Serviciile secrete si statul major, subordonate lui Erdogan.Politia primeste armanent greu

Dora Vulcan | 28.07.2016

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut joi ca Agentia nationala de informatii (MIT, serviciu secret) si Statul Major al armatei sa fie in subordinea presedintiei, anunta hurriyetdailynews.com. Acest anunt vine in aceeasi zi in care premierul turc Binali Yildirim s-a intalnit cu conducerea militara, pentru a remania o armata decimata de demiterea a aproape jumatate dintre generalii sai, si dupa anuntul ca politia va fi echipata cu armament greu.

Pe aceeași temă

 

 

Armata este afectata de o vasta campanie de epurare, la fel de implacabila ca si cea impotriva presei, dupa cum noteaza AFP.

 

Nimic nu s-a aflat de la aceasta intalnire care a durat cinci ore intre Yildirim si ce a ramas din ierarhia militara. Televiziunile s-au marginit sa arate generali cu chipuri grave.

 

Un anunt ar putea insa sa fie facut vineri dupa aceasta reuniune in care ar fi urmat sa se decida o inlocuire a unei parti a comandantilor de rang inalt. Semn al neincrederii puterii - intalnirea nu a avut loc, ca de obicei, la cartierul general al armatei, ci la resedinta premierului din Ankara.

 

Ministrul de Interne Efkan Ala a anuntat pentru agentia TGRT Haber/Ihlas ca politia va fi echipata de acum cu armament greu, o masura destinata vizibil sa contrabalanseze puterea armatei.

 

Puterea islamo-conservatoare a presedintelui Recep Tayyip Erdogan si-a intensificat in ultimele zile campania de epurare care ii vizeaza pe partizanii predicatorului exilat Fethullah Gulen, acuzat ca a orchestrat aceasta tentativa de lovitura de stat.

 

In total, 149 de generali si amirali au fost exclusi din armata miercuri pentru "complicitate la tentativa de lovitura de stat", potrivit unui decret oficial.

 

Printre ei, 87 de grade inalte ale armatei terestre, 30 ai armatei aerului si 32 din marina.

 

Joi, chiar inainte de reuniunea Consiliului militar suprem, doi dintre cei mai importanti generali au demisionat: seful armatei terestre, generalul Ihsan Uyar, si seful pentru "pregatirea si doctrina comandamentului", generalul Kamil Basoglu.

 

Epurare implacabila in presa

 

Pe langa armata, presa este in prima linie a epurarilor. Miercuri, au fost inchise 45 de ziare, 16 televiziuni, trei agentii de presa, 23 de statii radio, 15 reviste si 29 de edituri.

 

Aceste masuri se adauga la cele 89 de mandate de arestare pe numele unor ziaristi emise luni si miercuri. Puterea ii acuza ca au legaturi cu reteaua predicatorului Gulen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22