Primarul din Jilava, condamnat definitiv la inchisoare.El isi pierde mandatul abia obtinut

Dora Vulcan | 14.07.2016

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat definitiv joi de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 ani si 10 luni inchisoare cu executare, intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri, informeaza Agerpres. Mladin, care a fost reales recent in functie, isi va pierde astfel, in urma hotararii definitive, mandatul de primar.

Pe aceeași temă

 

 

 

In acelasi dosar, fostul primar al comunei Snagov Apostol Musat a primit 4 ani de inchisoare cu executare. Pedepsele aplicate celor doi de instanta suprema sunt mai mici decat cele date de Curtea de Apel Bucuresti in martie 2014, cand Adrian Mladin luase 7 ani, iar Apostol Musat 5 ani.

 

Alte condamnari definitive in dosar:

Roxana Curpene (notar public) - doi ani inchisoare cu suspendare,

Ovidiu Szasz (finul primarului din Jilava) - 5 ani cu executare,

Marinica Bozdoro (administrator societati comerciale) - 3 ani cu executare,

Suliman Vildan (administrator societati comerciale) - 3 ani cu suspendare,

Ion Scaeteanu - 3 ani cu suspendare,

Gheorghe Roman (fost vicepresedinte CJ Ilfov) - 3 ani cu suspendare,

Eugenia Cutaru (notar) - 2 ani cu suspendare.

 

De asemenea, instanta a mai dispus ca Adrian Mladin sa ii restituie lui Puiu Florian suma de 50.000 de euro.

 

La inceputul acestei saptamani, primarul comunei Jilava a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, in stare de arest preventiv, in alt dosar, in care este acuzat de luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii. Edilul ar fi primit un milion de euro mita ca sa atribuie mai multe contracte unei companii, aminteste Digi24.

 

***

 

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, si fostul primar al comunei Snagov Apostol Musat au fost trimisi in judecata pe 14 februarie 2012 de procurorii DNA, primul fiind acuzat de luare de mita, fals intelectual in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie, iar Apostol Musat de trafic de influenta, in forma continuata, fals intelectual, in forma participatiei improprii, instigare la infractiunea de spalare a banilor si asociere pentru savarsirea de infractiuni de coruptie.

 

Alaturi de acestia au mai fost trimisi in judecata Gheorghe Roman, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov; finul primarului comunei Jilava, Ovidiu Szasz; Ion Scaeteanu, persoana din anturajul primarului comunei Snagov; Roxana Curpene, notar public; Eugenia Cutaru, notar public; Valentin Octavian Lungu, administrator de societati comerciale; Marinica Bozdoro, administrator de societati comerciale; Florin Vacaru, administrator de societati comerciale; Vildan Suliman, administrator de societati comerciale.

 

Potrivit anchetatorilor, in perioada martie - noiembrie 2011, Adrian Mladin, Apostol Musat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman si Ion Scaeteanu, in schimbul unor sume de bani cerute drept mita de la o persoana (denuntator in dosar), au actionat in vederea intocmirii unui plan parcelar, avizarii acestuia si emiterii documentelor cadastrale, astfel incat sa fie intabulate terenurile pe care denuntatorul le achizitionase anterior.

 

"Terenurile, in suprafata totala de 23,8 hectare, situate in extravilanul comunei Jilava, judetul Ilfov, erau amplasate intr-o zona in care nu exista un plan parcelar si, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denuntatorului era ca aceste terenuri sa fie invecinate unul cu celalalt, pentru ca, dupa intocmirea planului parcelar si eliberarea documentelor cadastrale, acestea sa poata fi alipite/ unite intr-un singur lot in evidentele funciare si apoi vandute unei societati comerciale", sustin procurorii.

 

Astfel, in calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denuntatorului suma de 500.000 euro, din care, la data de 19 septembrie, a primit 50.000 euro, pentru a dispune intocmirea de catre Comisia Locala de Fond Funciar a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului, in suprafata totala de 23,8 ha, iar loturile sa fie alipite.

 

De asemenea, primarul Adrian Mladin s-a angajat sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov pentru a o determina sa avizeze planul parcelar si sa emita documentele cadastrale in vederea alipirii terenurilor in cauza.

 

"La data de 28 iulie 2011, inculpatul Mladin Adrian l-a determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul, prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract a fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita", mai arata procurorii.

 

Potrivit sursei citate, in contextul in care intocmirea planului parcelar trena, a intervenit si Apostol Musat care, in calitate de primar al comunei Snagov, a lasat sa se creada ca are influenta asupra primarului Adrian Mladin si asupra directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb, i-a pretins denuntatorului, direct si prin intermediar, suma de 1.100.000 euro.

 

"Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, primarul Musat Apostol l-a determinat pe invinuitul Scaeteanu Ion sa intocmeasca, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu Ion l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita (1.100.000 euro), iar imprumutul sa fie garantat cu terenurile denuntatorului. In cele din urma insa Scaeteanu Ion a incheiat contractul de imprumut pe suma de 2.500.000 euro", arata DNA.

 

De asemenea, in perioada iulie - septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit si ajutat pe Scaeteanu in toate demersurile acestuia facute in vederea obtinerii sumei de 2.500.000 euro drept mita de la denuntator, inclusiv sa incheie un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul.

 

La randul sau, prin intermediul primarului comunei Snagov, inculpatul Gheorghe Roman, in calitate de vicepresedinte al Consiliului Judetean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denuntatorului, lasand sa se creada ca are influenta asupra directoarei Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, astfel incat sa o determine sa avizeze planul parcelar intocmit de Comisia Locala de Fond Funciar a comunei Jilava, in care erau incluse toate terenurile denuntatorului si a emite, cat mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri, arata DNA.

 

In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

 

Recent, Adrian Mladin a fost trimis in judecata de DNA intr-un alt dosar, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii.

 

Mladin i-a denuntat in alte dosare pe fostul ministru Cristian David si pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22