Un procuror turc acuză CIA şi FBI de implicare în puciul eşuat

E.b. | 28.07.2016

Un procuror turc a deschis o anchetă cu privire la puciul eşuat din noaptea de 15-16 iulie. El susţine că agenţiile americane CIA şi FBI i-au antrenat pe adepţii clericului Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Erdogan şi de autorităţile de la Ankara că a orchestrat puciul eşuat din Turcia.

Pe aceeași temă

 

 

"CIA şi FBI au asigurat antrenamente pentru mai multe persoane implicate în mişcarea clericului Gulen. Operaţiunile procurorilor şi agenţilor de securitate de la 17 decembrie reprezintă un bun exemplu în acest sens”, se arată în ancheta deschisă de procurorul turc din Edirne, transmite Hurriyet Daily News, conform news.ro.

 

Prin ”operaţiunile de la 17 decembrie”, procurorul turc se referă la o investigaţie anticorupţie, care vizează oficiali de rang înalt din administraţie. 

 
"Această tentativă a vizat slăbirea statului şi a instituţiilor sale prin eliminarea completă a executivului. 
Guleniştii, care muncesc în sistemul judiciar şi în agenţiile de securitate şi au primit acest antrenament, au primit sarcina de a intra în acţiune", se arată în dosarul deschis de procuror. 

 

Între timp, ministrul de Justiţie, Bekir Bozdag, a precizat că informaţiile colectate de serviciile de securitate indică faptul că Gulen are în vedere să fugă în următoarea perioadă din Statele Unite, pentru a cere azil în Australia, Mexic, Canada, Africa de Sud sau Egipt.

 

Autorităţile egiptene au negat imediat faptul că au primit o cerere de azil politic din partea lui Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Statele Unite din 1999. 

 

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a cerut Berlinului să extrădeze presupuşi adepţi ai predicatorului Fethullah Gulen, potrivit postului CNN Turk, citat de DPA. El  afirmă că procurori şi judecători care ar face parte din mişcarea "Hizmet" ("Serviciu", în turcă) a predicatorului Gulen se află în prezent în Germania, o ţară în care trăieşte o importantă minoritate turcă

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22