A murit actorul Radu Beligan. Avea 97 de ani

Dora Vulcan | 20.07.2016

Actorul Radu Beligan a murit miercuri, la Spitalul Elias, in jurul orei 13.00, la varsta de 97 de ani, au confirmat reprezentantii spitalului pentru Mediafax. El era cel mai longeviv actor aflat inca in activitate pe scena de teatru.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Radu Beligan a avut o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990.

 

Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei. 

 

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei. A fost Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

 

Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor - Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.

 

In februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus intr-un top al celor mai puternice o suta de personalitati din lume din domeniul divertismentului, alaturi de actorul roman in clasament regasindu-se numeroase celebritati de toate varstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren si Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider. 

 

 

De la elogiile aduse lui Ceausescu la sprijinul pentru Iliescu si Ponta - sinteza Hotnews

 

 

Marele actor Radu Beligan, care s-a stins miercuri la varsta de 97 de ani a fost criticat in mai multe randuri pentru alegerile sale politice  

 

Un articol din Evenimentul Zilei din 1996 prezinta "Cuvintul tovarasului Radu Beligan la Congresul al III-lea al Educatiei Politice si Culturii Socialiste", cu elogii aduse fostului dictator Nicolae Ceausescu si sotiei sale in timpul regimului comunist.

 

"Traim o experienta fascinanta, unul din acele timpuri inalte cand omul isi da masura si mai mult decat masura lui. Si ma gandesc, fireste, in primul la rand acel om exemplar la care ne gandim cu totii: tovarasul Nicolae Ceausescu. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca. Cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate", exclama Beligan, in alocutiunea sa, citata intr-un articol din Adevarul in urma cu aproape doi ani. 

 

Beligan a tinut un discurs si in 1996, la lansarea candidaturii lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale. 

 

"Il cunosc pe domnul Iliescu de multa vreme. Este, fara indoiala, un om politic nascut nu facut. Este si aici o chestie de vocatie si nu de improvizatie. Este un om politic care nu si-a pierdut niciodata starea de elev, invata mereu de la oameni, de la viata, dar mai ales de la dusmani. Este un om cinstit si un om bun", spunea atunci actorul, potrivit sursei citate. 

 

Cea mai recenta controversa a aparut la alegerile din toamna lui 2014, cand Radu Beligan s-a pronunta public in favoarea candidatului Victor Ponta.

 

Atunci, Andrei Plesu i-a replicat lui Beligan intr-o scrisoare in care i-a reprosat ca se implica "intr-o jalnica operatiune de propaganda".

 

"Tara aceasta are nevoie de un presedinte tanar si energic", spunea Beligan in mesajul de sprijin pentru Victor Ponta postat pe pagina de Youtube a PSD.

   

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22