PNL cere Guvernului mai multe secţii de votare în diaspora

Dora Vulcan | 25.07.2016

Numarul mic al romanilor din afara tarii care s-au inregistrat pentru a putea vota prin corespondenta la alegerile parlamentare din acest an a determinat PNL sa solicite o ordonanta de urgenta guvernului care sa faciliteze participarea la vot a cat mai multor cetateni din strainatate.

Pe aceeași temă

 

 

"La alegerile parlamentare riscam sa repetam episoadele inacceptabile petrecute in 2014. Doar 2.371 de romani au solicitat votul prin corespondenta si doar 719 cereri sunt depuse pentru infiintarea de noi sectii de votare, ambele situatii fiind generate de refuzul PSD si aliatilor sai de a permite proceduri simple de transmitere a cererilor, mai ales on-line. Avand in vedere toate acestea, PNL solicita Guvernului adoptarea si publicarea unei Ordonante de Urgenta in cel mai scurt timp", se arata intr-un comunicat al PNL, remis presei si citat de Ziare.com.

 

Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat, luni, o rezoluţie prin care solicită Guvernului să adopte o ordonanţă astfel încât, pe lângă secţiile de votare din ambasade şi consulate, MAE să constituie un număr de secţii cel puţin egal cu cel din al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, iar procedura de înregistrare a celor care votează în afara ţării să poată fi transmisă prin poşta electronică, informează Agerpres. 

 

Liberalii cer prin această rezoluţie modificarea Legii 208/2015 privind alegerile parlamentare, dar şi a Legii 288 din 2015 privind votul prin corespondenţă.

 

"Reglementările cu privire la secţiile de votare din străinatate, în situaţia secţiilor constituite la solicitarea a cel puţin 100 de alegători, să prevadă dreptul de vot la secţia respectivă a tuturor cetăţenilor români cu domiciliul în localitatea sau grupul de localităţi arondate acelei secţii, indiferent dacă au semnat sau nu solicitarea de constituire a secţiei", se mai arată în rezoluţie.

 

Totodată, liberalii solicită Televiziunii Publice promovarea campaniei de informare pentru votul în străinătate, iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe, prin includerea spotului informativ şi în jurnalele de ştiri. Liberalii fac apel la toate  instituţiile media pentru a sprijini campania de informare cu privire la votul din străinatate, prin includerea spotului informativ în secţiunea 'mesaje de interes public'.

 

Liberalii propun trei masuri - sa fie infiintate noi sectii de votare, trimiterea prin posta electronica a oricarei proceduri, cereri sau solicitari si garantarea dreptului la vot intr-o anumita sectie oricarui cetatean care locuieste in apropierea acesteia, indiferent daca a cerut sau nu infiintarea sectiei.

 

"Facem apel la institutiile media pentru a sprijini campania de informare cu privire la votul din strainatate, prin includerea spotului informativ in sectiunea 'mesaje de interes public'", se mai arata in comunicatul liberalilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22