Băsescu, despre summitul de la Varsovia: Eșec pentru România, pas înainte pentru NATO

Vlad Toma | 12.07.2016

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a comentat aseara, la B1 Tv, rezultatele summitului de la Varsovia. Basescu considera ca summitul a fost un mare succes pentru NATO, insa a fost un esec pentru Romania.

Pe aceeași temă

 

Fostul presedinte considera ca NATO a dat un mesaj extrem de puternic Rusiei, insa critica declaratiile presedintelui Iohannis, considerand ca acesta nu a inteles nimic din ceea ce s-a intamplat acolo.

 

Basescu considera ca deciziile NATO de la Varsovia sunt exceptionale din punct de vedere al cooperării Aliantei cu UE si al asiguarii aliatilor estici: "A fost un eșec pentru România, dar un pas înainte pentru NATO. Asta nu a sesizat domnul Iohannis, deși a fost la Varșovia. Sunt un om care a participat la cinci summit-uri NATO. Le știu interiorul, nu declarația de final. Vreau să notăm toți faptul că e cel mai puternic mesaj dat la Varșovia adresat Rusiei.

 

Asta trebuia să vadă Iohannis, nu să încerce să ne spună că de la el a început poziția nonnghiocel. El a fost un absent acolo, nu a înțeles ce s-a întâmplat. Am citit comunicatul summitului. E exceptional din punct de vedere al cooperării NATO-UE și al măsurilor de securitate pentru aliați, mai ales cei din flancul estic. Niciodată nu am văzut o punere la punct a Rusiei cum am văzut acum. Niciodată.

 

Nu se puteau scrie lucruri mai concrete. NATO a dat un semnal extrem de dur prin anunțul că va poziționa patru batalioane în statele baltice plus unul în Polonia. Mesajul e ”dacă vreți război, suntem gata!”. A fi extins, cum greșit a analizat diplomația românească, acest mesaj pentru baltici și polonezi către flancul sudic al frontierei de est a NATO și a UE era aproape ca o declarație de război către Rusia.

 

De aceea semnalul către baltici și polonezi a fost mai mult decât suficient. Luați notă că, de unde până ieri Rusia blama SUA și România pentru scutul antirachetă, la summit s-a spus ”alo, copiii de la Moscova, rachetele nu sunt o afacere româno-americană, ci una NATO, care ține de securitatea colectivă, este o afacere defensivă, dar e una NATO”. Vă mărturisesc, ca om politic sunt extrem de mulțumit de mesajul summit-ului. Din păcate, Iohannis nu a înțeles ce s-a întâmplat acolo”, a mai spus fostul presedinte, la B1 Tv.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22