Academia Sighişoara a ajuns la a XXIII-a ediţie

Fara Autor | 29.07.2016

2016 / 08 / 01-14

Pe aceeași temă

În perioada 1-14 august va avea loc cea de-a XXIII-a ediţie a Academiei Sighişoara, un festival internaţional pentru tineri muzicieni, organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația Cultura Viva din Berna, co-finanţat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Ediţia de anul acesta propune un program complex axat pe coordonatele colaborării dintre muzicienii tineri şi profesorii cu experienţă pe toate scenele lumii. Astfel, studenţii s-au putut înscrie la cursuri de măiestrie susţinute de 21 profesori din Elveţia, Spania, Austria şi România, acoperind nu mai puţin de 10 discipline.

La cursurile din acest an s-au înscris un număr de 60 de studenţi din nouă ţări: România, Elveția, Franța, Germania, Austria, Spania, Finlanda, Ungaria şi Regatul Unit.

În cadrul Academiei muzicale de vară de la Sighişoara, tinerii muzicieni din ţară şi străinătate vor putea lua contact în acest an cu profesori şi interpreţi de renume internațional precum violoniştii Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean, Chiara Banchini (vioară barocă), pianiştii Vinciu Moroianu, Benjamin Engeli, Anton Kernjak, Tobias Schabenberger (fortepiano), compozitorii Adrian Pop şi Roland Moser, violonceliştii Katharina Gohl-Moser şi Guillermo Pastrana, membrii cvartetului Arcadia și Vladimir Lakatos (muzică de cameră), harpista Marie Trottmann, contrabasistul Botond Kostyák, Irina Gavrilovici pentru cursul de canto şi Angela Schwartz pentru cursul de Tehnică Alexander.

Ca o noutate, ediţia din acest an le oferă studenţilor posibilitatea să se întâlnească cu doi maeştri ai muzicii baroce printr-un curs de vioară barocă şi fortepiano susţinut de Chiara Banchini, Geneva şi Tobias Schabenberger, Basel.

Întâlnirea dintre elevi şi maeştri se va concretiza în concertele ce vor fi susţinute în Sala Mare a Primăriei Sighişoara.

Primele cinci concerte din acest an ale Academiei se vor derula sub titulatura Enescu în Europa şi vor propune publicului o călătorie prin intermediul muzicii lui George Enescu, a contemporanilor săi şi nu numai, trecând prin Elveţia, Viena, Paris și România.

Concertul inaugural al celei de-a XXIII-a ediţii a festivalului-şcoală Academia Sighişoara, ce va avea loc pe 1 august 2016 de la ora 20 în Sala Barocă a Primăriei Sighişoara, poartă denumirea „Enescu şi Elveţia”, ca un medalion cu ocazia Zilei Naţionale a Confederaţiei Elveţiene. Acesta va fi susţinut de pianistul Benjamin Engeli, Cvartetul Arcadia şi Ansamblul Archita. În program vor fi prezentate lucrări de Johann Sebastian Bach, George Enescu, Arthur Honegger şi Robert Schumann.

„Am căutat întotdeauna să dăm un sens programelor noastre. Anul acesta este un an în care marele Festival «George Enescu» nu are loc, este festivalul gigant al Europei în care numele lui Enescu este văzut într-o perspectivă a geniului românesc, ceea ce este cât se poate de adevărat. Din discuţiile pe care le-am avut a apărut ideea de a-l prezenta pe George Enescu în devenirea sa. Născut ca un diamant de multe carate în Moldova, crescând în Viena şi Franţa pentru a deveni ceea ce a fost: Marele Enescu. Aceste etape am dorit să le prezentăm printr-o serie de concerte. Să vedem cine au fost colegii de studiu ai lui George Enescu, ce muzică a ascultat el, cine l-a inspirat pe Enescu? Cele cinci concerte au fost gândite tocmai în această perspectivă” (Alexandru Gavrilovici, director Academia Sighişoara, preşedintele Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22