Nostradamus la RTV: a anunțat răscoala din pușcării

„În inconştiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte“, avertizează Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare.

Brindusa Armanca 19.07.2016

De același autor

 

În 27 martie 2016, RomâniaTV, televiziunea de­putatului Ghiță, anunța „alertă maximă“ în penitenciare: „Există informaţii că deţinuţii din penitenciarele din România se pregătesc de re­voltă după ce au aflat de pe­dep­sele date în dosarul Mi­cro­soft. Deja şefii puşcăriilor au întărit paza şi sunt pregătiţi ca protestul să izbucnească în orice moment“. Patru pa­ragrafe mai jos, Administrația Națională a Penitenciarelor dez­minte știrea. Balonul de în­­cercare a fost lansat. Cău­tă­ri­le pe Google demonstrează că informația a apărut exclusiv pe RTV și a fost pre­luată identic doar de câteva site-uri de pro­­vincie. Trei luni mai târziu, după anunțul mi­nistrului Justiției, Raluca Prună, privind pro­mo­va­rea unei ordonanțe de urgență care să li­mi­teze beneficiile „scriitorilor“ din pușcării, te­le­vi­ziunile mogulilor condamnați sau în cercetare au pornit campanii ample despre condițiile din închisori. Toată luna iulie a fost dedicată unor dis­cuții apăsate despre cum „se moare pe ban­dă rulantă“ în închisorile românești. Așa de­cla­rau propagandiștii lui Felix, Dana Grecu și Radu Tu­dor, la Antena 3. Ca orice manipulare exe­cu­tată ca la carte, Realitatea TV, Antenele, RTV, jurnalul.ro, luju.ro ș.a au pornit de la un as­pect real, de la câteva date ve­ri­fi­ca­bile, orientând mesajul prin distorsiune, exarcerbare și ana­logii false, pentru a in­to­xica opi­nia publică: „O rea­li­ta­te crun­tă, ascunsă de mulți ani, ara­tă că pușcăriile au ajuns la­gă­re de exterminare, egale prin atrocități cu lo­cu­rile de de­ten­ție din anii crân­ceni ai dic­ta­tu­rii staliniste. Mi­nisterul Jus­ti­ției refuză să-și asume răs­pun­de­rea pentru ge­nocidul programat pe care îl gi­rează“, cla­mea­ză omul lui Voiculescu, Dan Cons­tantin, în jurnalul.ro.

 

Este incontestabil că penitenciarele noastre nu asigură condițiile de detenție prevăzute de nor­mele europene. Astfel, condamnările CEDO pro­nunțate împotriva României pentru ne­res­pec­ta­rea normelor au devenit un pretext puternic pentru a ataca Guvernul Cioloș. Campaniile ma­nipulatoare, în care s-a dovedit util Avocatul Poporului, supranumit de presă și „avocatul penalilor“, au câteva obiective, în favoarea puș­căriașilor VIP: grațierea și/sau amnistia, anu­la­rea măsurilor împotriva fraudei cu lu­crări ști­ințifice produse după gratii și eliminarea mi­nis­trului Justiției. „Mai grav este că ministresa Prună știa foarte bine despre situația din pe­nitenciare, inclusiv dintr-­un raport al Avo­ca­tu­lui Poporului. Fosta asistentă a Monicăi Ma­co­vei a ignorat însă problema și, mai mult, chiar a fost preocupată să țină cât mai mult oamenii după gratii, dovadă fiind ordonanța privind cărțile deținuților. Este obligatoriu ca pre­mierul Dacian Cioloș să o demită de ur­gență pe ministresa Prună“, scrie luju.ro, ai că­rei semnatari își fac veacul în studiourile an­teniste. Antena 3, Realitatea TV și RTV au um­flat discursul cu predici despre drepturile omu­lui. Cum zicea un banc de pe vremea lui Ceaușescu, știm noi cine-i omul.

 

A fost suficient să se aprindă scânteia răs­coa­lei în penitenciarul din Iași, pentru ca focul să se extindă în jumătate din pușcăriile ro­mâ­nești. Mass-media nu pot ignora un astfel de su­bi­ect cu impact cert și relevanță pentru so­cie­ta­te. Știrea s-a propagat cu viteză în toate me­dii­le, inclusiv în străinătate. Pasul spre trans­formarea subiectului de presă în apel la re­vol­tă, întreținut prin vuvuzelele audiovizuale, l-au făcut tocmai mediile cu patroni aflați după gra­tii. „În inconștiența lor, câteva televiziuni nu fac altceva decât să incite la producerea unor revolte, nefiind satisfăcute de nivelul pro­tes­te­lor în derulare... Tot sistemul trebuie in­cen­di­at și forțată amnistia... Patronii de trusturi tre­bu­ie extrași, până nu li se adaugă alte con­dam­nări. Ceilalți deținuți nu contează, folosesc sco­pului. Că doar nu o să se cațere Voi­cu­les­cu și Păcuraru pe pușcărie ca să fie preluați de televiziunile credincioase“, avertizează Sin­dicatul Național al Lucrătorilor de Pe­ni­ten­cia­re. Au atras atenția asupra extinderii fe­no­me­nului ca efect al presiunii media și fostul di­rec­tor ANP, Sorin Dumitrașcu, euro­par­la­men­ta­rul Monica Macovei, precum și editorialiști. Opinie separată face Valentin Jucan de la CNA, amintind că declarațiile oficialilor pot fi interpretate ca „ingerințe“ în politica edi­to­rială, cf. art. 6 din Legea audiovizualului.

 

Ocultat de recentele episoade internaționale – atacul terorist de la Nisa și puciul din Turcia – subiectul n-a dispărut din presa noastră, e ți­nut la foc mic. La RTV, soția fostului deputat și o vreme stăpân pe emiterea de certificate de revoluționar Dorin Lazăr Maior anunța zi­le­le tre­cute că soțul, recuperat din Dubai, unde se ascundea, și încarcerat pentru șapte ani în do­sa­rul Romexterra, amenință cu sinuciderea. Fi­rește, din cauza condițiilor. Dacă nu se poa­te obține acum, în vâlvătaie, demiterea mi­nis­tru­lui Justiței și amnistia care să îi elibereze pe deținuții VIP - politicieni, moguli, primari etc. -, atunci parlamentul va avea mai mult de lucru să legifereze în favoarea penalilor, așa cum har­nic o face de o bună bucată de vreme.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22