Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache au depus juramantul ca judecatori ai CCR

Vlad Toma | 13.07.2016

Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache, noii judecatori ai Curtii Constitutionale, au depus astazi juramantul la Palatul Cotroceni. Cei trei isi vor prelua astazi in mod oficial functia.

Pe aceeași temă

 

Dupa ce Stanciu, Varga si Enache isi vor prelua noua functie, cei 9 judecatori ai CCR vor alege un presedinte al Curtii Constitutionale. Mandatul lui Augustin Zegrean, vechiul presedinte al Curtii Constitutionale a expirat in luna iunie, functia de presedinte fiind ocupata pana in prezent de Valer Dorneanu, acesta fiind presedinte interimar.

 

Presedintele Iohannis le-a cerut noilor judecatori sa aiba standarde de profesionalism si de independenta cat mai inalte: „În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică.

 

Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional. Dacă Preşedintele României are rolul constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale, Curţii Constituţionale îi revine îndatorirea de a proteja şi promova statul de drept şi democraţia constituţională cu scopul ultim de a asigura protecţia drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

 

Urez succes în activitate judecătorilor constituţionali care au depus jurământul astăzi. Vă doresc tuturor să contribuiţi la conturarea Curţii Constituţionale ca un pol de stabilitate în arhitectura constituţională a statului, inclusiv prin jurisprudenţă clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveţi permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism şi independenţă şi am toată convingerea că veţi onora cu demnitate magistratura care vă este încredinţată! Felicitări și succes noilor judecători ai Curții Constituționale a României!”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, la depunerea juramantului celor trei noi judecatori.

 

Noii judecatori vor prelua functiile lasate vacante de Augustin Zegrean, Tudorel Toader si Valentin Puskas, mandatele acestora expirand astazi.

 

Livia Stanciu, fosta presedintele a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost desemnata judecator la Curtea Constitutionala de catre presedintele Klaus Iohannis, printr-un decret semnat in 9 iunie. Attila Varga a fost desemnat de Camera Deputatilor, iar Marian Enache de Senat.

 

Senatorii liberali au contestat numirea lui Marian Enache in functia de judecator al Curtii Constitutionale insa CCR a respins aceasta sesizare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22