Atacurile teroriste care au zguduit Europa în ultimii doi ani

E.b. | 27.07.2016

Vestul Europei a fost zguduit în ultimii doi ani de o serie de atacuri sângeroase, în timp ce serviciile de securitate par că nu fac faţă celulelor teroriste care au apărut în mai multe state europene şi traversează cu uşurinţă frontierele, pentru a promova extremismul islamist, transmite Reuters, preluată de news.ro.

Pe aceeași temă


 
 

26 iulie 2016 - Doi atacatori l-au înjunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel într-o biserică din Normandia, înainte de a fi ucişi de forţele de intervenţie. Cinci persoane au fost luate ostatice în interiorul bisericii din Rouen, iar preşedintele Francois Hollande a declarat că atacatorii au jurat fidelitate Statului Islamic. De asemenea, jihadiştii Statului Islamic au revendicat atacul printr-un videoclip transmis de agenţia Amaq.

 

24 iulie 2016 - Un migrant sirian în vârstă de 21 de ani a ucis o femeie însărcinată cu un cuţit de shaorma şi a rănit alte două persoane în localitatea bavareză Reutlingen. Autorităţile germane suspectează că este vorba despre o crimă din pasiune şi au exclus o posibilă legătură cu extremiştii islamişti. Între timp, un alt migrant sirian, a cărui cerere de azil a fost respinsă de statul german, s-a detonat într-un bar din localitatea bavareză Ansbach şi a rănit 12 persoane. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Atacatorul sosise pe teritoriul german în urmă cu doi ani şi era cunoscut poliţiei locale pentru o serie de infracţiuni privind consumul de droguri, riscând deportarea în Bulgaria.

 

22 iulie 2016 - Un adolescent germano-iranian, în vârstă de 18 ani, a deschis focul în incinta unui restaurant fast-food din centrul comercial Olympia Einkaufszentrum din Munchen şi a ucis nouă persoane, dintre care opt adolescenţi. David Ali Sonboly nu avea legături cu vreo grupare jihadistă, însă era fascinat de atacuri armate. De asemenea, atacul a avut loc la aniversarea a cinci ani de la un atac similar executat de norvegianul Anders Breivik în Oslo şi pe insula Utoya, soldat cu moartea a 77 de persoane.

 

18 iulie 2016 - Un refugiat afgan, în vârstă de doar 17 ani, i-a atacat cu un topor pe pasagerii unui tren bavarez, înainte de a fi împuşcat mortal de forţele de ordine. Statul Islamic a revendicat atacul sângeros, soldat cu rănirea gravă a patru pasageri.

 

14 iulie 2016 - Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, care deţinea dublă cetăţenie francezo-tunisiană, a intrat cu un camion frigorific pe promenada din Nice, unde mii de persoane priveau focurile de artificii cu ocazia zilei naţionale a Franţei. 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în atac, printre care se numără 10 copii, iar alte 303 persoane au fost rănite. Lahouaiej-Bouhlel a fost împuşcat mortal de poliţişti. Între timp, atacul a fost revendicat de jihadiştii Statului Islamic.

 

14 iunie 2016 - Larossi Abballa, un marocan condamnat anterior pentru terorism, a înjunghiat mortal un comandant de poliţie, dar şi pe partenera acestuia, în propria locuinţă din suburbia pariziană Magnanville. Atacatorul a jurat fidelitate Statului Islamic, înainte de a fi ucis de către forţele de intervenţie.

22 martie 2016 - Trei atacatori sinucigaşi s-au detonat în terminalul de plecări al aeroportului Zaventem, precum şi în staţia de metrou Maelbeek din Bruxelles. Jihadiştii, care deţineau cetăţenie belgiană, au reuşit să ucidă 32 de persoane. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, iar autorităţile au stabilit o legătură clară între atentatul din Bruxelles şi cel din Paris.

 

13 noiembrie 2015 - Nouă jihadişti ai Statului Islamic au deschis focul în sala de concerte Bataclan, precum şi în cinci restaurante pariziene, înainte de a-se arunca în aer. Un al zecelea atacator s-a detonat în faţa Stade de France, unde se juca o partidă între Franţa şi Germania. 130 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 368 au fost rănite, în atacul revendicat de ISIS. Trei dintre atacatori aveau cetăţenie franceză, în vreme ce doi erau belgieni.

 

7-9 ianuarie 2015 - Doi militanţi islamişti au tras focuri de armă în redacţia săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, unde şi-au pierdut viaţa 17 persoane. Fraţii Cherif şi Said Kouachi au ucis a doua zi o poliţistă, înainte de a fi neutralizaţi de forţele de intervenţie. Un alt militant jihadist a ucis patru persoane la 9 ianuarie, în urma unei luări de ostatici la un supermarket kosher dintr-un cartier parizian. Cele două atacuri au lansat o campanie mondială de solidaritate sub sloganul ”Je suis Charlie” (n.r. ”Eu sunt Charlie”).

 

24 mai 2014 - Patru persoane au fost împuşcate mortal într-un atac armat din Muzeul Evreiesc din Bruxelles. Atacatorul era un cetăţean francez, în vârstă de 29 de ani, identificat de autorităţi drept Mehdi Nemmouche. Acesta a reuşit să fugă de la locul atacului şi a fost arestat anterior în Marseille. Nemmouche a fost extrădat în custodia autorităţilor belgiene şi aşteaptă procesul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22