Benzinarii plutitoare aprobate de guvernatorul Liviu Mihaiu pentru PSV, firma lui Vantu

Dora Vulcan | 29.07.2016

Miza numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunarii ar fi fost obtinerea avizului de mediu de catre PSV Company - companie controlata de Sorin Ovidiu Vintu, care avea nevoie de el pentru a amplasa doua benzinarii plutitoare pe Dunare, scrie Evenimentul Zilei.

Pe aceeași temă

 

 

Acest lucru s-a intamplat la o saptamana dupa numirea lui Liviu Mihaiu in functie, potrivit sursei citate. Contactat de EVZ, Liviu Mihaiu a declarat ca nu avea cunostinta ca in spatele PSV se afla Sorin Ovidiu Vintu, cel care a finantat atatia ani publicatia Academia Catavencu, unde acesta a scris.

 

"PSV a venit cu toate avizele luate de la Compartimentul Tehnic-Administrativ. Nu stiam a cui e. Cand ai toate avizele de la Tehnic-Administrativ, a nu semna e abuz in serviciu. Eu din ziar am aflat ca PSV are legatura cu Vintu. Eu nu fac ca Securitatea, sa intreb a cui e firma inainte sa semnez. Dar daca as fi stiut, nu ii dadeam asa usor, ma lamuream de 10 ori, fiind o problema de petrol. Serviciul Tehnic a confirmat ca au toti parametrii indepliniti", a declarat Liviu Mihaiu.

 

 Interesele lui S.O.Vîntu în Deltă  

 

Care era intersul lui Sorin Ovidiu Vântu pentru Delta Dunării? Compania Petromservice, controlată de omul de afaceri, a obţinut autorizaţia de amplasare a unor benzinării plutitoare în Deltă, imediat după numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al rezervaţiei. Liviu Mihaiu a susţinut însă că nu a ştiut a cui este compania Petromservice. 

 

Sorin Ovidiu Vîntu a deţinut cele mai luxoase hoteluri din Delta Dunării: complexurile turistice Lebăda şi Roşu, cele mai cunoscute din rezervaţia naturală încă dinainte de 1989. Mai deţinea hotelurile Marea Neagră din Sulina şi Salcia din Maliuc. Vîntu nu a avut, însă, doar interese turistice în Delta Dunării, titreaza site-ul televiziunii Digi 24.

 

El a deschis, prin intermediul companiei Petromservice, benzinării plutitoare în rezervaţie, pentru alimentarea bărcilor cu motor. Iar avizul a fost acordat chiar de Liviu Mihaiu, la doar o săptămână după ce a fost instalat în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

 

 

Benzinăriile plutitoare au fost deschise în februarie 2009, iar directorul general al Petromservice, Gheorghe Şupeală, între timp condamnat alături de Sorin Ovidiu Vîntu, a ţinut chiar o conferinţă de presă, la vremea respectivă. Cataloga, atunci, drept „o coincidenţă” faptul că Petromservice a obţinut autorizaţia la doar o săptămână după numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

 

„Am plecat de la ideea că, în Deltă, se circulă foarte mult cu acest tip de ambarcaţiuni, mai ales în timpul verii, şi nu existau astfel de benzinării mobile. În acest fel, am creat o piaţă şi am asigurat necesarul de carburanţi în zonă. (Numirea lui Liviu Mihaiu - n.r.) este o coincidenţă, iar procedura de obţinere a autorizaţiei a fost legală”, a declarat Gheorghe Şupeală, potrivit Adevărul.

 

O altă afacere patronată de Sorin Ovidiu Vîntu în Deltă viza alimentarea navelor comerciale cu carburant. Petromservice avea în portofoliu şi societatea Giurgiu Nav, specializată în transportul de marfă şi pasageri şi oferea şi aceste servicii de alimentare pentru navele comerciale.

 

 

***Reamintim ca viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost retinut vineri noaptea de procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vintu pentru a facilita numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei.

 

La acea vreme, Bogdan Olteanu era presedinte al Camerei Deputatilor iar prim ministru era Calin Popescu Tariceanu. Ambii faceau parte din PNL in acea vreme.

 

Bogdan Olteanu ar fi recunoscut in timpul audierilor sale nocturne de la DNA ca s-a dus sa discute cu Sorin Ovidiu Vintu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunarii.

 

Liviu Mihaiu, angajat al trustului de presa al lui Sorin Ovidiu Vintu la acea vreme si apropiat al acestuia, a devenit guvernator al Deltei Dunarii in 2008, pentru o perioada de aproape 6 luni pana la schimbarea puterii politice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22