Ce privilegii primeste Casa Regala – proiect al Guvernului Ciolos girat de marile partide

Vlad Toma | 08.07.2016

Guvernul Romaniei a lansat in dezbatere publica "Legea privitoare la Casa Regala a Romaniei" prin care Casa Regala a Romaniei va deveni o institutie a statului roman, ""persoana juridică de utilitate publică, autonomă" si va primi anumite drepturi si privilegii.

Pe aceeași temă

 

Legea elaborata de guvernul Ciolos intentioneaza sa acorde Casei Regale dreptul de a folosi gratuit, pentru o perioadă de 99 de ani, imobilul Palatul Elisabeta.

 

Casa Regală a României va fi condusa de un Şef care va beneficia de o indemnizație lunară, stabilită la nivelul indemnizației unui fost șef de stat, si va prezenta anual Parlamentului României, în scris sau în şedinţă reunită, la solicitarea Preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, un raport asupra activităţii Casei Regale a României în anul precedent.

 

Noua lege prevede de asemenea faptul ca finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat. In plus, finanţarea activităţilor publice, proiectelor şi programelor Casei Regale a României se asigură din venituri proprii şi de la bugetul de stat.

 

Casa Regala va avea un serviciul administrativ, compus din 20 de posturi, finantate si ele de la bugetul de stat.

 

Discutiile legate de noul statut al Casei Regale a Romaniei au aparut in spatiul public acum cateva zile, dupa ce, in urma unei intalniri cu Principesa Margareta, Liviu Dragnea, presedintele PSD, a anuntat ca PSD, ALDE si UNPR vor sa legifereze statutul Casei Regale. Dupa ce premierul Ciolos a anuntat ca Guvernul lucreaza deja cu Casa Regala la o propunere in acest sens, Dragnea a anuntat ca PSD va sustine acest proiect. C.P. Tariceanu a anuntat de asemenea ca formatiunea pe care o conduce va sustine noua lege.

 

Monarhista Marilena Radu a criticat atunci negocierile Casei Regale cu reprezentantii PSD, intr-o scrisoare deschisa adresata Principesei Margareta. Radu considera ca legaturile Casei Regale a României cu PSD-ul lui Ion Iliescu reprezinta o noua abdicare a regelui, similara celei din 30 decembrie 1947.

 

Aceasta i-a cerut principesei Margareta sa nu predea destinul Romaniei unor "politicienilor corupți, abia ieșiți sau în drum spre închisoare". Radu considera ca PSD este partidul celor care "în 1990 îl urmăreau pe Regele Mihai cu armele pe șoselele țării, celui care a chemat acum 26 de ani minerii și a declanșat război civil?” si negocierile cu acest partid ar fi "un sacrilegiu și o întinare a memoriei tuturor românilor uciși, torturați, în închisorile comuniste."

 
[Sursa foto: familiaregala.ro]
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22