Ministrul Justitiei Raluca Pruna: Nu voi adopta nicio masura sub presiune

Vlad Toma, Dora Vulcan | 13.07.2016

Administratia Nationala a Penitenciarelor anunta ca in ultimele doua zile, detinuti din 8 penitenciare - Iasi, Poarta Alba, Botosani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui si Braila - dintre cele 45 din tara au protestat impotriva conditiilor din detentie. Principalele nemultumiri sunt legate de: supraaglomerare, refuzul de a fi lasati la activitati lucrative si educative, programul tv, serviciile medicale, micsorarea cuantumului pedepsei cu inchisoarea si termenele stabilite de comisia pentru liberare conditionata. Intre timp, numarul penitenciarelor cuprinse de revolta a crescut la 11.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: 17.17 - Declaratia ministrului de Justitie Raluca Pruna LIVE

 

 

"România a fost condamnată în 2012 de CEDO şi obligată să întreprindă măsuri. În 2015 am moştenit o colecţie de hârtii, nicio măsură concretă.

Mă adresez tuturor celor din detenţie:

Îi asigur că nu-mi sunt străine situaţiile lor, sunt necesare măsuri care să evite supraaglomerarea, sunt necesare măsuri legate de hrană, medicaţie şi reitegrarea lor socială, societatea să-i poată reprimi şi ei să fie pregătiţi.

Am făcut o promisiune publică dar şi celor din detenţie şi le-am spus că mă aplec asupra restanţelor pe care eu le-am găsit. Am adoptat legislaţia secundară şi regulamentul de aplicare care avea o întârziere de 25 de luni. Am adoptat apoi numeroase decizii  - legislaţia terţiară – am spus public că există alternative la detenţie, probaţiunea este o soluţie – pentru care am primit doar o colecţie de hârtii. Avem 28 000 de persoane în detenţie şi 15000 la supraveghere. Cu privire la sistemul de probaţiune am suplimentat posturile, am asigurat o creştere salarială pentru colegii din sistemul de probaţiune, pentru că dacă vrem supraveghere trebuie să-i plătim suficient.

Am convenit cu ANP un plan pentru sistemul penitenciar care se gaseste pe site-ul Ministerului Justitiei (Plan de Actiune Sectorial pentru Imbunatatirea Conditiilor din Detenie VEZI CONTINUT AICI.).

Am mai spus că vom lansa în a doua parte a lunii iulie o dezbatere privind condiţiile şi soluţiile din penitenciare. Le spun deţinuţilor că nu serveşte nimănui continuare şi escaladarea acestor tensiuni. Vorbesc acum în numele Executivului, care a fost informat constant, înţeleg nerăbdarea lor, îi asigur pe cei din detenţie că lucrăm la soluţii, aparţinătorilor dar şi societăţii în sens larg.

Există o responsabilitate a întregii a societăţi: a mea, a guvernului, a parlamentului şi a publicului care trebuie să fie informat corect.

Escaladarea tensiunii sociale nu va duce la adoptarea niciunei măsuri. Dacă am aşteptat 20 de ani mai putem aştepta 2 luni pentru a consulta societatea românească. Nu era nevoie de aceste incidente şi nici să-şi agraveze propria situaţie prin refuzul consumului de hrană. Scopul consultării este pregătirea unui set de măsuri pentru a da parlamentului ce are de votat pentru sesiunea din toamnă.

Personal, depun toate eforturile ca Parlamentul să adopte aceste măsuri cu celeritate pentru sesiunea din toamnă. Vom lansa o dezbatere publica pe aceasta tema.Vreau sa ii asigur pe cei aflati in detentie ca nu voi adopta nicio masura sub presiune. Avem nevoie de masuri bune, nu de masuri luate sub presiune.  "

 

 

 

17:08 Revolta si in Penitenciarul Bistrita. Detinutii au urcat pe acoperis si arunca cu sticle in gardieni. Detinutii din Penitenciarul Bistrita au declansat, miercuri dupa-amiaza, un conflict spontan, alaturandu-se protestelor care au inceput in inchisorile din tara, mai multi detinuti urcand pe acoperisul institutiei si aruncand in gardienii care incearca sa se apropie cu sticle, potrivit agentiei Mediafax. Mai multi detinuti au reusit sa iasa din celule si s-au refugiat pe acoperisul cladirii, unde protesteaza fata de conditiile din penitenciare. Ei sunt ajutati de colegii aflati in celule, primind de la acestia sticle si alte obiecte cu care arunca in fortele de ordine. Gardienii sunt in alerta, la munca fiind chemati si cei aflati in timpul liber. De asemenea, mai multe echipaje ale Politiei au ajuns la fata locului pentru a asigura ordinea. Pana la ora transmiterii acestei stiri, conducerea Penitenciarului Bistrita nu a putut fi contactata.

 

 

 

14.00: -Douăzeci de detinuti de la Penitenciarul Rahova din Bucuresti s-au alaturat miercuri protestului din inchisori si refuza hrana. Asadar. numarul penitenciarelor în care au loc proteste a crescut la 10. Printre acestea este și penitenciarul Rahova din Capitală, informeaza Digi 24.

 

 

 

 

UPDATE cu situaţia penitenciarelor: 

 

Penitenciarul din Iaşi - au fost reluate protestele. Și aici, cinci deținuți s-au urcat pe acoperișul clădirii și cer condiții mai bune de detenție.

Penitenciarul Botoșani - șapte deținuți au reușit să urce pe acoperișul unuia dintre corpurile de clădire din penitenciar.

Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa - mai mulţi deţinuţi au refuzat hrana în ultimele două zile, nemulţumiţi de condiţiile din detenţie.

De asemenea, în cursul zilei de marţi, câteva zeci de persoane - rude şi prieteni ai celor aflaţi în detenţie - au protestat în faţa Penitenciarului Poarta Albă, aceştia plecând în momentul în care au sosit poliţiştii, potrivit News.ro.

 

 

 

Protestele din penitenciare au fost declanșate luni seara, la Penitenciarul de Maximă Siguranță din Iași

 

 

De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii. 

Ei au protestat și în cursul nopții, când împotriva lor s-a intervenit în forță, după ce conducerea penitenciarului a solicitat intervenția forțelor de ordine din Ministerul de Interne. 

Potrivit unui comunicat al Administrației Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul. 

 

 

 

Situatia la orele pranzului, comunicata de Adminsitratia Nationala a Penitenciarelor:

 

 

  • Penitenciarul Iași: nu există manifestări violente, 480 de deținuți au refuzat hrana.

 

  • Penitenciarul Poarta Albă: nu există manifestări violente, 50 de deținuți au refuzat hrana.

 

  • Penitenciarul Botoșani: deținuții își exprimă nemulțumirile prin lovirea gratiilor, 8 deținuți au escaladat pavilionul unei secții de deținere, 43 de deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

  • Penitenciarul Oradea: nu există manifestări violente, 5 deținuți au refuzat hrana.

 

  • Penitenciarul Miercurea Ciuc: nu sunt manifestări violente, 81 de deținuți au refuzat hrana.

 

  • Penitenciarul Giurgiu: nu sunt manifestări violente, 1 deținut a refuzat hrana.

 

  • Penitenciarul Vaslui: deținuții protestează verbal, 43 deținuți au refuzat hrana, personalul unității a fost alarmat.

 

  • Penitenciarul Brăila: nu sunt manifestări violente, 9 deținuți au refuzat hrana.

 

Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate, se arată într-un comunicat al ANP. 

 

 

***

 

Proteste ale detinutilor au mai avut loc zilele trecute in penitenciarele din Botosani si din Iasi. Problemele penitenciarelor din Romania au aparut din nou in spatiul public romanesc saptamanile trecute, in contextul discutiilor despre condamnarile pe care Romania le sufera la CEDO in dosare legate de inchisori.

 

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat atunci ca sistemul penitenciar din Romania are probleme grave, fiind insa extrem de greu sa schimbi intr-o perioada scurta ceea ce s-a acumulat timp de 26 de ani. Ministrul a mai afirmat ca e nevoie de o analiza serioasa inainte de a vorbi despre o posibila gratiere, precizand ca a avut mai multe intalniri cu cei de la CEDO, pentru discutii pe aceasta tema:

 

"Ştiţi că România riscă o decizie pilot din partea CEDO. A existat o decizie cvasi-pilot în 2012 Curtea a cerut României să intreprindă o serie de măsuri. Am început nişte discuţii cu CEDO la nivelul conducerii, am avut două întâlniri în ultima lună şi jumătate şi urmează în cel mult două săptămâni, am spus la jumătatea lunii iulie, să lansez o dezbatere, pentru că chestiunea aceasta a graţierii nu este exclusiv o decizie a ministrului Justiţiei... Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere", a declarat Prună, la Realitatea Tv.

 

Ministrul a tinut sa precizeze că nu Guvernul este cel care stabileşte numărul de deţinuţi din România, ci instanţele, prin hotărârile judecătoreşti definitive : "Numarul de deţinuţi nu este stabilit de miniştri. De ce Romania are o populaţie carcerală mai mare? Răspunsul este în noul Cod Penal. Vă spun că numărul nu este stabilit  de Executiv, ci este cel stabilit de deciziile judecătoreşti definitive," a mai afirmat ministrul.

 

Ideea ca o posibila gratiere ar rezolva unele dintre problemele penitenciarelor romanesti a venit din directia PSD, senatorul Şerban Nicolae declarand ca va pune din nou problema amnistiei si gratierii in Parlament, pentru detinutii cu "pedepse mici, pentru fapte care nu pun in pericol siguranta persoanei," deoarece penitenciarele Romaniei sunt mult prea aglomerate.

 

Senatorul si-a motivat gestul prin faptul ca CEDO va continua sa sanctioneze Romania pentru conditiile din penitenciarele romanesti: „CEDO, atunci când se satură de mulțimea spețelor pe aceeași temă, pune în vedere acest spectru al unor sancțiuni foarte drastice dacă nu se iau masuri. Vreau să fac o precizare. Ceea ce se reproșeaza României e legat de politica penală a statului român, care e represiv… Arestul preventiv e folosit în exces, aproape pentru orice... Măsurile preventive, pedepsele foarte mari în condiții foarte grele, fac ca de fapt sancțiunea să se transforme într-un tratament umilitor, degradant și agresiv”, a spus senatorul PSD, la Antena 3, in emisiunea Sinteza zilei.

 

In urma acestei introducerii, senatorul a reluat ideea unui proiect legislativ legat de amnistie şi graţiere colectivă: „Avem penitenciare cu peste 200% depășită capacitatea… Pedeapsa e privarea de libertatea, nu umilirea, degradarea, tratamentul inuman. Nu o să mă feresc, o să spun public. Pun din nou problema unei amnistii. E vorba de pedepse mici, pentru fapte care nu pun în pericol siguranța persoanei”, a mai spus Nicolae.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22