. Scutul american antircheta trece sub comanda NATO, asa cum isi dorea Romania. Pentru tarile baltice si Polonia, prima zi a adus confirmarea prezentei a patru batalioane NATO. O veste buna pentru Romania a venit din SUA: surse aliate au anuntat ca SUA vor aduce anul viitor circa 1.000 de militari la baza Mihail Kogalniceanu.

 

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri, la Varsovia, ca o brigada romaneasca va fi transformata intr-o "brigada internationala". Acesta a precizat, in prima zi a summitului NATO, ca Alianta nu doreste o repetare a Razboiului Rece si vrea sa continue dialogul cu Rusia, iar masurile care vor fi stabilite au un caracter "defensiv".

 

 

"Pozitia noastra e clara - NATO nu cauta confruntarea, nu ne dorim un nou Razboi Rece", ca raspuns la protestele Rusiei privind amplasarea de batalioane in fostele tari comuniste Polonia, Poland, Estonia, Lituania si Letonia.

 

 

Stoltenberg a insistat pe infiintarea celor patru batalioane (cite 1.000 de soldati, aproximativ) ca principala masura de reasigurare a aliatilor din flancul estic al NATO. El a anuntat ca tarile - lider vor fi SUA (pentru batalionul din Polonia), Canada (pentru Letonia), Germania (pentru Lituania) si Marea Britanie (pentru Estonia). 

 

 

Cronologie pe scurt - vineri, 8 iulie (Hotnews):

 

19.25: Obama si Erdogan au sustinut, in discursurile de la intilnirea sefilor de stat NATO, necesitatea unei prezente NATO in Marea Neagra - surse

 

19.09: Polonia va trimite in Romania circa 200 de militari, contributie la brigada multinationala

 

18:13 NATO va prelua comandat scutului american antiracheta, dupa ce Franta a obtinut asigurari ca sistemul nu va fi sub controlul direct al Washingtonului, scrie Reuters. "Liderii vor conveni capacitatea operationala initiala a apararii antiracheta", a declarat un oficial al NATO. "Aceasta inseamna ca navele amplasate in Spania, radarul din Turcia si apararea antiracheta din Romania vor lucra impreuna sub comanda NATO". Un al doilea oficial NATO a confirmat informatia, afirmand ca "sunt indeplinite conditiile" pentru trecerea sistemului sub steagul NATO. Reuters noteaza ca Washingtonul spera ca trecerea controlului in mainile Aliantei va domoli temerile Rusiei, in timp ce statele europene occidentale membre ale NATO  considera ca nu au nimic de castigat provocand Rusia, un furnizor major de resurse energetice.

 

17.29: Obama le-a cerut liderilor europeni sa fie fermi in fata Rusiei. Ce diferenta de ton fata de declaratiile impaciuitoriste ale lui Hollande

 

17,27: Juncker, seful Comisiei Europene, a declarat la semnarea acordului UE-NATO ca Uniunea va investi in urmatorii doi ani circa 2 miliarde de euro in securizarea statelor membre, mai ales in combaterea razboiului hibrid

 

17:22 Presedintele francez Francois Hollande afirma ca, pentru Franta, Rusia nu este nici un "adversar" si nici o "amenintare". "NATO nu a intentionat sa afecteze relatiile pe care Europa ar trebui sa le aiba cu Rusia. Si, pentru Franta, Rusia nu este un adversar, nu este o amenintare", a spus acesta, citat de AFP. "Rusia este un partener care, este adevarat, poate uneori, am vazut-o in Ucraina, sa foloseasca forta. Am condamnat acest lucru cand a fost vorba de Crimeea - si cautam (...) sa gasim o solutie pentru criza din Ucraina", a subliniat Hollande. 

 

16.56: Incepe sedinta decisiva a sefilor de stat si de guvern din NATO. Acum se decidi ultimele masuri sensibile, posibil sa se discute si despre initiativa Romaniei la Marea Neagra. Discutiile sint programate pentru cel putin trei ore. 

 

16.51: Presedintele Poloniei: NATO se intoarce la menirea sa initiala - apararea comuna. Azi facem un pas inainte pentru a intari prezenta NATO pe flancul estic.

 

16.50: Stoltenberg, la debutul summitului: NATO isi intareste prezenta in sudul flancului estic si adopta apararea anti-racheta. Miza e securitatea noastra, intr-o lume tot mai periculoasa

 

16.42: Incepe reuniunea sefilor de stat NATO cu onorul dat militarilor aliati cazuti pe front. Toti sefii de stat asculta in picioare muzica solemna

 

16.38: Finlanda si Suedia, tari non-NATO, vor participa ca invitate in premiera la o reuniune cu sefii de stat din NATO in aceasta seara, a anuntat Stoltenberg. Motivul? Ambele tari nordice sint ingrijorate de postura agresiva a Rusiei si cauta cooperarea cu NATO

 

15:50 Barack Obama a anuntat ca SUA vor trimite 1.000 de soldati in Polonia. "Statele Unite vor amplasa un batalion, circa 1.000 de soldati americani aici, in Polonia, umar la umar cu soldatii polonezi", a declarat el, dupa o intrevedere cu presedintele polonez Andrzej Duda.

 

15.41: Intre timp, Putin, Merkel si Hollande au discutat despre "solutii politice" pentru criza din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului, citat de Reuters. Cei trei ar fi convenit ca Ucraina trebuie sa acorde un statut legal "special" estului tarii, adica autonomie sporita, pe intelesul tuturor. Ceea ce ar insemna ca noua entitate administrativa, controlata de facto de Rusia, se va opune oricarei decizii politice care ar apropia Ucraina de UE sau NATO

 

15.35: Stoltenberg, sec-gen NATO: "E cea mai puternica intarire a NATO de la Razboiul Rece"

 

14.42: Klaus Iohannis a sosit la Summit si participa la Consiliul NATO (reuniunea sefilor de stat si/sau guvern)

 

14:21 Dmitri Peskov: Speram ca bunul simt va prevala. Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri ca Moscova urmareste cu atentie summitul NATO si spera ca bunul simt va triumfa, potrivit agentiei TASS. "Desigur, incercam sa gasim un nucleu de rationalitate, care poate fi cu usurinta observat, cum este declaratia de astazi a dl Stoltenberg legata de nevoia de a mentine contacte, de absenta unei amenintari imediate din partea Rusiei", a spus el. "Speram ca bunul simt va prevala in cele din urma".

 

14.07: NATO si UE au semnat un acord de cooperare. Jens Stoltenberg a declarat intr-o conferinta de presa ca acest acord va avea ca scop si apararea impotriva razboiului hibrid si se va realiza inclusiv prin schimbul de informatii intre tari si institutii - una dintre marile probleme ale UE in acest moment din cauza reticentei unor state de a impartasi informatii cu aliati. Citeste aici declaratia comuna NATO - UE

 

13:30 Surse din Administratia Prezidentiala au confirmat pentru HotNews.ro ca SUA vor trimite in Romania 1.000 de militari, incepand cu 2017, in cadrul unui acord bilateral. Trupele americane nu vor face parte din brigada multinationala NATO, ci vor veni separat

 

13.04: Ministrul polonez de Externe: Polonia va gazdui in urmatorii ani circa 10.000 de trupe NATO, majoritatea soldati americani

 

12.55: Ministrul polonez de Externe, intrebat in conferinta de presa daca Polonia va participa la brigada multinationala NATO din Romania: "Il voi lasa pe ministrul Apararii sa spuna daca participa militari polonezi sau nu"

 

12.30: Summitul are loc pe Stadionul National din Varsovia, transformat ad-hoc intr-un imens centru de conferinte si securizat impecabil. Tribunele sporesc senzatia de confruntare Vest -Est

 

12.09: La 13.45 se va semna o Declaratie comuna UE-NATO. Interesant de vazut cit de soft sau cit de dura va fi

 

12.07: Cele mai importante declaratii ale lui Stoltenberg despre Romania, Moldova si Rusia:

 

  • Vom transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala pentru a ne intari pozitia in flancul sud-estic al NATO.
  • Vom intari apararea impotriva amenintarilor hibride, cyber-atacurilor si atacurilor cu rachete balistice din afara zonei euro-atlantice.
  • NATO nu cauta confruntarea. Nu vrem un nou Razboi Rece. Razboiul Rece e istorie si trebuie sa ramina istorie.
  • Ne vom reafirma angajamentul fata de partenerii din est - Ucraina, Georgia si Moldova - pentru a-i ajuta sa reziste presiunilor din exterior si sa promoveze reformele

 

12.04: Klaus Iohannis, pe Facebook: Am ajuns la Varsovia unde, in cateva ore, va incepe Summitul NATO, in cadrul caruia voi promova proiecte importante pentru securitatea Romaniei. Astazi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca Alianta va transforma o brigada romaneasca intr-o brigada multinationala pentru a intari prezenta NATO in Sud-Estul Europei si pentru apararea impotriva atacurilor venite din afara Aliantei. Declaratia confirma astfel ca initiativele si obiectivele propuse de Romania la acest Summit prind contur si se vor regasi in documentele finale ale reuniunii.

 

 

Evenimentele din prima zi de summit, 8 iunie, pe larg:  

 

***Secretarul general al NATO a anuntat vineri seara, la finalul primei zile a summitului de la Varsovia, primele masuri convenite de sefii de stat si de guvern, informeaza corespondentul Hotnews.

 

Cele mai importante - si anticipate deja - se refera la:

  • amplasarea unor batalioane NATO in tarile baltice si Polonia,
  • preluarea de catre NATO a scutului american anti-racheta,
  • declararea cyberspatiului ca domeniu operational (alaturi de terestru, aerian si naval).

 

 

Stoltenberg a mentionat si brigada multinationala NATO din Romania, referindu-se ulterior la o brigada romano-bulgara. Intrebat despre sporirea prezentei NATO la Marea Neagra, seful NATO a spus ca unele tari au cerut acest lucru, dar s-a convenit ca o propunere sa fie discutata la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie.  Stoltenberg a insistat pe infiintarea celor patru batalioane (cite 1.000 de soldati, aproximativ) ca principala masura de reasigurare a aliatilor din flancul estic al NATO. El a anuntat ca tarile - lider vor fi SUA (pentru batalionul din Polonia), Canada (pentru Letonia), Germania (pentru Lituania) si Marea Britanie (pentru Estonia). Intrebat explicit in conferinta de presa daca masurile agreate sint suficiente pentru aliatii din sudul flancului estic, Romania si Bulgaria, Stoltenberg a pus ca "am agreat astazi masuri adaptate necesitatilor din sud-estul NATO, creind cadrul pentru brigada romano-bulgara". De notat ca surse aliate declarasera anterior pentru HotNews.ro ca la constituirea acestei brigade vor participa si circa 200 de militari polonezi. Stoltenberg a mai spus ca, in cadrul intalnirii de azi a sefilor de stat si de guvern, mai multe tari au cerut o prezenta sporita a NATO in Marea Neagra, dar o decizie va fi luata in luna octombrie, la reuniunea ministrilor Apararii din statele membre NATO. 

 

*** Surse citate de corespondentul Hotnews - Obama si Erdogan au vorbit la summitul de la Varsovia despre cresterea prezentei NATO la Marea Neagra. Presedintele american Barack Obama a mentionat in discursul sau de la intalnirea sefilor de stat din NATO sprijinul SUA pentru cresterea prezentei Aliantei in Marea Neagra si s-a referit la decizia ministrilor aliati ai Apararii din iunie, au declarat surse aliate pentru HotNews.ro. Si presedintele turc Recep Tayip Erdogan a vorbit despre necesitatea unei prezente sporite a NATO la Marea Neagra, in ciuda recentelor declaratii publice prin care parea ca incearca o apropiere de Rusia. Astfel, la summitul sefilor de stat din NATO, Erdogan a facut apel la toti aliatii sa participe la cresterea vizibilitatii NATO in Marea Neagra si la realizarea unui "grup naval al NATO" in Marea Neagra, potrivit surselor citate. Si presedintele roman Klaus Iohannis a vorbit la summit despre importanta strategica a Marii Negre. El si-a exprimat speranta ca un cadru oficial pentru prezenta NATO la Marea Neagra va fi pus la punct pina la intilnirea ministrilor aliati ai apararii din Octombrie. Declaratia finala a summitului NATO din Varsovia va include o referire la aparitia unui cadru de cooperare navala NATO la Marea Neagra, au mai spus pentru HotNews.ro sursele aliate consultate.

 

*** Surse aliate citate de corespondentul Hotnews -  Polonia va contribui cu o companie (circa 200 - 250 de militari) la brigada multinationala NATO din Romania, au declarat pentru HotNews.ro surse aliate. Polonia devine astfel a doua natiune care isi anunta contributia la brigada din Romania, dupa ce Bulgaria a anuntat o contributie de pana la 400 de militari. In acest moment e neclar ce alte state membre NATO vor contribui la brigada (4-5.000 de militari) din Romania, in conditiile in care jumatate din efectivul acestei unitati va fi asigurat de soldati romani. 

 

 

***Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat vineri că o brigadă românească urmează să fi transformată într-una multinaţională, pentru a întări prezenţa NATO în sud-estul Europei. În cadrul unui discurs susţinut înainte de summitul NATO de la Varşovia, Stoltenberg a prezentat provocările la care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să răspundă, prefigurând principalele subiecte de discuţie de la summit. Oficialul NATO a declarat că în cadrul summitului vor fi luate decizii care au drept scop să consolideze "apărarea colectivă şi capacitatea de descurajare. Şi pentru a proiecta stabilitate dincolo de frontierele noastre."

"Astăzi, vom decide să întărim prezenţa noastră pe flancul de est al Alianţei. În Estonia, Letonia, Lituania şi, aici, în Polonia, vom desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale în fiecare dintre aceste state", a mai spus Stoltenberg, care a adăugat că, de asemenea, transformarea brig[zii româneşti într-una multinaţională va consolida prezenţa în zona de sud-est a Alianţei Nord-Atlantice. "Summitul de la Varşovia are loc într-un moment definitoriu în istoria Alianţei noastre. Cu ameninţări imprevizibile şi provocări complexe din mai multe direcţii. NATO a răspuns. Am iniţiat o consolidare a apărării noastre colective şi de descurajare. Cea mai semnificativă de la sfârşitul Războiului Rece.NATO nu caută confruntarea. Noi nu vrem un nou Război Rece. Războiul Rece este istorie. Şi ar trebui să rămână istorie. Vom continua să cautăm să avem un dialog constructiv şi semnificativ cu Rusia. Pentru a face clare intenţiile noastre. Pentru a soluţiona orice neînţelegeri. Şi pentru a reduce riscul de incidente militare sau accidente care ar putea scăpa de sub control. Rusia este cel mai mare vecin şi o parte integrantă a securităţii europene. Aşa că un dialog continuu este esenţial".  

 

***NATO va detasa aproximativ 1000 de militari americani la baza de la Mihail Kogalniceanu, impreuna cu tehnica militara necesara. Soldatii vor face parte din brigada mecanizata pe care SUA o trimite in Europa, anunta Hotnews, citand surse oficiale.

 

 

***Cancelarul German Angela Merkel consideră că NATO trebuie să aibă o prezență puternică în statele baltice și Polonia, potrivit agenției DPA, citată joi de Agerpres. Exprimându-se în Bundestag, înainte de summitul de la Varşovia, Merkel a estimat că nu este suficientă relocarea rapidă de trupe în caz de urgenţă. „Alianţa trebuie să aibă o prezenţă puternică în statele baltice şi în Polonia'', a afirmat ea, adăugând că Germania va avea „o contribuţie substanţială la aceste măsuri''. Forţele germane de apărare urmează să conducă unul dintre batalioane, care include câteva sute de soldaţi şi care va fi staţionat în Lituania. „Acesta este în esenţă un concept de apărare'', a mai spus cancelarul german.

 

 

 

***

 

 

18 președinți, 21 de șefi de guvern, 41 de miniștri de Externe și 39 de miniștri ai Apărării participă, vineri și sâmbătă, la summitul NATO de la Varșovia, prezentat de autoritățile poloneze drept cel mai mare din istoria Alianței Nord-Atlantice, titreaza Romania libera. Pe lângă membrii NATO, la Varşovia sunt prezenti si liderii UE şi ai ţărilor asociate sau partenere: Georgia, Ucraina sau Afganistan. Delegaţiile numără în total peste 2.200 de membri, iar numărul jurnaliştilor acreditaţi a depăşit 2.000. Lucrările summitului se desfăsoara pe stadionul naţional, construit pentru Campionatul European de fotbal din 2012.

 

Vineri, șefii de stat invitați la summit vor participa la un dineu, organizat în marea sală de bal a Palatului prezidenţial, devenită istorică prin faptul că acolo a fost semnat Pactul de la Varşovia între URSS şi ţările satelite în 1955. În aceeași sală a avut loc şi reuniunea din 1989 care a pus capăt regimului comunist, potrivit AFP.  Printre invitaţii preşedintelui Andrzej Duda se află cancelarul german Angela Merkel, preşedintele SUA, Barack Obama, şi omologul său francez Francois Hollande.

 

Autoritățile poloneze au sporit măsurile de securitate, pentru a preveni incidentele. Astfel, pe malurile râului Vistula, care traversează capitala poloneză, echipe de câte doi poliţişti călare patrulează plajele de nisip.

 

Totodată, un gard din fier înalt de doi metri a fost ridicat în jurul Stadionului Național. În plus, podurile din jurul stadionului şi străzile din centrul oraşului vor fi închise circulaţiei, începând de joi.

 

 

Principalele teme ce vor fi discutate la Summitul de la Varşovia:

 

În cadrul summitului, Alianța Nord-Atlantică urmează să își reafirme susținerea pentru guvernul de la Kabul. Astfel, până în 2020, NATO ar putea oferi Afganistanului un sprijin financiar de aproximativ cinci miliarde de dolari, principalul contributor fiind SUA, cu aproximativ trei miliarde de dolari. „Aceste decizii demonstrează în primul rând angajamentul durabil şi ferm al NATO în Afganistan", a declarat Ismail Aramaz, reprezentantul civil al NATO în Afganistan, în cadrul unei conferinţe de presă la Kabul în această săptămână. 

 

Summitul are loc în condiţiile în care preşedintele Barack Obama urmează să decidă dacă va merge mai departe cu planurile privind reducerea aproape la jumătate a forţelor SUA din Afganistan, de la nivelul actual de 9.800 până la 5.500 până la începutul anului viitor.

 

În ceea ce privește scutul antirachetă, obiectivul NATO este „să poată declara o capacitate operațională inițială”, a declarat luni,  secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, potrivit AFP. Totodată, şefii de stat şi de guverne ai ţărilor din NATO urmează să parafeze consolidarea flancului estic al Alianţei.

 

Potrivit unor surse, citate de Agerpres,  România va obţine la Summitul NATO dezvoltarea planului de contingenţă.

 

„Dezvoltarea planului de contingenţă înseamnă că ştii cine, când, unde vine să te apere când eşti atacat. Am obţinut o echilibrare a întăririi Flancului Estic. Este vorba despre un plan cu termene precise, cu responsabili, cu unităţi alocate", au explicat sursele citate.

 

De asemenea, la Summitul NATO se va omologa prezenţa înaintată pe Flancul Nord-Estic prin patru batalioane care vor fi desfăşurate în statele baltice şi Polonia.

 

„Astfel, în Flancul Nordic accentul va fi terestru, în timp ce în sudul Flancului accentul va fi terestru, maritim şi aerian", au menţionat sursele aliate.

 

În plus, după reuniune se va obţine o prezenţă terestră a NATO prin intermediul brigăzii multinaţionale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3.000 - 5.000 de militari, în jur de 1.000 fiind, prin rotaţie, din statele membre, iar restul contribuţie românească.

 

Conform acestora, la summit va fi declarată capabilitatea iniţială a scutului antirachetă de la Deveselu şi va fi realizată consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

 

În ceea ce privește relația Rusia - NATO, ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că summitul de la Varșovia nu se dorește a fi „al confruntării”, ci al „dialogului”.

 

 „Nu dorim ca acest summit să fie cel al confruntării. Dimpotrivă, vrem dialogul'', a declarat Ayrault într-o conferinţă de presă comună cu Lavrov, reiterându-şi dorinţa privind organizarea unei reuniuni a Consiliului NATO - Rusia.

 

''Suntem foarte preocupaţi în legătură cu dezvoltarea potenţialului militar al NATO la frontierele noastre. Toate aceste chestiuni trebuie discutate într-o sinceritate absolută'', a răspuns Lavrov.

 

După summitul de la Varșovia, va fi organizat un consiliu NATO  - Rusia, ce are ca scop ameliorarea dialogului şi evitarea incidentelor militare, potrivit secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

 

Anunțul a strârnit nemulțumirea polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, care susține că singura discuție posibilă a Alianței Nord-Atlantice cu Rusia se referă la data și termenii „retragerii” sale din Ucraina.

 

„Nu vom discuta cu Rusia cum va arăta apărarea noastră. Cu Rusia putem discuta numai ca să ştim când şi cum (ruşii) se vor retrage din teritoriile ocupate (...). Comunitatea internaţională nu poate tolera, iar Polonia nu poate înceta să vorbească despre asta, pentru că Ucraina este vecinul nostru cel mai apropiat care ne separă de acest imperiu agresiv ce nu încetează să fie o ameninţare pentru noi", a spus Antoni Macierewicz. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22