Cazul pacienților-cobai. Morţi uitaţi în rezerve şi sinucideri, conform rechizitoriului

E.b. | 22.07.2016

Mai mulţi pacienţi care au murit în spitalul Spitalului Judeţean Arad, secţia Psihiatrie, au fost uitaţi în rezerve. Alţii au încercat să se sinucidă. Mulţi bolnavi au fost păcăliţi ca să îşi dea acordul pentru includerea lor în studii clinice pentru testarea unor medicamente noi.

Pe aceeași temă

 

 

Detalii şocante, cuprinse în rechizitoriu, ies la iveală odată cu trimiterea în judecată a medicului psihiatru Delia Podea, din Arad.

 

În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul General sunt redate zeci de pagini de stenograme care surprind ilegalităţii din în secţia de psihiatrie condusă cu mână de fier a medicului Delia Pode, în prezent arestată, conform digi24.ro

 

Stenograme:

Medic: Nu i-am luat tensiunea astăzi, chiar, să vorbesc să-i ia o tensiune. Dar cianotic, de-a dreptul. Nu doarme de trei nopţi. Bine că am putut-o convinge pe profa să-l scoatem de pe studiu fără prea multă... vorbărie. Dar chiar m-o speriat.

Îmi moare naibii aicea.

Doamnă: Da (...) Cum s-o întâmplat şi cu ăla, nu ştiu dacă erai tu.

Medic: O mai murit unu'?

Doamnă: Tot aşa, a fost în nu ştiu ce studiu (n.o. neinteligibil) A ţipat la beci, nu s-a uitat nici dracu' la el şi-a murit în beci.

 

Martor: „În data de 2.10 2015 am purtat mai multe discuții (...) despre starea alterată a pacientului inclus pe studiul ...., care din data de 30.10.2015 lua medicaţie de studiu, cu Delia Podea referitor la starea pacientului, medicaţia lui şi dacă îl mai menţinem sau nu pe studiu și cu ... despre studii şi pacienţi în care ea îmi relatează despre un pacient din 2012, inclus pe un studiu, care din cauza agitaţiei a fost pus la rezervă, unde a şi decedat. De asemenea, mi-a povestit despre o monitoare care îi spunea că "pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atenţii pentru comisiile de etică pentru obţinerea autorizaţiilor"

 

Martor: „Am investigat-o şi eu, şi colega mea, care nu a fost de acord cu includerea ei pe studiu, inclusiv i s-a făcut testare psihologică de către psiholoagă, observând severitatea simptomatologiei. Cand am discutat cu Delia Podea, despre asta ea a spus, citez "de 40 de ani aude voci care îi spun să se arunce şi încă nu s-a aruncat". În aceeasi zi, pacienta, aflându-se la clădirea din curtea spitalului, s-a urcat pe scările de la parter unde este o balustradă situată cam la 2,5 -3 m de sol de unde s-a aruncat în cap. A fost dusă de urgenţă la Timişoara, unde s-a constatat fractură de coloană.”

 

Martor: „Declar faptul că în cadrul secţiei de psihiatrie era o situaţie tensionată în care nu puteai refuza ce îţi cerea doamna Podea, întrucât era imprevizibilă, ţipa la noi, folosea cuvinte jignitoare, ameninţări: „nu vă terminaţi rezidenţiatul, vă dau afară din rezidenţiat, vă dau afară din doctorat, atât timp cât sunteţi pe parafa mea faceţi ce vă spun eu, idioţi, nu vă mai luaţi în veci examenul de specialitate”.

 

 

Pacienţi cu boli psihice ar fi fost folosiţi fără să ştie, chiar de cei care aveau obligaţia să îi trateze. 250 de bolnavi din spitale şi centre medicale din aproape jumătate de ţară ar fi devenit victimele psihiatrilor.
Procurorii au intrat pe fir şi au scotocit spitalele Alexandru Obregia, Militar şi Titan, dar şi Agenţia Naţională a Medicamentului în căutarea documentelor.

 

Cele mai grave acuzaţii planează asupra unui medic care lucrează la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad. Femeia, care e şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi. Ar fi obţinut astfel nenumărate documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare.  

 

„Rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.” (sursa: Parchetul General)

 

Acasă la medicul din Arad, anchetatorii au descoperit un mic muzeu de artă.

 

„Începută la spital, percheziţia a continuat la domiciliul suspectei, unde a fost solicitată şi o echipă de la Muzeul Judeţean Arad care va stabili valoarea obiectelor de artă deţinută de familie”, relatează Dan Codre.

 

Procurorii spun că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Cea mai gravă dintre ele: bolnavi psihic cărora le erau falsificate diagnosticul, fişa medicală şi semnătura, pentru a le putea administra produsul testat. Nici nu e de mirare că starea pacientului se agrava. Directorii spitalelor susţin că nu ştiau ce fac angajaţii lor

 

Nu se ştie câţi pacienţi au intrat în experimentele ilegale întrucât, spun anchetatorii, medicii au tot înscris bolnavi ca să încaseze onorariul.

 

„Două medicamante, nu știu să va zic de medicamente, dar stiu că erau doar două”, afirmă Dumitru Popescu, managerul Spitalului de Psihiatrie Săpoca.

 

„S-au derulat trei studii clinice, au fost implicați mai mulți medici investigatori, iar ca numar de pacienți, nu vă pot spune sigur, dar până într-o sută de pacienți”, spune Mihaela Mihalașcu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie Săpoca.

 

Testele erau comandate de mari companii de medicamente din străinătate. Au fost făcute în mai multe ţări. Dar nereguli au fost descoperite, cel puţin pentru moment, doar în România. Iar studiile se fac din 2012 şi până azi. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, verificate şi ele acum

 

„În vizorul anchetatorilor sunt 5 firme, alături de producătorii de medicamente, medici, dar şi intermediari. Iar pentru un singur studiu clinic, firmele plăteau între 80 de mii de euro şi 150 de mii”, relatează Mădălina Iacob.

 

Un singur medic, coordonator al studiului, primea aceste sume pentru a gestiona proiectul. Anchetatorii spun că astfel de studii s-au făcut la aproape toate spitalele mari din ţară.

 

„Este vorba despre patru studii clinice. S-au desfăşurat acum 4-5 ani. Din câte am fost informaţi s-au verificat contractele”, afirmă Monica Costin, director de îngrijiri al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.

 

Procurorii au ridicat documente şi la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22