Curtea Constitutionala isi alege miercuri noul presedinte pentru urmatorii trei ani

Dora Vulcan | 12.07.2016

Curtea Constitutionala va avea de miercuri trei noi judecatori, care vor depune juramantul de investitura la ora 11.00 la Palatul Cotroceni, in aceeasi zi urmand sa fie ales presedintele acestei institutii pentru urmatorii trei ani, scrie Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale - Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache - vor depune juramantul de investitura in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri la ora 11.00.

 

Ulterior acestui moment, Curtea se va reuni intr-o sedinta cu usile inchise pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii trei ani

 

In prezent, CCR este condusa, cu titlu de presedinte interimar, de Valer Dorneanu, ales in aceasta functie dupa expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, in luna iunie.

 

Livia Stanciu - fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numita pe 9 iunie, prin decret prezidential, de catre Klaus Iohannis, judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat complet de noua ani. Ea il va inlocui pe Augustin Zegrean, numit in 2007 de catre presedintele de atunci, Traian Basescu.

 

Attila Varga -  fost deputat UDMR, a fost numit judecator CCR pentru urmatorii noua ani de catre Camera Deputatilor, la propunerea UDMR si cu votul PSD. El il va inlocui pe judecatorul Tudorel Toader, numit in 2007 de Camera Deputatilor, la propunerea PNL.

 

Marian Enache - cel de-al treilea judecator care vine la Curtea Constitutionala este fostul deputat UNPR (PDSR, ApR - membru fondator), numit din partea Senatului, cu voturile PSD si ale UDMR. El il va inlocui pe Valentin Zoltan Puskas, numit in 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestata la CCR de senatorii liberali pe motiv ca nu a fost sustinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

 

Potrivit legii de functionare, Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22