Valer Dorneanu, favoritul PSD, noul presedinte al CCR pentru urmatorii trei ani

Dora Vulcan | 13.07.2016

Valer Dorneanu a fost ales miercuri presedinte al Curtii Constitutionale, informeaza Digi24. El a fost ales cu majoritate de voturi. Noul presedinte al CCR a declarat ca se asteapta sa cooperez foarte bine cu institutiile statului, precizand ca se asteapta de la acestea sa "sa nu mai tranforme CCR in acel loc in care trimit toate neintelegerile care exista in lumea politica".

Pe aceeași temă

 

 

"Nu am vrea sa fim arbitru de ring, am vrea sa fim arbitru constitutional. Ca unii ne-au transformat in arbitru de ring", a declarat Dorneanu, refuzand sa precizeze la cine s-a referit. 

 

Am fost ales cu majoritate de voturi. Am convenit că o să formăm o echipă, să păstrăm nivelul și prestigiul Curții Constituționale. Așteptăm să cooperăm foarte bine cu instituțiile statului, așteptăm de la ele să nu mai transforme CCR în acel loc în care să trimită toate neînțelegerile”, a spus Valer Dorneanu.

 

"Eu zic că aici au fost voturi strict personale şi umane... După modelul francez, avem o clauză de ingratitudine faţă de cei care ne-au propus. Aici suntem judecători ai CCR, obligaţi să respectăm Constituţia şi să impunem respectul ei fără influenţă şi aşteptăm acel climat politic în care să nu existe încercări de influenţă”, a mai spus acesta.

 

Valer Dorneanu nu a dorit să precizeze dacă a avut un contracandidat.

 

Judecătorul Valer Dorneanu și-a exercitat atribuțiile de președinte interimar al Curții Constituționale începând cu 10 iunie 2016. El este judecator al Curtii Constitutionale din iunie 2013, fiind numit de Camera Deputatilor. In iunie 2016 a fost ales presedinte interimar al CCR, in conditiile in care mandatul lui Augustin Zegrean la conducerea institutiei a expirat.

 

 

Cine este Valer Dorneanu?

 

Profesorul universitar doctor Valer Dorneanu s-a născut la 21 noiembrie 1944, în comuna Corbu, județul Harghita.

 

Este licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității București, începând cu anul 1967. În anul 1999, a devenit doctor în drept al Universității București. A urmat cursuri post-universitare de drept civil și dreptul muncii la Universitatea București (1987). Este specialist în drept parlamentar, tehnică legislativă și dreptul muncii.

 

Între 1999 și 2001, a fost conferențiar la Universitatea ''Spiru Haret'' din București. Din 2003 până în 2008, a predat în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București. Din 2008, este profesor la Universitatea ''Nicolae Titulescu'' din București.

 

A lucrat, succesiv, ca procuror la procuraturile locale ale sectoarelor 5 și 6 București (1967-1974); expert pe probleme de legislația muncii la Uniunea Generală a Sindicatelor din România (1974 -1980); procuror la Direcția recursuri extraordinare civile la Procuratura Generală (1980-1985); consilier la Consiliul Legislativ (1985-1989); membru în Comisia juridică și constituțională din cadrul Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) (1989 - iunie 1990); consilier la Președinția României pe probleme de legislație (iunie 1990 - noiembrie 1992).

 

A ocupat funcția de ministru pentru relația cu Parlamentul în perioada 1992-1995. Între 20 octombrie 1995 și 27 octombrie 2000, a fost președinte al Consiliului Legislativ, numit de Parlamentul României.

 

S-a înscris în PDSR din octombrie 2000; membru al Biroului Executiv și în Consiliul Național al PSD (PDSR) și vicepreședinte al organizației PSD Iași; vicepreședintele Consiliului Național al PSD (din octombrie 2002).

 

A fost deputat PDSR (respectiv PSD din iunie 2001) de Iași, ales la 26 noiembrie 2000; copreședinte al Comisiei interparlamentare București-Chișinău; președintele Comisiei pentru elaborarea propunerii legislative privind revizuirea Constituției.

 

A deținut funcția de președinte al Camerei Deputaților între decembrie 2000 și decembrie 2004.

 

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, a fost ales pentru al doilea mandat deputat de Iași, pe listele PSD. A fost președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, până în aprilie 2006.

 

Între martie 2006 și decembrie 2008, a fost vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Este membru fondator al Societății pentru Dreptul Muncii din cadrul Uniunii Juriștilor din România.

 

În 2002, i s-a acordat Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler. Pentru contribuții remarcabile la susținerea și promovarea programelor Academiei Române i s-a decernat, în decembrie 2004, Meritul Academic.

 

În iunie 2010, Valer Dorneanu a candidat din partea PSD, pentru un loc vacant de judecător la Curtea Constituțională, însă a pierdut la vot în fața lui Mircea Ștefan Minea.

 

Între 18 octombrie 2010 și 28 martie 2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul armată, justiție, poliție, penitenciare. În perioada 3 iulie 2012 și 23 ianuarie 2013, Valer Dorneanu a îndeplinit atribuțiile Avocatului Poporului, în urma revocării din funcție a lui Gheorghe Iancu.

 

La 26 martie 2013, Camera Deputaților a hotărât numirea lui Valer Dorneanu în funcția de judecător la CCR, pentru un mandat de 9 ani, ca urmare a încetării mandatului judecătoarei Aspazia Cojocaru, prin expirarea la 8 iunie a termenului pentru care a fost numită. Pentru numirea acestuia la Curtea Constituțională au fost exprimate 279 de voturi "pentru" și 59 de voturi "împotrivă". Valer Dorneanu a depus, la 10 iunie 2013, jurământul de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale.

 

Este autorul a 15 monografii, realizând și peste 55 de studii și comunicări științifice, scrie Digi24.ro. 

 

***

 

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale - Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache - au depus juramantul astazi in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri la ora 11.00.

 

Ulterior acestui moment, Curtea s-a reunit intr-o sedinta cu usile inchise pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii trei ani

 

In prezent, CCR este condusa, cu titlu de presedinte interimar, de Valer Dorneanu, ales in aceasta functie dupa expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, in luna iunie.

 

Livia Stanciu - fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numita pe 9 iunie, prin decret prezidential, de catre Klaus Iohannis, judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat complet de noua ani. Ea il va inlocui pe Augustin Zegrean, numit in 2007 de catre presedintele de atunci, Traian Basescu.

 

Attila Varga -  fost deputat UDMR, a fost numit judecator CCR pentru urmatorii noua ani de catre Camera Deputatilor, la propunerea UDMR si cu votul PSD. El il va inlocui pe judecatorul Tudorel Toader, numit in 2007 de Camera Deputatilor, la propunerea PNL.

 

Marian Enache - cel de-al treilea judecator care vine la Curtea Constitutionala este fostul deputat UNPR (PDSR, ApR - membru fondator), numit din partea Senatului, cu voturile PSD si ale UDMR. El il va inlocui pe Valentin Zoltan Puskas, numit in 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestata la CCR de senatorii liberali pe motiv ca nu a fost sustinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.

 

Potrivit legii de functionare, Curtea Constitutionala se compune din 9 judecatori numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei. Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din 3 in 3 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22