Pe aceeași temă
Implicarea vârfurilor Securității și Miliției, trucarea probelor și încercările de orientare a anchetei spre piste greșite pentru a-l proteja pe adevăratul făptaș fac din cazul Bradul una dintre cele mai complexe și de durată operațiuni de mușamalizare a unor crime de drept comun din istoria României. Suntem în măsură, motivați și de interesul arătat de cititorii noștri, să reluăm prezentarea detaliilor acestui caz uluitor, ale cărui ițe duc până la cele mai înalte sfere ale puterii comuniste.
„Nu există pentru noi, la ora actuală, o problemă mai importantă decât aceasta, de a descoperi odiosul criminal care a acţionat în zona Braşovului.“ (General-maior Nicolae State, şeful IGM şi adjunctul ministrului de Interne, la şedinţa de constituire a colectivului de anchetă a cazului Bradul, 1971.)
„Acţiunea Bradul trebuie să fie o acţiune de examen pentru aparatul nostru în faţa conducătorilor de partid şi de stat şi întregului popor. (...) Tovarăşul Preşedinte CSS a ordonat, chiar dacă renunţăm la unele acţiuni pentru securitate mai puţin periculoase contra statului, să concentrăm toate mijloacele, tehnică, radio, tot ce avem.“ (General-locotenent Nicolae Doicaru, vicepreşedinte al CSS şi şef al DIE, la şedinţa de constituire a colectivului de anchetă a cazului Bradul, 1971.)
Elodizarea acţiunii Bradul
Dacă România ar fi avut în anul 1971 o presă liberă, cazul Bradul ar fi făcut ecrane întregi de benzi galbene sau roşii de breaking news-uri. Tabloidele ar fi scos tiraje record cu detaliile sordide ale crimelor şi cu poveștile personajelor implicate, iar experţii de serviciu s-ar fi călcat pe picioare în studiouri de televiziune pentru a le analiza. Românii ar fi avut ocazia să ia parte, în direct, la căutarea periculosului criminal în serie, iar celebrul caz Elodia din anii 2000 ar fi rămas o poveste neinteresantă.
Colonelul Pereanu fotografiat după arestare (foto: Arhiva CNSAS) |
Evident, în Republica Socialistă România nu exista aşa ceva, dar acest fapt nu a împiedicat zvonurile referitoare la crimele de la Poiana Braşov să se întindă cu repeziciune. Rolul principal în răspândirea acestora, deși nu și-a dorit-o, l-a avut Securitatea. Pentru a acoperi realitatea şi pentru a da impresia unei acţiuni coordonate, vârfurile Ministerului de Interne au lansat o operaţiune de mare anvergură, care a implicat întregul aparat de securitate, miliţie, gărzi patriotice şi reţeaua informativă aferentă. Conform evaluărilor făcute în anul 1978, când cazul a fost redeschis, în prima perioadă a anchetei, în municipiul Braşov, staţiunile Poiana Braşov şi Predeal fuseseră verificate 71.000 de locuinţe, cu aproximativ 200.000 persoane, 250 de cămine şi internate, fiind identificaţi 400 de suspecţi (!?!). S-au efectuat razii şi acţiuni de control în gări, autogări, pieţe, târguri şi alte locuri aglomerate. Personalul hotelurilor, campingurilor şi restaurantelor a fost verificat la sânge, iar posesorii celor 1.247 de autoturisme identificate în zonă în zilele critice au fost chestionaţi.
Prin Direcţia a IV-a (Contrainformaţii militare) au fost verificaţi militarii aflaţi în concediu, permisii sau trimişi cu misiune în zonă. Din evidenţele Securităţii au fost cernute 4.800 de persoane, care erau cunoscute cu intenţii de trecere frauduloasă a frontierei şi s-au centralizat date despre 7.000 de persoane diagnosticate cu boli psihice şi aflate în evidenţa diverselor unităţi spitaliceşti.
Până în anul 1978, peste 4.400 de persoane fuseseră anchetate direct în legătură cu evenimentele de la Poiana Braşov şi alte câteva mii fuseseră introduse în bazele de lucru. Uriaşul efort uman şi logistic, desfăşurat cu cheltuieli substanţiale, nu a avut niciun rezultat concret în anchetă, lucru previzibil, având în vedere că pistele urmate erau intenţionat greşite, dar nu avea cum să treacă neobservat în rândurile populaţiei.
Trăind zilnic într-un univers schizofrenic, marcat de frică şi violenţă, în care reprimarea emoţiilor normale era asociată supravieţuirii, oamenii obişnuiţi au absorbit cu nesaţ zvonurile lansate în legătură cu acest eveniment extraordinar. Detaliile aiuritoare şi invenţiile bolnăvicioase legate de crime au devenit subiectul principal de discuţie la birou, în familie, la scara blocului, la rând la aprozar sau la coafor. Această stare de spirit a fost amplificată de o altă serie de crime comise în vara anului 1971, de data aceasta în Bucureşti: cazul Rîmaru. Amestecul de oroare, patologie şi ficţiune a creat legende urbane perene, care vor bântui imaginaţia înfricoşată a românilor de-a lungul anilor ’80.
Ancheta a scos la lumină, însă, un alt lucru surprinzător. În România anilor ’70 exista un uriaş strat underground, care se dezvolta în deplină contradicţie şi ca reacţie la ferocitatea cu care regimul încerca să impună şablonul omului nou. Cazul Bradul este, din acest punct de vedere, o radiografie extraordinară a părţii ascunse a societăţii, a celor care trăiau fără a apărea vreodată pe radarele sistemului, tunate să recepteze doar ameninţările de natură ideologică sau politică. Realitatea, extrem de neplăcută şi din ce în ce mai răspândită, a fost expediată de oamenii regimului în zona uşor de etichetat a inadaptaţilor şi a duşmanilor societăţii multilateral dezvoltate. Cu excepţia celor care treceau făţiş în extrema faptelor penale şi care puteau fi depistaţi şi pedepsiţi, marea masă a marginalilor a rămas necunoscută şi a continuat să crească în număr. Experimentul de laborator al omului nou eşuase deja în sensul dorit de sistem, dar modificase pentru totdeauna subiecţii și crease germenii unei alte lumi.
Investigatorii din cazul Bradul au venit direct în contact cu această lume nouă, dar nu au înţeles nimic din realităţile descoperite. Dacă ar fi făcut-o, şefii lor ar fi avut motive serioase de îngrijorare. Ei erau, însă, mânaţi de alte priorităţi.
Sex, droguri şi... hipnoză
Nicolae Doicaru i-a anunţat pe toţi şefii de unităţi ai MI că însuşi comandantul suprem este direct interesat de stadiul acţiunii Bradul şi că le-a dat un termen de 60 de zile să găsească făptaşul. Toţi trebuiau să se considere, din acel moment, în situaţie de mobilizare, asemenea unor soldaţi pe linia frontului. I-a ameninţat explicit pe şefii de inspectorate ai MI că, în cazul în care ei nu descoperă criminalul pe teritoriul lor de competenţă şi acesta va fi găsit de Comandamentul acţiunii, nu numai că îşi vor pierde funcţia, dar chiar vor fi scoşi din rândul cadrelor. Previzibil, şefii IJ-urilor i-au ameninţat pe şefii de Securitate şi Miliţie din judeţ, aceştia pe şefii de servicii, şefii de servicii şi-au ameninţat subalternii, iar subalternii şi-au dirijat reţeaua informativă să raporteze orice li se părea suspect. Apoi au început să se întreacă, cu toţii, în descoperiri.
Astfel, un ofiţer de la Securitatea Municipiului Bucureşti a raportat că s-a interesat la nişte specialişti şi aceştia i-au încredinţat în mare secret faptul că victimele ar fi putut fi drogate prin injectarea unei substanţe narcotice, ceea ce ar fi explicat de ce nu s-au opus agresorului. Raportul a fost trimis la Comandamentul acţiunii, unde deja se contura ipoteza că ucigaşul folosise tranchilizante, şi a avut drept consecinţă trecerea pe lista suspecţilor a tuturor medicilor anestezişti din România. Descinderile ofiţerilor de Securitate în spitale au declanşat o nouă frenezie de note informative, dar nu a condus la vreun rezultat, în afară de consemnarea unor detalii picante din viaţa amoroasă a unor cadre medicale. S-a dovedit că substanţa respectivă nu intrase în circuitul farmaceutic, nici măcar în Occident, fiind în stadiul de testare a efectelor adverse, iar specialiştii citiseră despre ea într-o revistă medicală.
Mult mai aiuritoare a fost ipoteza că victimele au fost aduse la locul crimei prin hipnoză. Spre deosebire de ipoteza drogării, această idee originală provenea chiar de la vârful anchetei şi a fost formulată de însuşi Nicolae Doicaru. În cadrul unei şedinţe de analiză a acţiunii Bradul, şeful DIE le-a vorbit anchetatorilor despre existenţa unor practici neconvenţionale, practici pe care Securitatea le explora în cel mai deplin secret1. Pentru a sublinia caracterul strict confidenţial al informaţiilor pe care le împărtăşea subalternilor săi, Doicaru a cerut ca aparatura de înregistrare să fie oprită pe durata explicaţiilor sale. Tipic pentru amestecul de prostie senină, fanfaronadă şi lipsă de profesionalism, care a marcat existenţa Securităţii, la reluarea înregistrărilor, transcrierea îl arată pe generalul-maior State exprimându-şi neîncrederea în posibilitatea ca hipnoza să funcţioneze „la o distanţă de 1.500 de metri“. A devenit evident ce anume se străduise să ascundă posterităţii şeful DIE.
Pentru că emana de la şefi şi pentru exotismul pe care îl implica, ipoteza hipnotizării victimelor a fost abordată cu cea mai mare seriozitate de anchetatori. Au fost căutate date referitoare la practicanţi şi s-au întocmit liste de nume. Una dintre cele mai cunoscute victime ale acestei operaţiuni a fost doctorul Levon Mirahorian, care fusese condamnat în anii ’50 tocmai pentru practicarea hipnozei. Personaj controversat, descris de unii specialişti din branşă ca fiind un deschizător de drumuri, iar de alţii ca un şarlatan, doctorul avea 76 de ani la momentul anchetei cazului Bradul. Abia după ce au stabilit că Mirahorian nu numai că nu părăsise Bucureştiul, dar avea dificultăţi majore să se deplaseze şi câţiva paşi pe jos, ofiţerii din colectivul de anchetă au abandonat suspiciunile că ar fi putut fi implicat în vreun fel în crimele de la Poiana Braşov. Cineva a venit cu ideea că autorul ar fi putut fi un discipol al maeştrilor hipnozei.
A fost ghinionul unui student la Medicină, originar din Timişoara. În încercarea de a seduce o tânără de la Facultatea de Drept şi pentru că aceasta nu ceda insistenţelor sale, studentul a ameninţat-o că îşi va folosi puterea hipnotică în calitatea sa de discipol al lui Hudini. Episodul, care în condiţii normale nu ar fi putut să depăşească limitele anecdoticii, a fost raportat la Securitate. Peste noapte, insistentul amorez s-a trezit suspect de uciderea şi violarea a trei femei. Din fericire, anchetatorii au putut stabili că, în afară de probleme de natură emoţională, respectivul nu se făcea vinovat de nimic.
Informaţiile despre femei răpite prin hipnoză, urmărite de maşini negre sau acostate de indivizi suspecţi, au continuat să curgă în valuri spre grupul de anchetatori, toate, fără excepţie, dovedindu-se invenţii sau rodul unor rapoarte prea entuziaste. Toate, însă, au necesitat verificare şi pierdere de timp şi resurse.
Asta în vreme ce asasinul Anei Pereanu fusese tot timpul sub nasul anchetatorilor şi făcea tot ce se putea face pentru a ieşi în evidenţă.
Văduvul vesel
Colonelul Stelian Pereanu avea o agendă extrem de încărcată la începutul anului 1971. Vecinii săi din strada Schitul Maicilor au fost foarte surprinşi de valul de bunăvoinţă şi solicitudine al „tovarăşului ambasador“. După înmormântarea Anei Pereanu, colonelul se perinda pe la toţi, plângându-se de apăsarea singurătăţii şi oferindu-se să le rezolve diverse probleme.
Înainte de evenimentele de la Poiana Braşov, Pereanu îi tratase pe toţi cu răceală şi de sus, evitând orice contact şi interzicând soţiei să-i invite în vizită sau să discute cu ei. De la revenirea în ţară, în noiembrie 1970, cuplul Pereanu îşi obişnuise vecinii cu scandaluri repetate, conflictele între soţi fiind de notorietate în cartier. Au pus cu toţii modificarea comportamentală pe seama durerii şi considerau că drama schimbase în bine caracterul omului.
La scurt timp după această perioadă de bună convieţuire, au început să aibă din nou motive de nemulţumire. Deşi nu pierdea nicio ocazie să se plângă de lipsa soţiei şi de faptul că îl macină regretele, Pereanu organiza zilnic chefuri la domiciliu. În plus, colonelul primea des vizitele unor femei de moravuri uşoare, motivele acestor vizite fiind evidente pentru vecini. Acest comportament, mai mult decât bătător la ochi, a culminat cu instalarea unei tinere în apartamentul său, pe care Pereanu le-a prezentat-o ca fiind logodnica sa şi viitoarea soţie. Blonda i-a uimit pe vecini cu nonşalanţa cu care a intrat în rolul de nevastă: purta hainele şi bijuteriile răposatei şi ieşea în oraş în luxoasa limuzină Mercedes a colonelului. Având în vedere că ştiau despre Stelian Pereanu că este ofiţer de Securitate, în ciuda teatrului pe care-l jucau acceptând versiunea că ar fi „ambasador“, vecinii au considerat cu toţii că cel mai sănătos este să nu se amestece într-o chestiune care se putea dovedi periculoasă. Nu au putut să o facă la nesfârşit, pentru că au început, pe rând, să fie chestionați de anchetatori.
În ciuda deturnării investigaţiilor şi a piedicilor puse de la vârf, la jumătatea anului 1971, suspiciunile referitoare la posibilitatea ca Stelian Pereanu să-şi fi asasinat soţia se înmulţiseră. Aceasta, în primul rând din cauza comportamentului şi minciunilor evidente pe care colonelul le spunea când era solicitat să clarifice anumite aspecte din ziua crimei. De exemplu, relatase că, în momentul în care generalul Vlăsceanu se întorsese la patinoar şi îl informase că nu o găsise pe Ana Pereanu, el a pornit împreună cu acesta să o caute. Ceilalţi membri ai grupului, inclusiv Vlăsceanu, declaraseră, fără echivoc, că Pereanu plecase singur să îşi caute soţia.
Imagine din cadrul anchetei criminalistice în cazul Ana Pereanu (foto: Arhiva CNSAS)
Tot din declaraţiile martorilor, anchetatorii aflaseră că Stelian Pereanu se întorsese de la Bucureşti, a doua zi, cu ţinuta complet schimbată, încălţat cu o pereche de ghete diferită de cele purtate în ziua crimei. Chestionat, colonelul nega cu înverşunare că avea două perechi de ghete diferite şi acuza martorii că nu au văzut bine.
Nici explicaţia că plecase de la Poiana Braşov la Bucureşti pentru a anunţa direct preşedintelui CSS dispariţia soţiei nu se verifica. Se dusese direct acasă, unde lăsase două genţi aduse de la Poiana Braşov şi, până dimineaţa, vecinii îl auziseră răscolind apartamentul. Telefonase doar şefului său direct, colonelul Tereş, căruia îi dăduse detalii vagi despre evenimente.
Soţia generalului Haralambie îşi amintea că, în momentul în care a urcat în camera ocupată de soţii Pereanu la vila MAI, pentru a ajuta la împachetarea lucrurilor acestora, l-a surprins pe colonel în mână cu un ceas de aur, pe care ea îl văzuse la mâna Anei Pereanu înainte de dispariţie. La întrebarea sa, Stelian Pereanu răspunsese că găsise ceasul într-un dulap. Totuşi, ceasul apărea pe lista obiectelor pe care presupusul criminal le sustrăsese de la victimă, după ce o violase.
Cu toate că existau suspiciuni valabile în legătură cu Stelian Pereanu, colonelul era în continuare lăsat în libertate. „Nea’ Stelică“ mai primea câte un telefon de la anchetatori pentru chestiuni minore şi nu se sfia să le dea sugestii în legătură cu noi piste de investigaţie.
Doi ofiţeri prea zeloşi
În luna mai 1971, colectivul Direcţiei a II-a (Contrainformaţii economice) a fost adunat într-o şedinţă de prelucrare a acţiunii Bradul. Au fost prezentate cazurile, documentele din dosar, s-a relatat că mobilul faptelor era violul şi că autorul era un psihopat sexual. Li s-a ordonat tuturor ca, în cazul în care găsesc informaţii relevante, să raporteze direct conducerii CSS.
Ion Coman şi Constantin Teodosiu, ambii având gradul de locotenent-colonel, au luat foarte în serios cerinţele. Au făcut-o din dorinţa de afirmare şi interes profesional. Ambii fuseseră transferaţi relativ recent în CSS (în 1969) şi lucraseră înainte în calitate de procurori în domeniul cercetării infracţiunilor contra vieţii la Procuratura Generală. Pentru a obţine date suplimentare despre crime au apelat la o veche cunoştinţă, procurorul Gheorghe Gavrilescu de la Procuratura Braşov. Acesta i-a condus în zonele unde fuseseră descoperite cadavrele, le-a arătat procesele-verbale de la cercetările la faţa locului şi le-a comunicat ipotezele sale.
Gavrilescu le-a spus că pe corpul Anei Pereanu nu s-au găsit urme de violenţă, care să indice lupta cu un agresor, iar expertizele de laborator nu constataseră prezenţa spermatozoizilor în vaginul victimei. Era complet altceva decât li se spusese în şedinţa din luna mai. Comparând raportul de expertiză medico-legală din data de 25 februarie 1971, depus la Procuratura Braşov, cu cel care se găsea în dosarul acţiunii Bradul, au observat că acesta din urmă fusese modificat. Deşi documentul pe care îl primiseră la Bucureşti păstra prima pagină a raportului iniţial, pe care era vizibilă ştampila de înregistrare cu data de 1 martie, ultimele patru pagini fuseseră înlocuite. Concluzia din raportul original - nu rezultă un raport sexual consumat recent - fusese schimbată radical cu formula: în vagin s-au găsit spermatozoizi ce pledează pentru un raport sexual cu intromisiune.
Mistificarea fusese făcută prost şi probabil fără să ia consideraţie posibilitatea ca cineva să confrunte cele două versiuni, pentru că existau diferenţe notabile între calitatea hârtiei ultimelor pagini, comparativ cu restul documentului, iar maşina de scris folosită era diferită. În plus, în textul celui de al doilea raport se făcea trimitere la buletine de analiză emise ulterior datei de 1 martie 1971, dată la care documentul fusese, teoretic, deja depus la Procuratura Braşov.
Cei doi au căutat să afle ce persoane fuseseră anchetate, până în acel moment, în legătură cu crima. Au constatat, cu surprindere, că ultima persoană care o văzuse pe Ana Pereanu în viaţă, soţul ei, nu fusese inclus în cercul suspecţilor. Având în vedere că respectivul era ofiţer DIE şi că revenise recent din Cipru, unde lucrase sub acoperire diplomatică, pentru a nu-l deconspira, au cerut să fie primiţi la raport de Ion Stănescu.
În iunie 1971, Coman şi Teodosiu au fost chemaţi la preşedintele CSS, unde şi-au expus argumentele referitoare la necesitatea anchetării colonelului Stelian Pereanu. Stănescu le-a replicat pe un ton dur că fusese deja informat că Pereanu nu părăsise niciun minut grupul de la patinoar, în consecinţă, nu avea cum să-şi ucidă nevasta. Apoi i-a expediat scurt afară.
Spre surprinderea lor, a doua zi au fost chemaţi din nou. În biroul lui Stănescu erau prezenţi general-locotenent Nicolae Doicaru (vicepreşedinte al CSS şi şeful DIE), general-locotenent George Răduică (prim-vicepreşedinte al CSS şi prim-adjunct al ministrului de Interne), general-maior Nicolae State (şeful IGM) şi general-locotenent Ion Mihai Pacepa (adjunct al şefului DIE şi secretar de stat în MI). În prezenţa acestora, cei doi au expus din nou motivele pentru care credeau că Stelian Pereanu era suspect de uciderea soţiei sale. Ion Stănescu a declarat imediat că fusese dezinformat de generalul-maior State şi le-a ordonat să clarifice situaţia. Trebuiau să raporteze rezultatele lui Nicolae Doicaru şi Mihai Pacepa sau, în cazul absenţei acestora, lui George Răduică.
Cei doi ofiţeri au plecat imediat la Braşov, acompaniaţi de Nicolae Doicaru, devenit neverosimil de serviabil, pentru a analiza dosarul de anchetă de la Comandamentul acţiunii Bradul. Deşi au constatat că un număr mare de martori nu fuseseră încă audiaţi, au găsit suficiente declaraţii care să ateste că Pereanu plecase singur în căutarea soţiei şi că ar fi avut suficient timp să o ucidă şi să se întoarcă la grup. În plus, au descoperit detalii legate de împrejurările comiterii faptei şi mobilul acesteia. Concluziile anchetei lor, împreună cu actele doveditoare, au fost grupate într-un dosar conţinând 188 de file, pe care l-au predat generalului-locotenent Grigore Răduică.
La 4 august 1971, cu adresa numărul 009478, dosarul a fost înaintat Direcţiei Procuraturii Militare, cu menţiunea că actele sunt strict secrete şi pot fi consultate doar de procurorul-șef, acesta urmând să hotărască cursul acţiunii. Câteva zile mai târziu, colonelul Pereanu a fost convocat la sediul Procuraturii Militare şi a fost arestat preventiv, ca suspect de comiterea infracţiunii de omor calificat.
Protectorii lui „Nea’ Stelică“ aveau nevoie urgent de un plan B...
(Va urma)
nota
1. Este probabil că Nicolae Doicaru se referea la proaspăt înfiinţatul Centru de Cercetări Psihofizice pentru Munca Operativă. Începând din anii ’70, Securitatea va aplica, cu efecte cumplite, rezultatele cercetărilor în domeniul psihologiei şi psihiatriei asupra unor dizidenţi care „nu puteau fi rezolvaţi cu metode clasice“. Subiectul abuzurilor psihiatrice în România comunistă este, în continuare, în ciuda unor eforturi singulare de documentare, departe de a fi clarificat și se încadrează în categoria crimelor fără urme.