Ministrul Educatiei Mircea Dumitru cauta solutii pentru integrarea copiilor cu autism

Dora Vulcan | 19.08.2016

Ministerul Educatiei, alaturi de cel al Sanatatii, trebuie sa se implice in rezolvarea problematicii legate de abordarea prezentei la scoala a copiilor diagnosticati cu afectiuni din spectrul autist, a subliniat, vineri, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, citat de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

"Ministerul Educatiei va trebui sa se implice si, in general, scoala romaneasca trebuie sa se implice in aceasta problematica extrem de complexa, in coordonare cu Ministerul Sanatatii, pentru ca una dintre problemele pe care o avem acum si pe care va trebui sa o rezolvam si in viitor este cum anume vom aborda prezenta la scoala a copiilor care au aceasta conditie speciala, care se numeste spectrul de autism", a declarat Mircea Dumitru, citat de Agerpres.

 

Ministrul Educatiei a fost prezent, vineri, la un seminar desfasurat la Parlament dedicat lansarii in Romania a proiectului "Formarea pe competente parentale a parintilor (Parent Skills Training Program)", initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Organizatia Autism Speaks.

 

"Pe de-o parte, sunt unii care spun ca ar trebui ca acesti copii sa fie scolarizati in anumite scoli speciale; altii, de partea carora ma aflu si eu, in momentul de fata, considera ca in functie de nevoile particulare ale fiecarui elev ar trebui sa avem in vedere o integrare a acestora in grupuri normale, in grupuri obisnuite de copii, in asa fel incat, prin socializare si prin programul scolar obisnuit si normal, acestia sa poata sa fie ajutati", a aratat Mircea Dumitru.

 

Referindu-se la dezbaterea initiata de deputatul PSD Cristina Nichita in Parlament, in Comisia de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, ministrul a explicat ca scopul reuniunii este acela de "a incepe un program national de formare a unor persoane, a unor specialisti care sa ii ajute pe parintii acestor copii, astfel incat sa poata sa vina in intampinarea nevoilor acestora".

 

Potrivit acestuia, pe termen scurt, este nevoie de urgentarea adoptarii normelor metodologice de aplicare a Legii privind autismul impreuna cu Ministerul Sanatatii.

 

Deputatul Cristina Nichita a precizat ca proiectul "Formarea pe competente parentale a parintilor" vine ca un suport pentru Romania in sprijinul familiilor cu copii care sufera de afectiuni din spectrul autist din partea organizatiei Autism Speaks si a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

"Ofera suport Romaniei pentru a forma profesional pe o perioada de un an de zile un grup de absolventi de psihologie care, la randul lor, in fiecare regiune din intreaga tara, vor forma alte grupuri de lucru. Grupuri de lucru care vor merge atat in centrele ONG-urilor, realizate de cele mai multe ori de catre parinti si specialisti, cat si la parinti. (...) Acest program este orientat catre parinti, vine ca o solutie la nevoia parintilor de a fi consiliati pentru ca parintii au nevoie de acest suport, au nevoie de consiliere", a explicat initiatoarea dezbaterii.

 

Programul se adreseaza familiei, invatand familia sa duca mai departe terapia

 

"Terapia pe copilul cu autism se face unu la unu. Or, noi nu avem atat de multi terapeuti sa asigure nevoia pe care, de exemplu, Romania o are. Noi stim undeva in jurul a 30 de mii de persoane diagnosticate cu autism. De aceea, aceste servicii trebuie dezvoltate in comunitate. S-a dovedit stiintific ca participarea familiei la bunul mers al terapiei copilului si la rezultatele pe care le da este formula de succes", a declarat deputatul Cristina Nichita.

 

Prima parte a proiectului ar urma sa se desfasoare pe o perioada de un an iar costurile urmeaza sa fie asigurate de "Autism Speaks", care este facilitatorul, si de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22