Un important colaborator al predicatorului Gulen şi un nepot al acestuia, arestaţi în Turcia

E.b. | 24.07.2016

Un important colaborator al predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de puterea de la Ankara că este instigatorul loviturii de stat eșuate Turcia, a fost arestat, conform AFP, care citează un oficial turc. Această arestare vine după ce Muhammat Sait Gulen, un nepot al clericului, a fost reţinut de autorităţile turce, conform presei locale, citată de The Independent.

Pe aceeași temă

 
Forțele de securitate turce l-au arestat pe Hails Hanci în provincia Trabzon de la Marea Neagră, conform unui oficial din cadrul , care l-a numit "mâna dreaptă" a predicatorului și, totodată, responsabil de transferuri de fonduri. Hanci ar fi intrat în Turcia cu două zile înainte de lovitura de stat eșuată.

 

Sâmbătă, Muhammat Sait Gulen, un nepot al predicatorului Fethullah Gulen, a fost reţinut de autorităţile turce şi este prima rudă a imamului interogată în legătură cu puciul eşuat. Muhammat Sait a fost plasat în arest preventiv şi urma să fie adus la Ankara.

 

Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite, neagă că ar fi fost în spatele tentativei de puci.

 

Oficialul turc a confirmat şi informațiile agenției de presă proguvernamentală Anadolu, legate de  arestarea unui ginere al lui Akân Ozturk, un fost șef al forțelor aeriene, şi el arestat, unul dintre principalii suspecți că au pus la cale puciul eşuat.
 

Şi Kerime Kurmas, o femeie pilot militar, a fost arestată în regiunea Yalova, la sud de Istanbul, conform agenţiei Dogan. Ea este acuzată că, împreună cu doi piloți bărbați de asemenea arestaţi, a zburat la bordul bombardierelor F-16 deasupra Istambulului în noaptea loviturii de stat. Kerime Kurmas ar fi singura femeie pilot pe avioane de luptă din țară. 
 

Guvernul a efectuat epurări masive în urma puciului eşuat. Cel puţin 10.000 de oameni au fost încarceraţi, iar alţi aproximativ 60.000 au fost îndepărtaţi din funcţii, iar preşedintele Erdogan a impus starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni şi a suspendat, în acest interval, aplicarea Convenţiei Europene a Dreptului Omului în Turcia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22