Dumitru Iliescu, acuzat că a spart baricada de la Inter, decorat cu titlul de revoluţionar

E.b. | 27.07.2016

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul care conferă titlul de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" pentru un număr de 548 de persoane, printre care se regăsesc Dumitru Iliescu, primul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, deputatul Gheorghe Firczak şi senatorul Vasile Nistor.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Dumitru Iliescu a declarat pentru Digi24.ro că el este născut în 1956, în vreme ce titlul acordat de șeful statului i-a fost atribuit unui medic din Brașov cu același nume, născut în 1936.

Fostul consilier al lui Ion Iliescu a mai spus că acum nu mai deține niciun titlu sau certificat de revoluționar. 
"Am avut certificat de revoluționar în anii 90, dar, când s-au preschimbat, după legea nouă, nu m-am mai dus să-l înnoiesc, din lipsă de timp", spune Dumitru Iliescu, fostul şef al SPP.

Administrația Prezidențială nu a precizat încă, la solicitarea Digi24, dacă Dumitru Iliescu, cel decorat, este aceeași persoană cu fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu.

 

Dumitru Iliescu era căpitan în forţele de blindate în decembrie 1989, fiind prezent la Universitate în noaptea de 21 spre 22, atunci când transportoarele blindate au spart baricada făcută de revoluţionari în faţa hotelului Intercontinental, însă Iliescu a negat implicarea în această operaţiune, scrie News.ro


La 26 decembrie el a devenit şeful nucleului de ofiţeri care, în 1991, urmau să facă parte din Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP).

 

În timpul primelor două mandate de preşedinte al României ale lui Ion Iliescu, Dumitru Iliescu a avansat constant, intrând în rezervă cu gradul de general de divizie. A fost rechemat în serviciu în al treilea mandat prezidenţial al lui Iliescu, perioadă în care a mai primit încă două stele de general, înainte de a se pensiona definitiv.


Reprezentantul minorităţii rutene în Parlament, Gheorghe Firczak, a căpătat titlul de ”Luptător cu Rol Determinant pentru contribuţia avută la victoria Revoluţiei la Deva. Pentru merite similare, dar în Bacău, titlul a fost obţinut şi de senatorul PNL Vasile Nistor. Acesta a fost deputat în perioada 1990-2004 şi senator începând cu 2008.


Pe lista dată publicităţii de către Administraţia Prezidenţială se regăseşte şi un fost parlamentar, Florin Rădulescu-Botică, ales senator de Timiş în legislatura 1992-1996.


La începutul luni martie a.c., preşedintele Klaus Iohannis declara că Administraţia Prezidenţiala nu poate să verifice dosarele revoluţionarilor, respectiv titlul de revoluţionar.


"Am constatat că exista o preocupare intensă în acest domeniu şi vreau să fac câteva precizări: legislaţia a fost modificată şi a instituit o procedură de reverificare a titlurilor de revoluţionar. Administraţia Prezidenţiala nu are nicio atribuţie de verificare sau prelucrare a unor contestaţii, în această chestiune", a spus, atunci, preşedintele.


După evenimentele din decembrie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, iar scandalurile pe această temă s-au ţinut lanţ. În două decenii, se ajunsese la aproximativ 20.000 de revoluţionari, dintre care 14.000 primeau indemnizaţii lunare de 1.800 de lei. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost "şeful revoluţionarilor". Atunci, 32.000 de certificate erau valabile.

 

Duckadam, Hossu-Longin, Nicolicea, Duvaz, Berceanu - pe lista "luptătorilor cu rol determinant" în Revoluţia din 1989
 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant" pentru aproape 1.700 de persoane, scria hotnews în februarie 2016. Atunci, şeful statului a conferit prin decret acest titlu pentru 1.667 de persoane, printre care se număra deputaţii Bogdan Niculescu-Duvaz (PSD), Eugen Nicolicea (UNPR), Petru Movilă (PNL), Niculae Mircovici (minorităţi).

 

De asemenea, printre cei cărora preşedintele Klaus Iohannis le-a conferit titlul de luptători cu rol determinant în Revoluţia din 1989 se afla preşedintele de onoare al echipei de fotbal "Steaua", Helmuth Duckadam, fostul deputat FSN în legislatura 1990-1992 Cazimir-Benedict Ionescu, foştii parlamentari PDL Romeo Marius Raicu şi Radu Mircea Berceanu, precum şi scriitorul Valentin Hossu-Longin. 

 

Falşi revoluţionari

 

Mulţi revoluţionari au obţinut deja un salariu pe viaţă de la stat, împrumuturi preferenţiale, terenuri, bilete de tren gratuite sau spaţii comerciale. O parte dintre ei au primit şi case, cu chirie sau cumpărate pe nimic. De asemenea, au beneficiat de scutiri de impozite şi de credite bancare preferenţiale, prin Legea Recunoştinţei, scria Evz, care cerea, în 2011, o epurare a impostorilor. 


În 2013, aceeaşi publicaţie dezvălui că, doar în ultimii nouă ani, România a fost prejudiciată de 256 de milioane de euro, bani care au fost încasaţi ilegal de falşii eroi ai Revoluţie din 1989. Aceştia continuă să primească indemnizaţiile, pentru că nimeni nu i-a tras la răspundere până acum. 


În ceea ce priveşte indemnizaţiile şi celelalte privilegii, România este singura ţară din lume unde revoluţionarii beneficiază de asemenea privilegii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22