Nicusor Dan: Consilierilor USB li s-a refuzat accesul la documentele Primariei Capitalei

Vlad Toma | 15.07.2016

Nicusor Dan, fost candidat USB la Primariei Bucurestiului, actual consilier general, a anuntat ieri ca mai multor consilieri care fac parte din partidul sau li s-a interzis accesul la documentele Primariei Capitalei, pentru ca nu au vrut sa semneze un angajament ca nu le vor face publice.

Pe aceeași temă

 

"USB va propune o hotărâre de consiliu în care să fie lămurit accesul consilierilor generali la documentele Primăriei Capitalei, în contextul în care acestora li s-a refuzat consultarea avizelor de mediu pentru toaletările şi defrişările din Bucureşti. Motivul? Consilierii USB au refuzat să semneze un angajament că nu vor face documentele publice deşi ele sunt de interes public şi orice cetăţean are dreptul să le cunoască", a transmis Nicusor Dan.

 

Fostul candidat la primaria Capitalei anunta de asemenea ca "USB va solicita toate documentele legate de cheltuirea a 600 de milioane de euro în perioada 2007-2014 însemnând caiete de sarcini, contracte, acte adiţionale. În toate situaţiile, dacă USB nu va obţine informaţiile la care are acces, este pregătită pentru plângeri penale"

 

Ultimele probleme semnate de USB sunt legate de toaletarile si defrisarile care au avut loc in ultimele zile in Bucuresti: "Mă preocupă populismul cu care este gestionată situaţia vegetaţiei din Bucureşti, administraţia apelând imediat la toaletări şi defrişări, fără să cunoscă informaţii de bază despre arborii pe care ea însăţi, în unele situaţii, i-a plantat. Pe lista de priorităţi a USB în Consiliul General sunt completarea registrului verde cu cadastrarea tuturor spaţiilor verzi din Bucureşti şi elaborarea unui plan de gestiune a vegetaţiei, cu responsabilităţi clare. O altă prioritate este şi angajarea de personal în grupul de peisaigişti din Comisia de Mediu, creat în ianuarie, dar ale cărui posturi nu au fost scoase la concurs nici astăzi.

 

Toaletarea în sine este un concept care nu există în procedura peisagistică, proces care, prin lipsa de specialişti în direcţiile primăriei, ADP-uri şi în firmele contractante, este el însuşi cauza accidentelor semnalate. Toaletările prost făcute şi în anotimpuri nepotrivite duc la uscarea copacilor şi la accidentele la care asistăm în timpul fiecărui furtuni."

 

Nicusor Dan subliniaza faptul ca avizele pe baza carora se fac toaletările şi defrişările sunt ilegale pentru ca nu au acordul Ministerului Culturii: "USB a obţinut o parte din avizele pe baza cărora se fac toaletările şi defrişările, dar acestea sunt din start ilegale pentru că nu au la bază şi un aviz de la Ministerul Culturii, Herăstrău, Kiseleff şi Cişmigiu fiind zone protejate şi monumente istorice. Intervenţiile de către ADP sector 1 în Kiseleff nu s-au făcut cu specialişti. În avizul de defrişare, nu se specifică ce specii de arbori vor fi plantate în locul celor tăiaţi, dar specificiaţiile tehnice indică faptul că se intenţionează achiziţionarea unora care ar costa în jur de 700 de euro pe copac.

 

De asemenea, arborii tăiaţi în zona Kiseleff erau tei, pomi care au cea mai slabă rezistenţă la poluare, specie aleasă inadecvat pentru un bulevard foarte circulat. Inadecvarea speciilor la condiţiile de habitat face şi ca înlocuirea arborilor să fie foarte frecventă şi implicit costisitoare pentru primării," a aratat Nicusor Dan.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22