Gulen cere SUA sa nu il extradeze si sa reziste tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea

E.b. | 27.07.2016

Fethullah Gulen, clericul acuzat de presedintele Recep Tayyip Erdoga ca se afla in spatele puciului din Turcia, a transis autoritatilor americane, prin intermediul unui editorial publicat marti de editia electronica a The New York Times, sa reziste "tentatiei de a-i da lui Erdogan tot ce vrea".

Pe aceeași temă

 

 

El se refera, in special, la solicitarea presedintelui turc privind extradarea sa, relateaza AFP, preluata de ziare.com

 

Autoexilat in SUA din anul 1999, clericul musulman Fethullah Gulen este acuzat de presedintele Erdogan ca se afla in spatele tentativei de lovitura militara de stat din 15 iulie. Prin urmare, autoritatile de la Ankara au anuntat ca vor cere oficial Washingtonului sa-l extradeze pentru a fi judecat in Turcia.

 

In editorialul publicat marti, Gulen respinge din nou aceste acuzatii, condamna lovitura de stat esuata si sustine ca s-a impotrivit mereu violentei. In opinia sa, Erdogan "supune Statele Unite unui santaj cu amenintarea reducerii sprijinului pentru coalitia impotriva gruparii Statul Islamic".

 

"Obiectivul sau (al lui Erdogan - n.red.): sa obtina extradarea mea, in pofida lipsei dovezilor credibile si fara nicio perspectiva a unui proces echitabil", continua clericul in varsta de 75 de ani.

 

El mai scrie ca "guvernul Erdogan evolueaza catre dictatura", iar pentru a prezerva pacea si democratia in Orientul Mijlociu, "Statele Unite nu trebuie sa cedeze in fata unui autocrat ce incearca sa profite de o tentativa de puci pentru a da propria lovitura de stat cu incetinitorul".

 

Fethullah Gulen mai este acuzat de administratia presedintelui Erdogan ca incearca sa construiasca "o structura paralela" in armata, justitie, mass-media si invatamant pentru a prelua puterea in Turcia.

 

In consecinta, in Turcia se desfasoara in prezent o vasta campanie de epurare prin eliminarea din armata si administratie a celor banuiti de legaturi cu organizatiile lui Gulen.

 

Ministrul turc pentru afaceri europene, Omur Celik, a transmis recent ca Gulen este "mai periculos decat Osama Bin Laden".

 

Pe de alta parte, mai multi responsabili turci au sugerat ca Statele Unite ar fi fost implicate in lovitura de stat din 15 iulie sau ca cel putin ar fi stiut de pregatirea ei. "America stie ca Fetullah Gulen este in spatele loviturii de stat", a declarat duminica ministrul turc al justitiei, Bekir Bozdag.

 

Acest gen de acuzatii au fost respinse de oficialii americani, inclusiv de presedintele Barack Obama, ei mentionand ca vor fi solicitate autoritatilor turce dovezi in sprijinul acuzatiilor formulate impotriva lui Gulen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22