Cu biciul pe jurnaliști și alte golănii ale lui SOV

Cazul SOV este emblematic fiindcă ilustrează la fel de bine ca Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță sau Radu Mazăre cât de viciată este comunitatea media, în parteneriatul toxic cu politica, afacerile veroase și, adesea, cu serviciile secrete.

Brindusa Armanca 09.08.2016

De același autor

 

Sunt greu de trecut cu vederea afirmațiile ci­nice ale lui Sorin Ovidiu Vântu la adresa unor jurnaliști de la Realitatea Media, considerați sclavi prea bine plătiți pe vremea patronatului său. După ce i-a dat în gât pe Bogdan Olteanu și, pro­ba­bil, pe Călin Popescu-Tă­ri­cea­nu, suspecți de a fi fost „cum­părați“ la pachet cu două mi­lioane de euro în dosarul „gu­vernatorul Deltei Dunării“, mo­gulul de presă îi scuipă pes­te gratii pe foștii săi an­ga­jați, cerându-le, ipocrit, ier­tare: „Îmi cer scuze... pentru numărul uriaș de jurnaliști, moderatori și co­mentatori pe care i-am salarizat cu mult pes­te valoarea lor profesională sau umană, cre­ân­du-le o imagine falsă vizavi de propriile per­soane“. O întreagă istorie a relațiilor „ne­potrivite“ între patroni și jurnaliști români de notorietate se află în spatele acestui dispreț ma­nifestat public, nu doar acum, când SOV nu pare să aibă mult de pierdut, ci și în tre­cut. Cazul SOV este emblematic fiindcă ilus­trează la fel de bine ca Dan Voiculescu, Se­bas­tian Ghiță sau Radu Mazăre cât de viciată es­te comunitatea media, în parteneriatul toxic cu politica, afacerile veroase și, adesea, cu serviciile secrete. Facem diferența între re­por­terii de toată ziua, plătiți de altfel mediocru, lucrând și ei cu foarfeca autocenzurii în ruc­sac, și între șefii acestora, plă­tiți boierește pentru a exe­cuta întocmai comenzile pa­tronului, oricât de mârșave. „Este organizația lui Vântu și răspunde la co­manda lui Vân­tu... Nu sunteți liberi, nene. Vă convine, lu­crați, nu vă con­vine, plecați, ce mare c...“, îi spunea aces­ta directorului edi­torial, Ser­giu Toader, în 2010. Ste­no­gramele publicate pe atunci de HotNews și de Evenimentul zilei dezvăluie com­promisurile inadmisibile ale unor oameni de presă dispuși la orice pentru bani și fa­voruri. Nu anonimi apar în stenograme, ci nu­me notorii din presa postdecembristă, care au contribuit din plin la scăderea încrederii în mass-media, ca Stelian Tănase, Corina Dră­go­tescu, Liviu Mihaiu, Doru Bușcu, Bogdan Chi­ri­eac, Cornel Nistorescu, Sergiu Toader, Sorin Ena­che și mulți alții, pe care patronul își permitea să-i tăvălească într-un umilitor lim­baj de mahala. Este uimitor că orgolioșii jur­naliști, altminteri bățoși în spațiul public, apr­o­bau servil tot ce le comunica „stăpânul“. Cine are răbdare să citească stenogramele va nu­măra zeci de răspunsuri afirmative, OK-uri, plecăciuni verbale.

 

Să ne amintim câteva sec­vențe:

 

Corina Drăgotescu - SOV în 6/7 decembrie 2009, noaptea turului II al pre­ziden­ția­lelor:

 

„SOV: O secundă! Mami, ce rugăminte am. Mamă, te termini? CD: Da. SOV: Să nu te trans­formi într-un agent de intoxicare al lor. CD: Nu! Nu, nu, nu! SOV: Asta era ceea ce vro­iam să te rog! CD: Categoric nu!... Acuma ur­că operatorul cu colega de la Social, filmează tabelul să și-l asume. Eu nu-mi asum nimic. Dacă dă imaginea, ca să vadă, mă rog, să fie. SOV: Deci, nu te transforma într-un agent! Nu te transforma într-un agent de manipulare al lor! CD: Bine“.

 

Stelian Tănase - SOV, decembrie 2009:

 

„ST: Am și eu o întrebare la tine, delicată. SOV: Te rog. ST: M-a invitat Televiziunea Ro­mână să mă duc duminică, la ora 09.00, la ei, la anunțarea rezultatelor. SOV: Mi se pare normal. ST: TVR1. Nu, problema este să nu te superi tu sau Realitatea să-mi zică..., pentru că Realitatea nu ne-a făcut nicio invitație, să știi. SOV: Nu, dar chiar dacă ți-ar fi făcut și probabil că urma să-ți facă, televiziunea pu­blică e o chestie de prestigiu... ST: OK. Deci, tu ești în temă și nu ești în dezacord cu ideea as­ta“.

 

SOV - Doru Bușcu, director Academia Ca­țavencu, în martie 2010:

 

 „SOV: Nu nu mai concep niciun fel de dizident în Academia Cațavencu. Academia Ca­țavencu, ca orice instituție de presă din trus­tul meu, răspunde intereselor patrona­tu­lui. Punct! De data asta am vorbit cu Sergiu, va veni, vom discuta pe față cu toți oamenii. Cui îi place rămâne, cui nu-i place pleacă. S-a terminat cu glumele de genul independența editorială, să îmi pot face eu șmenurile... DB: Da, înțeleg asta, e absolut OK“.

 

SOV - Liviu Mihaiu, în 2008, înainte de a fi pus guvernator al Deltei, discuție pu­bli­ca­tă pe evz.ro:

 

„LM: Sorinelu, uite, am vorbit şi cu Enache... SOV: Da. LM: Am vorbit şi eu cu băieţii, le-am spus că nu ies eu... Ei oricum la anul vor să ia­să, nu asta e problema... SOV: Nu! LM: Păi de ce nu? SOV: O să-ţi explic când ne vedem, fraiere. Nu! Ieşi acum la cât este, punct! LM: Da, mă, Sorinelu, dar eu pierd opt luni. SOV: Nu pierzi, mă, nici o p...ă, du-te dracu, faci cum îţi spun eu! LM: Da... bine, dacă tu... Normal, nu mai vorbim, că ne înţelegem... din priviri.“

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22