Ghinea, despre fondurile europene: Ponta nu a mișcat pe subiect.Crețu nu s-a îngrijorat la timp

Dora Vulcan | 03.08.2016

Escaladeaza disputa dintre ministrul tehnocrat al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, si social-democrati: miercuri ministrul a declarat ca fostul Guvern Ponta "nu a miscat nimic" pentru finalizarea cadrului institutional romanesc de fonduri europene.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm - Facebook-ul doamnei Crețu nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit". Ghinea a postat miercuri aceste comentarii pe Facebook, dupa ce marti Corina Cretu a transmis o declaratie de presa pe care a postat-o si pe contul ei de Facebook, in care atragea atentia ca Romania nu a incasat nicio rambursare de bani de la Bruxelles pentru cheltuieli in proiectele europene 2014-2020, ea exprimandu-si ingrijorarea ata de aceata situatie, titreaza Hotnews.ro.

 

In replica, ministrul Cristian Ghinea a postat pe Facebook o situatie oficiala transmisa de Comisia Europeana catre Parlamentul European in care se arata ca, totusi, tara a absorbit de la Bruxelles deconturi de 57 milioane euro in noua perioada de programare 2014-2020, repreentand 0,18% din fondurile structurale si de coeziune, in conditiile in care nici celelalte state membre UE nu stau mult mai bine.

 

 

Ce informează Comisia Europeană și ce informează Facebook-ul doamnei Corina Crețu

 

"Cifrele trimise de Comisia Europeană în mai în raportul către Parlamentul European și Consiliul UE. În luna mai 2016, implementarea programelor finanțate din Fondurile Europene Structurale și de Investiții alocate statelor membre în perioada 2014-2020 a înregistrat un nivel de absorbție de 1,7% . Analiza vizează programele afente politicii de coeziune, politicii agricole comune, politicii de pescuit și afaceri maritime și fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane" - spune Ghinea.

 

Potrivit datelor publicate de Ghinea ratele oficiale de absorbție la 31 mai, în informarea Comisiei Europene, erau:

 

  1. Bulgaria: 0,07%
  2. Cipru: 0,23%
  3. Spania: 1,87%,
  4. Ungaria 0% (zero)
  5. Italia 0,39%
  6. Polonia 0,87%
  7. România 0,18%.

 

Tabel absorbtie fonduri UE 2014-2020

 

 

 

"Din mai până azi au mai fost trimise aplicații de plată de către România (și celelalte state, desigur). Comisia informează deci aceste cifre prin scrisori oficiale către celelalte instituții ale Uniunii Europene. Facebook-ul doamnei Corina Crețu spune că este zero, dar ne felicită pentru dialogul constructiv și eforturile comune (care chiar există cu serviciile tehnice ale Comisiei, le confirm). Păcat că Facebook-ul doamnei Crețu selectează preferențial cifre. Mă aștept ca Facebook-ul doamnei Crețu să exprime îngrijorări similare și pentru celelalte țări din tabel" - mai arata Cristian Ghinea.

 

El motiveaza aceasta rata efectiva de absorbtie a fondurilor UE de catre Romania prin faptul ca tara nu a reusit inca sa obtina de la Bruxelles desemnarea autoritatilor de management si a altor institutii romanesti implicate in gestionarea banilor europeni.

 

Ghinea acuza fostul guvern Ponta ca nu a intreprins demersurile pentru procedura europeana, necesara pentru decontarea cheltuielilor de catre Bruxelles, insa atunci social-democrata Corina Cretu nu si-a mai exprimat ingrijorarea.

 

"Serios vorbind acum, repet ce am tot declarat: în toată UE rata de absorbție este acum 1,7. Rata de absorbție 2014 – 2020 este un indicator nerelevant acum, la începutul exercițiului bugetar, înainte de a fi desemnat sistemul de management în întreg. Asta nu scuză faptul că Guvernul Ponta nu a mișcat pe subiect, România stă mai prost decât media europeană, dar recuperăm - Facebook-ul doamnei Crețu nu s-a îngrijorat pe subiect la timpul potrivit" - afirma ministrul fondurilor europene.

 

Totodata, Ghinea mentioneaza ca Guvernul Ciolos a demarat deja mai multe programe operationale si linii de finantare europene, prin lansarea a 12 ghiduri ale solicitantului, in 97 de zile de cand el este ministru.

 

"Cât despre absorbția din închiderea Programelor 2007 – 2013: 2 miliarde de euro intrați în țară sub acest guvern până acum, 3,6 miliarde estimate pentru tot anul 2016 (conform celebrului memorandum adoptat săptămâna trecută)", mai spune Ghinea. "Îngrijorător?" - incheie el, in noa ironica.

 

 

Comisarul european, Corina Cretu, i-a replicat intr-un comentariu la postarea ministrului Ghinea, afirmand ca ministrul Ghinea a dat publicitatii documente ale comisiei care arata avansurile catre statele membre, "avansuri care se acorda la inceput de exercitiu bugetar".

 

Redam mai jos comentariul integral:

 

"Stimate domnule ministru,

Doresc sa fac cateva precizari. De la instalarea dvs in functie, ne-am intalnit de cateva ori si am apreciat preocuparea dvs, asigurandu-va de intreg sprijinul meu si al serviciilor mele. Stiti bine ca in ultimul an am restructurat complet Unitatea pt Romania, unde am transferat cei mai buni specialisti din DG Regio, avand peste 60 de intalniri cu autoritatile romane.

Cred ca rata de absorbtie pt 2007-2014, care a ajuns la peste 85 la suta, se datoreaza acestor eforturi comune, ale autoritatilor romane si ale Comisiei.

Inca din timpul Guvernului Ponta, am subliniat ca anul 2016 este crucial pentru politica regionala, pt ca -pe langa incheierea cu succes a vechiului ciclu financiar - este nevoie sa demaram implementarea noilor proiecte, pentru a maximiza impactul acestei sanse istorice pe are o avem prin fondurile europene. Am cazut de acord ca sunt intarzieri, ca nu exista suficiente proiecte mature , am vorbit despre situatia dramatica mai ales din domeniul deseurilor si infrastructurii. Am apreciat Impreuna ca trebuie demarate urgent cele 3 spitale regionale, dar pt acest lucru inca asteptam harta nevoilor sanitare..

Cifrele prezentate de mine se refera la Fondurile de care ma ocup, Fondul de Dezvoltare si Fondul de Coeziune.

Absorbtie, in conceptia Comisiei, inseamna facturi platite pentru lucrari efectuate. Dumneavoastra dati publicitatii documente ale Comisiei care arata avansurile cate Statele Membre, avansuri care se acorda la fiecare inceput al unui exercitiu bugetar.

Va asigur ca tot ce imi doresc este ca Romania sa nu piarda bani, sa nu fim nevoiti sa suspendam fonduri - conditionalitatile ex ante au ca termen decembrie 2016, de pilda.

Ar fi foarte simplu pentru mine sa stau deoparte, dar asa cum analizam situatia in toate Statele Membre, o fac si pentru Romania.

Imi pare sincer rau ca nu credeti cu adevarat ca aveti si veti avea intotdeauna in mine un partener, desi am raspuns absolut tuturor solicitarilor venite din partea autoritatilor romane (fazari, proiecte retrospective, etc) Va doresc numai bine si sper sa reusim Impreuna sa contribuim la dezvoltarea tarii si imbunatatirea vietii oamenilor."

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22